Foto: TT/SVT

Lill Lindfors hade ett speciellt krav på SVT i Eurovision – och det var inte att tappa kjolen: ”Skälet var…”

Bilderna på när Lill Lindfors tappar kjolen i Eurovision 1985 är ikoniska.
Men stjärnan hade ett helt annat krav på SVT när hon tackade ja till uppdraget.

Lill Lindfors har redan gått till Melodifestivalhistorien som en av våra största ikoner i tävlingen någonsin.

Därför var det självklart för SVT att välja in stjärnan i tävlingens då nyinstiftade ”Hall of fame” redan första året 2020.

”Lill Lindfors och Svante Thuresson väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för ”Nygammal vals”, en låt som gav Sverige sin första medalj i Eurovision Song Contest med andraplatsen i Luxemburg 1966″, stod att läsa i kanalens motivering.

Det är förstås bara ett av många pris som den folkkära artisten, med rötter i både Helsingfors och Stockholm, har fått ta emot genom åren.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

2020 berättade Lill Lindfors i en intervju med Nöjeslivet om sina minnen från Eurovision Song Contest-finalen då hon tävlade med Thuresson.

– Det känns alltid som nyss när man pratar om minnen. Det var stort för oss att åka till Luxemburg. Men vi fick inte spelat in plattan först tillsammans då vi var på olika grammofonbolag. Jag fick sjunga in den med Östern Warnebring och Svante med Ulla Hallin, sade hon då.

Lill Lindfors berättade också att det fanns en viss irritation gentemot att grannländer röstade på varandra..

– Det kändes som en kupp av de nordiska länderna. Vi fick full pott av Norge, Finland och Danmark.

Artikeln fortsätter under bilden.

ÖSTERSUND 2021-10-15 Lill Lindfors, sångerska och artist, på sin sista stora och långa Sverigeturné under 2021. Här fotograferad på Gamla teatern i Östersund. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT
ÖSTERSUND 2021-10-15 Lill Lindfors, sångerska och artist, på sin sista stora och långa Sverigeturné under 2021. Här fotograferad på Gamla teatern i Östersund. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Det är också enda gången Lill ställt upp som artist i Melodifestival-sammanhang.

Men när Sverige skulle arrangera Eurovision Song Contest för andra gången någonsin 1985, ja då gick SVT:s fråga till Lindfors.

De ville att hon skulle vara programledare för den stora Europafinalen i Göteborg. Hon tackade ja, och hennes insats ses än i dag som ikonisk. Hon hyllades för sina språkkunskaper – och kanske framför allt för detta:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Det är oförglömliga och klassiska tv-bilder. När Lindfors gör entré – och plötsligt ”tappar kjolen” i direktsändning.

Men det hela var ju bara en ”kupp”, för några sekunder senare kunde hon elegant veckla ut kjolen som var framtagen av svenske designern Christer Lindarw. Ett ikoniskt samarbete.

Samtidigt var inte kjolkuppen det enda Lindfors gjorde under denna sändning.

Lill Lindfors enda krav på SVT inför Eurovision 1985

Faktum är att hon hade ett enda, speciellt krav på SVT inför Eurovision-sändningen. Och det var inte att tappa kjolen – utan att hon själv skulle få sjunga.

– Ja, det var det, och skälet var ganska enkelt. Det är ju sångerska jag är! sade Lill Lindfors i en intervju med tidningen Arbetet då.

Hon fick också frågan om hur det stod till med nervositeten inför den stora direktsändningen som samlade hundratals miljoner tittare runt kontinenten.

Men Lindfors bedyrade att hon inte hade några sådana funderingar överhuvudtaget. Stjärnan var iskall inför sitt stora uppdrag, och kände inte av några nerver.

– Inte ett dugg. Men fråga mej på lördag någon minut före direktsändningen. Då kan jag lova dej att knäna går som kastanjetter, sade hon då.

Efteråt såg hon fram emot att få träffa sina vänner – och se deras reaktioner.

– Att kanske så småningom få reaktioner från alla mina semesterbekanta. Det är nämligen så, att jag ofta firar semestrarna utomlands, och då brukar träffa en massa trevliga människor. De känner mej bara som privatmänniska och vet knappat att jag sjunger. Och så dyker jag upp som programledare i världens kanske mest sedda tv-program. Ha… ha… ha…

Du är underbar, Lill! Tack för alla minnen genom åren!

Skriv gärna en kommentar om denna fantastiska stjärna!