Foto: Jonas Ekströmer (TT) / Stina Stjernkvist (SVT)

Därför försvinner Lena Philipsson omedelbart från Melodifestivalen 2021 – trots succén

Trots succén och hyllningarna från tv-tittarna.
Nu lämnar Lena Philipsson Melodifestivalen 2021.
– Jag känner mig väldigt glad, skriver den folkkära artisten.

Lena Philipsson, 55, bjöd tillsammans med schlagergeneralen Christer Björkman, 63, äntligen in tittarna till årets första deltävling av Melodifestivalen 2021 förra helgen.

STOCKHOLM 20180310 Lena Philipsson kommer till efterfesten vid lördagens final i Melodifestivalen 2018 i Friends Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Efter ett långt och coronapräglat år lockades svenska folket till SVT:s direktsända underhållningsprogram som efteråt kunde redovisa fina siffran 3,2 miljoner tittare.

– Vi är otroligt glada över att vi samtidigt samlade in 825 000 till Radiohjälpen, det fjärde mest engagerade programmet i Melodifestivalens historia. Vi bockar och bugar för artisterna, Lena och Christer som gav svenska folket en kväll med glädje och spänning. Det står helt klart att inget stoppar Mello, sade Anton Glanzelius, 46, tidigare känd barnskådespelare men numer programbeställare för underhållning, evenemang och livsstil på SVT.

Lena Philipsson och Christer Björkman ledde första deltävlingen i Melodifestivalen 2021. Foto: SVT

Medan Björkman möttes av lite blandad kritik av recensenterna för sin insats i den ovana rollen, applåderades Lena Philipsson framför allt för sin förinspelade humoristiska nakensketch. Om en artists vardag i pandemin och vad som händer när självaste schlagergeneralen plötsligt ringer och erbjuder jobb.

Lena Philipsson i den hyllade sketchen i Melodifestivalens första deltävling. Foto: SVT

På presskonferensen efteråt förklarade ”Dansa i neon”-sångerskan att hon var ”riktigt nöjd” med programledarinsatsen – och berättade att hon redan då fått många glada tillrop i telefonen.

– Jag har inte vågat titta än, men jag hoppas att jag fått några glada också, sade Björkman blygsamt innan Lena snabbt fyllde i:

– Jo, du var jättebra!

Foto: SVT

Lena Philipsson lämnar nu Melodifestivalen 2021

Efteråt riktade sig ”Lena PH” också direkt till tittarna och tackade för stödet.

– Jag känner mig väldigt glad, det har ju varit långa dagar och ändringar in i det sista, men jag tycker det gick bra!! (Jag kan meddela att jag redan ligger hemma i soffan… precis som i pandemi-sketchen), skrev Lena Philipsson på sin Instagram dagen efter sändningen.

LÄS MER: Lena Philipsson om sanningen bakom hyllade nakensketchen i Melodifestivalen: ”Allt för konsten”

Men nu står det klart att schlagerdrottningen försvinner från Melodifestivalscenen.

Hon kommer inte längre att leda några program i årets Mello-show.

Lena Philipsson lämnar nu Melodifestivalscenen 2021. Foto: SVT

Anledningen till detta är att SVT redan på förhand aviserat att programledarna skulle bytas ut för respektive program – förutom Christer Björkman som är med och leder samtliga direktsändningar.

Björkman gör som bekant sitt sista år i Melodifestivalproduktionen och blir firad genom att leda samtliga program med gästprogramledare såsom Lena Philipsson i första deltävlingen. Efter många framgångsrika år som exekutiv producent lämnar han nu över tävlingen till sina efterträdare efter den här säsongen.

Lena Philipsson och Christer Björkman under genrepet. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Björkman leder Melodifestivalen 2021 med olika gästprogramledare

I den andra deltävlingen som sänds på lördagen klockan 20.00 i SVT1 leder Björkman showen tillsammans med artisterna Oscar Zia och Anis don Demina.

– I år vill vi maximera de sex programmen med olika underhållningsvärde vilket vår varierade och färgsprakande kavalkad av programledare garanterar. Med den här uppställningen bjuder vi in tittarna till sex unika lördagskvällar med hela Sveriges fest att se fram emot, säger Melodifestivalens exekutiva producent Christel Willers, 49.

Christer Björkman gör sin sista Melodifestival efter många framgångsrika år. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Ett ovanligt drag av SVT – men inte första gången. När Gina Dirawi, 30, ledde tävlingen 2016 hade hon olika ”sidekicks” vid sin sida i respektive program. Då var dessa kända namn gästprogramledare: Petra Mede, 50, Henrik Schyffert, 52, Sarah Dawn Finer, 39, Ola Salo, 43, Peter Jöback, 49, samt William Spetz, 24.

Christer Björkmans alla sidekicks i Melodifestivalen 2021 – Lena PH:s ersättare

Nu är det alltså Björkman som får gäster i respektive program och utöver Zia och don Demina ser det ut på följande vis under kommande lördagar:

Deltävling tre: Jason ”Timbuktu” Diakité, 46, deltävling fyra: Per Andersson, 44, och Pernilla Wahlgren, 53, andra chansen: Shirley Clamp, 47, och finalen: Måns Zelmerlöw, 34, och Shima Niavarani, 35.

Foto: Jan Danielsson/SVT

LÄS MER: Därför kan Sanna Nielsen ta över som programledare i Melodifestivalen – i sista stund

Lena Philipsson lämnar därmed över programledarrollen till sina ersättare i kommande program. Det var dock aldrig tal om att hon själv skulle ställa upp som artist i Melodifestivalen 2021.

– Nej, jag har inte haft några sådana tankar alls, faktiskt. Det passade mig väldigt bra att Christer frågade mig om programlederiet. Det är jag glad för och det passade väldigt bra just nu att göra det eftersom vi alla behöver lite glitter och glamour nu, sade stjärnan på en presskonferens i förra veckan.

”Evworna” i Melodifestivalen 2021. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2021 på lördagen tävlar bland andra veteranerna Eva Rydberg, 77, och Ewa Roos, 71, i en duett, förra årets tvåa Johanna ”Dotter” Jansson, 33, och comebackande Anton Ewald, 27.

Vad tycker du om detta upplägget i Melodifestivalen 2021, kommer du sakna Lena Philipsson?

Lena Philipsson lämnar nu schlagern. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vad tycker du om årets låtar? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!