Kronofogdens kupp mot Gunilla Persson – beslagtagit ägodelar värda en svindlande summa

Gunilla Persson Kronofogden Mellon

Foto: Johan Nilsson/TT

I lördags tog sig Gunilla Persson till kvalet i ”Melodifestivalen”. Under söndagsmorgonen knackade Kronofogden på hennes hotellrum – och sedan beslagtog de värdesaker för flera tusen kronor.

Hollywoodfrun har sedan tidigare en skuld på 630 000 kronor som hon vägrat betala.

– Det här blev helt enligt den plan vi hade. Jag är mycket nöjd, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden, till Expressen.

Den rättsliga tvisten har pågått i flera år. Redan 2018 dömdes Hollywoodfrun och numera ”Mello”-artisten Gunilla Persson, 65, av Stockholms tingsrätt att betala tillbaka en skuld på drygt 300 000 kronor till Försäkringskassan.

Hon ska nämligen ha fått barnbidrag och andra bidrag från Sverige medan hon bodde i USA och var med i ”Svenska Hollywoodfruar”. Så får det inte gå till, därför dömdes tv-profilen.

Läs mer: Därför har Gunilla Persson stora skulder hos Kronofogden – kan få värdesaker beslagtagna

Läs mer: Pernilla Wahlgren bryter tystanden om Gunilla Perssons debut i Melodifestivalen 2024

På grund av ränteavgifter har skulden växt sig till totalt 630 000 kronor. Gunilla Persson har en tid sagt att hon har kapital att betala sin skuld till Kronofogden, men att hon helt enkelt inte vill.

Gunilla Persson på ”Melodifestivalens” efterfest i Växjö. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det handlar inte om att min klient inte kan betala, utom att hon inte vill. Hon är delgiven Kronofogdens beslut och har i över tio år uppgett att hon inte avser att betala tillbaka beloppet till Försäkringskassan under några som helst omständigheter, sa advokaten Mark Safaryan till Expressen i december.

“Jag försvarade mig aldrig”

Själv har Gunilla skyllt på att hennes mamma varit sjuk en längre tid och att hon därför inte har prioriterat att åka till Sverige för att försvara sig i rätten.

– Det är en skuld jag skulle ha stått upp och försvarat mig inför. De månader det gällde, när jag skulle få komma till Sverige och stå till svars i tingsrätten, så var mamma väldigt sjuk på sjukhus. Då hade jag att välja mellan att betala biljetter, åka till Sverige och stå upp för det här – eller ta hand om min mamma som kunde ha dött. Då valde jag naturligtvis att vara kvar och ta hand om min mamma. Så jag försvarade mig aldrig i tingsrätten då jag hade ett datum 2018, har hon sagt till Expressen.

Kronofogden har i tidigare utredningar hävdat att Gunilla Persson inte haft några utmätningsbara tillgångar i Sverige, men när det blev klart att hon skulle medverka i ”Melodifestivalen” började de att utreda på nytt.

Redan morgonen efter att Gunilla sjungit sig till ”Mello”-kvalet med låten ”I won’t shake (La la Gunilla) slog Kronofogden plötsligt till mot artistens hotell i Växjö. Vid 08-tiden knackade de på hennes dörr.

Läs mer: Gunilla Perssons nya oväntade kärleksbesked – efter alla år som singel: ”Blir ett bröllop”

Läs mer: Gunilla Perssons vrede efter Leif GW:s iskyla – nya bilderna bakom kulisserna på TV4: ”Låtsades att han inte…”

Tog kläder och smycken

Enligt Expressen beslagtog de fyra halsband, fyra armband, sex ringer, tre väskor och ett par Chanel-skor från Gunilla. Det totala värdet på föremålen täcker inte skulden på 630 000 kronor, men de tog allting som var utmätningsbart för stunden och det går inte att göra så mycket mer i nuläget.

– Det här blev helt enligt den plan vi hade. Jag är mycket nöjd, säger Johannes Paulson på Kronofogden till kvällstidningen.

Hennes advokat Mark Safaryan säger sig också vara nöjd med hur allting gick till. Han säger däremot att tillslaget var planerat.

– Det var en konstruktiv diskussion och en konstruktiv dialog, vi har kommit fram till att vi ska ha ett samarbete kring den här frågan, säger han.

Hävdar att det var en överraskning

Kronofogden dementerar att artisten och hennes entourage visste om att de skulle komma.

– Det här var en överraskning. Hon hade visat upp tillgångar i media och talat om att hon inte tänkte betala, säger Johannes Paulson.

Hotellet där Gunilla Persson och ”Mello”-artisterna bodde i Växjö. Foto: Johan Nilsson/TT

Gunilla Persson gick som sagt inte direkt till finalen i ”Melodifestivalen”, utan hamnade i det nya kvalet. Efter den femte deltävlingen, som är lördagen den 2 mars i Karlstad, får man reda på vilka bidrag som går vidare till finalen på Friends Arena helgen efter.

Det återstår att se om Gunilla får anledning att fira.

Vad tyckte du om Gunilla Perssons bidrag i ”Melodifestivalen”?

Lämna en kommentar på Facebook. Gilla-markera och dela gärna artikeln också.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version