Brandsta city släckers

Brandsta city släckers försvann efter succén – nu talar stjärnan ut om tuffa bakslaget: ”Påfrestande”

2002 klev fem helt okända brandmän upp på Melodifestivalens scen och fullkomligt golvade alla med låten “Kom och ta mig”. På bara några timmar förändrades livet för de okända brandmännen från Helsingborg. I synnerhet för frontfiguren Glenn Borgkvist, som hade en tuff tid i flera år efteråt. 

– Gabriella och jag tyckte det var påfrestande att aldrig få vara privat, säger Glenn Borgkvist i en tidigare intervju med Expressen.

När brandmännen Glenn Borgkvist, Mats Nilsson, Ulf Johansson, Olle Östberg och Tom Börjesson sökte till Melodifestivalen 2002 hade de aldrig kunnat föreställa sig vilken hit deras låt “Kom och ta mig” skulle bli. 

De dansanta brandmännen från Helsingborg hade ett gemensamt intresse för musik, och brukade spela tillsammans som företagsband på olika evenemang i hemstaden Helsingborg.

Blev kändisar över en natt

Från den dagen de sjöng i direktsändning från Melodifestivalens scen blev dock ingenting sig likt. 

Plötsligt var de igenkända var de än gick. I synnerhet bandets frontfigur Glenn Borgkvist. 

Foto: OLA TORKELSSON

Men kändislivet var inte bara guld och gröna skogar. I en intervju med Expressen 2017 berättar Glenn om hur det var att förlora sitt privatliv när det begav sig.

– De andra har inte behövt ta det. Det är den som frontar som blir som blir ansiktet utåt som alla känner igen. Du blir aldrig privat någonsin, sa Glenn Borgkvist till Expressen då. 

Glenn förlorade sitt privatliv

I samma intervju berättar Glenn att han och hustrun Gabriella aldrig fick en lugn stund när de gick någonstans, vilket han beskriver som “påfrestande”. 

Från att ha varit en okänd brandman till att bli igenkänd och tilltalad överallt var en stor omställning för Glenn, som berättar att han ofta gick med solbrillor på sig på den tiden. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men trots att brandmannen fick känna på kändisskapets baksida så var intresset för sång och musik så stort att bandet ville fortsätta underhålla publiken. 

Så lever Glenn Borgkvist idag

2002 åkte bandet på Sveriges största sommarturné, där de slog flera publikrekord. Och 2005 var Glenn mellanakt i Mellon tillsammans med Jessica och Magnus från Fame, Bosson och Sara Löfgren.

2011 gjorde han även musikaldebut i en uppsättning av “Grease”. 

Idag är musiken en fritidshobby istället för ett heltidsjobb, vilket frontfiguren Glenn Borgkvist trivs med. 

– Jag har det bra nu. Jag går inte med solbrillor dygnet runt längre som jag gjorde under de första åren. Mitt privata liv har kommit tillbaka. Alla pekar inte när man går förbi, det är mer okej nu, säger Glenn Borgkvist i intervju med Expressen 2017.

Foto: Facebook

År 2020, efter en lång tystnad nationellt, släppte brandmännen en ny låt tillsammans: “Mamma jag svär”.

I samband med det avslöjade för första gången Glenn planerna om att göra comeback i Melodifestivalen. 

– Det är planen, om jag ska vara ärlig. Kör vi på riktigt igen vet vi att det kommer bli stor uppmärksamhet igen. Det påverkar ju mitt liv mest då jag frontar bandet, sa han till Nöjeslivet då.

Bandets comeback var planerad att ske redan 2020, då de hade ansökt om att vara med. Dock nobbades låten och deras medverkan det året. 

– Det har varit stort pådrag för att vi skulle vara med i år från vårt bolag och vi har diskuterat flera låtar, men vi kom inte med, berättar han för Nöjeslivet i en tidigare intervju.