Carolas nya historiska drag – bekräftar stora beslutet för karriären efter firandet i Melodifestivalen 2023

Drottningen av Melodifestivalen är tillbaka.
Carola Häggkvist firar 40-årsjubileum med genombrottslåten ”Främling” i lördagens direktsändning från Malmö.
Efteråt väntar ett historiskt firande för stjärnan – som nu är redo att berätta om sina storslagna framtidsplaner.
– Nu vill jag förverkliga min dröm, säger Carola.

Carola är ett unikum inom den svenska Melodifestivalhistorien. Artisten har kommit till start vid fem tillfällen – och vunnit hela Mellon tre av dessa gånger. Då har hon också fått representera Sverige i Eurovision Song Contest.

1991 tog hon hem hela segern i Europa-finalen med ”Fångad av en stormvind”.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

De övriga gångerna hon vunnit visade kalendern år 1983, då Carola fick sitt stora genombrott med ”Främling” samt 2006, då med ”Evighet” (som fick titeln ”Invincible” på engelska).

I år är det alltså hela 40 år sedan Carola slog igenom med ”Främling” – och detta kommer uppmärksammas i Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö på lördagskvällen.

LÄS MER: Carolas underbara glädje hos konstnären Fredrik – stjärnans ord: ”Jag blommade ut”

Inför direktsändningen i SVT hintar nu stjärnan själv om vad som väntar publiken och tv-tittarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

MALMÖ 19830226 Carola Häggkvist vinner den svenska finalen i Melodifestivalen i Malmö med bidraget Främling. Foto: NTB/TT
MALMÖ 19830226 Carola Häggkvist vinner den svenska finalen i Melodifestivalen i Malmö med bidraget Främling. Foto: NTB/TT

I deltävlingen kommer bland annat en annan tidigare Eurovision-vinnare till start: Loreen Talhaoui som tävlar med förhandsfavoriten ”Tattoo”. Även Mariette Hansson och Axel Schylström sjunger i Mellon på lördag.

Carola ser fram emot att ta plats på scen, som lördagens stora mellanakt.

– Det kommer att bli en fin lördag med Mariette och Loreen m fl och jag ser fram emot att framföra mina tre vinnarlåtar med eftertryck, skriver Carola Häggkvist på Instagram.

LÄS MER: Carola om svåra relationen med sonen – gled isär efter skilsmässan: ”Det har varit lite speciellt”

Det var just i Malmö som hon fick sitt genombrott för fyra decennier sedan då hon framförde bidraget, som skrevs av Lasse Holm och Monica Forsberg, blott 16 år ung.

Nu återvänder hon alltså till Skånes största stad för att åter ställa sig på schlagerscenen inför miljontals tv-tittare.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt och ställe att fira mina 40 år sedan genombrottet med Främling på Palladium i Malmö 1983 än just den här kvällen nu på lördag i Malmö på Melodifestivalen!! Wohoo, skriver Carola.

LÄS MER: Carola berör alla med känslosamma låtvalet – sekunder senare är inte ett öga torrt

Artikeln fortsätter under bilden.

Efter Melodifestivalen fortsätter Carolas ”Främling”-fest.

Då tar hon nämligen sig ut på stor turné – i fyra delar.

Carolas härliga framtidsbesked

I dagarna meddelade stjärnan nämligen att hon kommer att turnera med konceptet ”4 Faces”. Det innebär att Carola kommer ge fyra föreställningar på turné inom olika genrer: Pop, rock, gospel respektive musikal.

– Med 4 Faces kan jag ge publiken och mig själv tiden att hinna njuta av alla de favoriter som jag annars inte hinner med från min mångsidiga och breda repertoar utan att det blir alltför många och långa medleyn. Det har jag redan gjort i flera år! Nu vill jag förverkliga min dröm att få bjuda in till fyra olika konserter på olika spelplatser som ger tyngd och utrymme för sånger jag länge velat sjunga för min publik, säger Carola Häggkvist i ett uttalande.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230217 Carola firar 40 år som artist och gör sig redo för fyra olika turnéer - en för varje genre hon har sjungit i (rock, pop, gospel och musikal). Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230217 Carola firar 40 år som artist och gör sig redo för fyra olika turnéer – en för varje genre hon har sjungit i (rock, pop, gospel och musikal). Foto: Claudio Bresciani / TT

Den första turnén, med rocktema, drar i gång i Malmö på KB den 19 april. Sedan väntar en lång resa genom hela landet innan turnéavslutningen med gospeltema i Filadelfia i Stockholm i mitten av november.

Sommarturnén blir med poptema.

– Jag ser varje genre som en lika stor del av den jag är idag! Jag kan knappt vänta med att dra igång i vår. Tror det här året kommer att ge många ringar på vattnet. Och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira mina 40 år sedan Främling än att ge allt jag är och kan till publiken genom 4 Faces.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stort grattis till ditt 40-årsjubileum Carola! Och tack för showen i Melodifestivalen!