Foto: SVT/TT

Lasse Berghagens mäktiga avtryck i Melodifestivalen – nu hyllar vi en legendar som gjorde tävlingen till sin

Innan han blev allsångskung var Lasse Berghagen hela Sveriges schlagerkung.
Här är historien om en ikons intåg i Melodifestivalen – tävlingen blev sig aldrig lik när han tog fram gitarren!

Få artister har satt ett sådant avtryck i Melodifestivalen som Lasse Berghagen (1945-2023).

Under tre raka år i mitten på 1970-talet charmade han svenska folket, nådde framstående placeringar på Svensktoppen med sina schlagerbidrag – och lyckades till slut peta ner självaste Björn Ulvaeus och Benny Andersson från tronen.

Artikeln fortsätter under bilden.

GÖTEBORG 1975-02-16. Tre miljoner tittare såg Lasse Berghagen vinna Melodifestivalen i Göteborg med sin egen låt "Jennie, Jennie". Juryn gav honom 117 poäng. Foto: Olle Lindeborg / TT
GÖTEBORG 1975-02-16. Tre miljoner tittare såg Lasse Berghagen vinna Melodifestivalen i Göteborg med sin egen låt ”Jennie, Jennie”. Juryn gav honom 117 poäng. Foto: Olle Lindeborg / TT

Den stora debuten på Mello-scenen kom redan 1973. Då tävlade Berghagen med den oförglömliga dängan ”Ding dong” och blev sjua.

Lasse Berghagen berättade då, i en intervju med Kent Finell i Sveriges Radio, att han var väldigt glad av att få framföra ”Ding dong” i tv.

– Jag har hört så många säga saker om ”Ding dong”. Det var en som sa en grej som gjorde mig glad samtidigt, för att ”Ding dong” är en positiv typ. Och det var en som tyckte att jag hade skrivit om mig själv. Då säger jag så här: ”okej, det kanske är jag någonstans, men jag tror att Ding dong finns överallt”. Ding dong är den där killen som är lite happy. Det behöver inte vara samma kille varje dag i samma kvarter. Men det finns alltid någon som är lite extra glad på gott humör, som gör att vi andra också blir glada. Det smittar av sig, sade Berghagen i ”Svensktoppen”.

Han noterade också att det skrevs mycket om bidraget i pressen. Enligt Lasse var det hans låt och en annan – nämligen Abbas ”Ring ring (bara du slog en signal)” som blev mest omnämnda. Detta trots att ”Sommar’n som aldrig säger nej” med gruppen Malta blev det årets vinnare. Abba blev trea samma år.

– Det har ju skrivits mycket efter schlagerfestivalen. Jag kan väl säga att jag fick väl känslan av att ”Ring ring” och ”Ding dong” var de som det skrevs mest om. Så kanske har jag tänkt att den skulle gå upp på Svensktoppen, sade Lasse Berghagen i SR-intervjun om ”Ding dong” som totalt låg på Svensktoppen i 17 veckor.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Och det där med Abba och Lasse Berghagen skulle fortsätta även in i nästkommande år …

Lasse Berghagen bakom Abba i Melodifestivalen 1973 och 1974

För som alla vet blev 1974 Abbas stora år.

”Waterloo” tog hem både den svenska Melodifestivalen, och även den stora Eurovision-final i Brighton. Det blev startskottet för deras internationella genombrott.

Lasse Berghagen tävlade samma år med låten ”Min kärlekssång till dig” i schlagern – och slutade på en hedersam andraplats. I Svensktoppen avslöjade han senare att processen med att skriva låten gick ganska fort.

– Jag jobbar på samma sätt som Benny och Björn där. När jag blev inbjuden att vara med i schlagerfestivalen så gjorde jag ett par låtar, och tittade på det jag hade. Som sagt, det var en schlagerfestival, jag tänkte hitta något som är catchy, enkelt och tror att jag kan sälja rätt i en studio i ett tv-program. Då blev det den. Den kom fram rätt snabbt, faktiskt. Den är enkel. Jag tycker väldigt mycket om att sjunga den ute för publiken som är med och sjunger. Det är halva lönen. Tycker det är underbart, sade Berghagen i en intervju med ”Svensktoppen” våren 1974.

Låten kom senare att bli mycket populär då Lasse även framförde den flera gånger på Allsångsscenen på Skansen.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Äntligen – tredje gången gillt, Lasse!

Tredje gången gillt.

1975 ställde Lasse Berghagen upp för tredje året i följd, och den här gången kammade stockholmaren hem segern i schlagern. Detta var en mycket minnesvärd upplaga av Melodifestivalen, då bidrag som ”Bang en boomerang” med Svenne & Lotta Hedlund, Björn Skifs ”Michelangelo”, Ted Gärdestad med ”Rockin’ ’n’ Reeling” och ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård?” med Ann-Christin Bärnsten tävlade i den svenska uttagningen.

Men till slut var det alltså Lasses melodi som vann svenska folkets hjärtan!

I SVT:s stora dokumentärfilm ”Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt”, mindes han tillbaka på tiden då ”Jennie, Jennie” blev landets mest populära dänga.

– På den tiden var Svensktoppen och Schlagerfestivalen det största man kunde vara med på. Då fick jag min chans med ”Jennie, Jennie”, sade Lasse i SVT-filmen.

Fick tävla för Sverige i Eurovision på hemmaplan

Efteråt fick Berghagen svara på påståendet att många tyckt att det ”var dags” för honom att vinna Melodifestivalen efter alla försök. Även detta år hamnade en Björn och Benny-skriven låt i toppen (”Bang en boomerang” var trea).

– Haha ja, jag har ”slagits” med Benny och Björn, det var tredje året här. Det är klart att man hoppas ju att de röstat för att de tyckte om melodin. Det är klart att det kan hamna personliga aspekter bakom röstningen, att man tycker om en artist. Det känns väldigt roligt. Det känns skönt! sade Berghagen till ”Svensktoppens” Kent Finell efter att det stod klart att han vunnit schlagerfinalen.

Han vann den svenska uttagningen och fick åka till Eurovision – i Älvsjö. Där den stora Europafinalen skulle avgöras tack vare Abbas seger året innan.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Samtidigt, i tidens anda, arrangerades i Stockholm en alternativfestival med Sillstryparns ”Doin’ the omoralisk schlagerfestival” som de flesta kanske minns. 

– Det blev en matfestival på Gärdet. Melodifestivalen var det sämsta som fanns. Ja, det var väldigt mycket… Det var en tråkig tid på det sättet. Jag kan dela in min tid i skrivande i schlagerlåtar med ”catchy” refränger och det mer poetiska berättandet, sade Berghagen i SVT:s dokumentär.

Berghagen sjöng Sverige till en hedersam åttondeplats bland 19 internationella bidrag i Eurovision-finalen.

GÖTEBORG 1975-02-16. Tre miljoner tittare såg Lasse Berghagen vinna Melodifestivalen i Göteborg med sin egen låt "Jennie, Jennie". Juryn gav honom 117 poäng. Foto: Olle Lindeborg / TT
GÖTEBORG 1975-02-16. Tre miljoner tittare såg Lasse Berghagen vinna Melodifestivalen i Göteborg med sin egen låt ”Jennie, Jennie”. Juryn gav honom 117 poäng. Foto: Olle Lindeborg / TT

Tack Lasse, för all musik du lämnat efter dig!

Dela gärna vidare artikeln och hylla minnet av en saknad legendar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev