Därför har Gunilla Persson stora skulder hos Kronofogden – kan få värdesaker beslagtagna

Hollywood-frun Gunilla Persson ska vara med i ”Melodifestivalen” om en månad. Men tiden i Sverige kan bli problematisk för 65-åringen eftersom hon har stora skulder hos Kronofogden.

– Jag är arg och jag är ledsen över denna häxjakt, säger hon själv till Expressen.

Alla blev väldigt förvånade när ryktena om att Gunilla Persson, 65, känd från ”Svenska Hollywoodfruar”, skulle vara med i ”Melodifestivalen” 2024.

Hon är ju sannerligen ingen artist.

Läs mer: Gunilla Persson om utmaningen i Melodifestivalen – det kan gå fel med numret: ”Om jag har…”

Inte heller har hon vistats i Sverige särskilt mycket de sista åren. Hon och dottern Erika, 21, lever ett gott liv i USA.

Men ryktena visade sig vara sanna. Den 17 februari uppträder hon med låten ”I won’t shake (La la Gunilla)” i den tredje deltävlingen i Växjö.

Gunilla Persson
Gunilla Persson. Foto: TV3/Youtube

Har en skuld på 630 000 kronor

Det finns också en annan anledning till att Gunilla inte rest tillbaka till hemlandet så mycket.

Hon har nämligen samlat på sig en stor skuld hos Kronofogden. Bakgrunden är en tvist med Försäkringskassan.

Mellan åren 2006 och 2013 fick hon totalt 333 000 kronor i barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Detta trots att hon inte ens bodde i Sverige utan i USA.

Det uppmärksammade Försäkringskassan efter några år. Myndigheten ansåg att Gunilla inte hade haft rätt till de pengarna och drog ärendet till domstol 2018. Eftersom hon aldrig ens svarade på det vann Försäkringskassan i tingsrätten.

Skulden har blivit större på grund av räntor och ligger nu på 630 000 kronor hos Kronofogden.

Det kan få konsekvenser för Gunilla när hon reser till Sverige. Kronofogden har rätt att mäta ut tillgångar i hemlandet, men eftersom hon inte har någonting av värde här kan de tvingas agera på annat sätt.

– Det finns konsekvenser av att vistas i Sverige med egendom som gör att det går att utmäta saker, säger Pontus Toresson, chef för en grupp inom Kronofogden som jobbar med skuldsatta personer som bor utomlands, till Expressen.

– Om personer som kommer tillbaka till Sverige, till exempel passerar en gränskontroll på bron, så är polisen ett verktyg för vår del, en förlängd arm. De kan se skuldsaldot. De ringer oss, vi utmäter och man blir av med det där och då på plats, fortsätter han.

Gunilla Persson, Erika Persson
Gunilla Persson med dottern Erika. Foto: TV3/Instagram

Gunilla Perssons försvar

Gunilla Persson hävdar själv att hon är oskyldig. Så här säger hon om hela incidenten:

– Det är en skuld jag skulle ha stått upp och försvarat mig inför. De månader det gällde, när jag skulle få komma till Sverige och stå till svars i tingsrätten, så var mamma väldigt sjuk på sjukhus. Då hade jag att välja mellan att betala biljetter, åka till Sverige och stå upp för det här – eller ta hand om min mamma som kunde ha dött. Då valde jag naturligtvis att vara kvar och ta hand om min mamma. Så jag försvarade mig aldrig i tingsrätten då jag hade ett datum 2018, säger hon till Expressen.

Hon hoppades att skulden skulle försvinna av sig själv på nyårsafton då hon fyllde 65 år, eftersom ”det går inte att få ut pengar från någon som egentligen ska ha slutat jobba”.

Det finns däremot inga sådana regler om att skulden ogiltigförklaras för att man når pensionsålder.

Hon hävdar att hon skulle kunna betala skulden på 630 000 kronor, men att hon helt enkelt inte vill.

– Hur lätt som helst. Jag skulle kunna skriva en check på en dag, säger hon.

Gunilla Persson sitter verkligen i en rävsax. Hoppas att allting löser sig.

Lycka till i ”Melodifestivalen” senare i februari, Gunilla.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev