Laila Bagges vrede mot Idoljuryn – efter tuffa händelsen i TV4

Idol är i full gång i TV4 och nu ska nya stjärnor tändas på den svenska artisthimlen.

Programmet som genom åren gett oss folkkära sångare som Darin Zanyar, Måns Zelmerlöw och Agnes Carlsson har nu åter börjat visas i tv igen. Efter de första auditions i städerna börjar det nu bli allvar när deltagarna får sjunga för juryn i Stockholm igen. Det här är den 14:e säsongen sedan den allra första avgjordes år 2004.

Som vanligt rör Idol upp känslor bland tittarna – och en av dessa är i år den tidigare jurymedlemmen Laila Bagge.

I Rix FM-radions program ”Rix Morronzoo” berättar hon att hon är upprörd efter att ha tittat på programmet, uppger Aftonbladet.

Det var sekvensen som utspelade sig efter att deltagaren Izadora ställde sig på scenen och sjöng för juryn och tittarna som nu får Laila Bagge att reagera.

Izadora fick ingen guldbiljett (som innebär att man går vidare i tävlingen) av juryn. Men inte på grund av hennes sånginsats – utan för hennes klädstil.

– När du kommer hit måste du också kunna presentera den vision du har av dig själv som artist. Och det upplever jag att Izadora inte har, säger jurymedlemmen Nikki Amini i programmet.

Efteråt har tittarna kritiserat detta. En av de som går hårt åt är Laila Bagge, själv tidigare jurymedlem i Idol. Så här säger hon:

Anders Bagge och Laila Bagge då de var en del av Idoljuryn.
Anders Bagge och Laila Bagge då de var en del av Idoljuryn 2015. Foto: Nora Lorek/TT

– Det där är bullshit. Det här är ju människor som för första gången kommer dit, man har ingen koll. Det är därför de kommer dit. Det är ju själva resan Idol handlar om, att man följer någon som inte har koll, till att ha koll, säger Laila Bagge i Rix Morronzoo, som hon programleder tillsammans med sin kollega Roger Nordin i Rix FM, uppger Aftonbladet.

– Om de är färdiga artister med en uttänkt plan om vad man ska vara för artist, då hade man inte sökt till Idol. Då hade man gått direkt till ett skivbolag. Det är det som är lite grejen.

Laila säger också att hon tycker juryn var ”för hårda” och när Roger frågar henne vad som hade hänt om hon satt kvar i juryn svarar hon med ett skratt att, det hade ”blivit bråk”.

– Det är ju tur att inte Ed Sheeran varit och sjungit för den svenska Idol-juryn för han hade väl aldrig gått igenom med den klädstilen, säger Laila.

Nikki Amini har därefter själv valt att svara på kritiken i ett långt inlägg på Instagram, där hon skriver att hon förstår kritiken och reagerar på hur programmet var klippt:

View this post on Instagram

Jag är ledsen över att vissa har tolkat det som att jag i måndagens program av Idol har haft ett negativt bemötande gentemot en ung tjej. Jag förstår att ni är besvikna och reagerar, det gjorde jag med när jag fick se hur programmet var klippt. Jag vill poängtera att jag aldrig i den audition som det nu stormar kring, eller någon annan, har baserat mitt beslut på något annat än helhetsintrycket. Jag minns den här auditionuttagningen och har dessutom sett råmaterialet från hela audition och jag är väldigt tydlig med att Izadora inte ska lämna juryrummet med känslan av att hon inte fått en guldbiljett baserat på hennes klädsel. Jag letar alltid efter ett helhetsintryck som innefattar, stil, karisma, sångröst, hur väl förberedd den sökande är, låtval och allt annat som skapar helhetsintrycket. Om jag inte tror att den sökande har det som krävs för att klara av den tuffa resa som Idol innebär och inte minst därefter en framtida artistkarriär kommer jag att säga nej. Men jag diskriminerar aldrig.

A post shared by Nikki Amini (@nikki_amini) on

Vad tycker du, tittar du på Idol?