Kalle Moraeus fina gest till vännen Tobias som bröt nacken – släpper låt till förmån för insamling

Dalarnas folkkära spelman Kalle Moraeus har släppt en låt tillsammans med artisten Stiko Per Larsson.

Alla pengar de får in för låten ska de skänka till en speciell fond för en kille vid namn Tobias, som bröt nacken och blev rullstolsbunden.

– Jag vet i alla fall att det har blivit en raket på Spotify och det är jätteroligt. Att en sån här ideell sak och icke skivbolagshypead grej kan få ett sånt ordentligt avstamp som vi har. Vi har på några dagar 40 000 spelningar snart. Det är helt otroligt, säger Kalle Moraeus till Expressen.

Svenska tonsättaren Kalle Moraeus har länge charmat folket med sin fiol och sångröst. Hand första soloalbum kom ut 1991 och var bland annat med i musikalbumen ”Benny Anderssons orkester”. Han har setts till som programledare en sväng i ”Så ska det låta” och har själv medverkat i bland annat ”Körslaget” och ”Så mycket bättre”.

STOCKHOLM 20160614 På tisdagen presenterades årets artister i Allsång på Skansen. Kalle Moraeus är en av dem som kommer att stå på Sollidenscenen. Foto Jonas Ekströmer / TT

Släpper låt för Tobias

Dalarnas musikikon har nu släppt en låt vid namn ”Solen i mitt liv” tillsammans med en annan folkkär artist från Dalarna, Stiko Per Larsson. De pengar som strömmar in i och med lyssningen ska gå oavkortat till rehabiliteringsfonden för Tobias Forsberg, 31, som bröt nacken i samband med en ishockeymatch förra året.

Bröt nacken under ishockeymatch

Tobias Forsberg spelade för ishockeylaget Leksands IF när han under annandagen 2018 kolliderade med en annan spelare och åkte med huvudet in i ishockeysargen. Han bröt nacken och blev förlamad från bröstet och nedåt. Det har skrivits stora rubriker om skadan och många i sportvärlden har skickat styrka och tankar till Tobias och hans familj på sociala medier.

”En väldigt bra grabb”

Nu gör Kalle Moraeus sin del av det hela och släpper en låt och musikvideo till förmån för Tobias och hans skada – i hopp om att kunna rehabiliteras med pengarna som går oavkortat till hans fond.

– Vi alla har alltid gillat Tobbe och jag känner honom lite grann. Det är en väldigt bra grabb och ödet har slagit ner som en bomb i alla våra liv, säger Kalle Moraeus till Expressen.

Redan uppe i 40 000 spelningar

Kalle Moraeus och Stiko Per Larsson tjänar inga pengar alls på initiativet. De har nått många lyssningar på bara ett par dagar.

– Jag vet i alla fall att det har blivit en raket på Spotify och det är jätteroligt. Att en sån här ideell sak och icke skivbolagshypead grej kan få ett sånt ordentligt avstamp som vi har. Vi har på några dagar 40 000 spelningar snart. Det är helt otroligt, säger Kalle Moraeus till Expressen.

”Väldigt tagen av den”

Kalle Moraeus och Stiko Per Larsson är kända som två av Dalarnas, kanske Sveriges, största Leksands-fans – därav det stora engagemanget för att hjälpa den skadade ishockeyspelaren Tobias med hans rehabilitering. Hoppet ligger på att han ska kunna komma tillbaka till ishockeyn och spela igen, men mycket talar för att det är omöjligt. Rehabiliteringsfonden finns till för att stödja Tobias, flickvännen och familjen för den svåra tid de genomgått när Tobias var skadad och läget kritiskt när han kom till sjukhuset. Men även för att Tobias ska kunna återgå till sin vardag igen.

Skadade Tobias ska ha sett musikvideon och hört låten. Han blev otroligt berörd.

– Jag har inte pratat med honom själv men han har tydligen sett videon i går kväll och var väldigt tagen av den. Han tyckte att den var väldigt, väldigt fin, det är vad jag har hört i alla fall, säger Kalle Moraeus till Expressen.

Se musikvideon och hör låten som Kalle och Stiko Per har spelat in:

Vilket otroligt vackert initiativ av bland annat Kalle Moraeus! Sprid gärna detta vidare för att hylla vår svenska spelman för hans hjärta av guld. 

Video: 10 låtar som legat längst på Svensktoppen