Lill Lindfors skrev mellohistoria med Svante Thuresson – efter hans död hade hon en önskan: ”Han är värd…”

Lill Lindfors och Svante Thuresson tog hela svenska folket med storm 1966 när de kammade hem vinsten i Melodifestivalen med ”Nygammal vals.”

Nu är det några år sedan Svante lämnade jordelivet, men minnena från deras fina tid tillsammans glömmer Lill aldrig.

– Det känns alltid som nyss när man pratar om minnen, förklarade hon för Nöjeslivet 2020.

Genom åren finns det vissa låtar och framträdanden från Melodifestivalen som gjort oförglömliga avtryck.

Tommy Körbergs ”Judy min vän,” Loreens ”Euphoria,” Ted Gärdestads ”Satellit” och såklart även Lill Lindfors och Svante Thuressons ”Nygammal vals.”

Det är en sann klassiker som också valts in i Melodifestivalens Hall of Fame.

”Lill Lindfors och Svante Thuresson väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för Nygammal vals, en låt som gav Sverige sin första medalj i Eurovision Song Contest med andraplatsen i Luxemburg 1966”, skriver SVT i sin nominering.

Svante Thuresson, Lill Lindfors
Lill Lindfors och Svante Turesson vann den svenska melodifestivalen 1966. Det något annorlunda bidraget hette ”Nygammal vals”.

”Kändes som en kupp av de nordiska länderna”

När Nöjeslivet pratade med Lill Lindfors 2020 berättade hon om sina varma minnen från tävlingen.

– Det känns alltid som nyss när man pratar om minnen. Det var stort för oss att åka till Luxemburg. Men vi fick inte spelat in plattan först tillsammans då vi var på olika grammofonbolag. Jag fick sjunga in den med Östern Warnebring och Svante med Ulla Hallin, sade hon då.

Redan på den tiden fanns det en viss irritation kring så kallad ”grannlandsröstning,” något som hon minns som väldigt speciellt.

– Det kändes som en kupp av de nordiska länderna. Vi fick full pott av Norge, Finland och Danmark, berättade hon.

Så var deras relation efter Melodifestivalen

Då förklarade stjärnan också att hon och Svante inte umgåtts privat genom åren, men att han alltid kommer vara någon som hon trots det håller kärt.

– Vi har arbetat mycket tillsammans. Vi lever under olika världar med olika produktioner. Ibland korsas våra vägar men vi kommer alltid ha gemensamma upplevelser tillsammans. Det är alltid roligt att ses. Jag tycker väldigt mycket om Svante.

Den 10 maj 2021 nåddes svenska folket av den tragiska nyheten att Svante Thuresson avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 84 år gammal.

Svante Thuresson
Foto: Wikkicommons

Sista tiden i stjärnans liv kantades av pandemi och de runt honom berättade att han isolerade sig allt mer till följd av Corona.

– I och med att han inte kunde ut och sjunga så tappade han sugen, har Svantes goda vän Claes Crona förklarat för Expressen.

Lill Lindfors om saknaden efter Svante

När beskedet om Svantes död kom berättade Lill Lindfors för Expressen hur hon kommer minnas honom.

– Som en underbar, fantastisk sångare med en stark känsla för det han sjöng, hans uttryck. Jag tycker att han var en fenomenal sångare. Han var också egen i sin sångstil, han var verkligen personlig i sitt framförande. Man kunde direkt höra att det var Svante som sjöng, sade hon då.

Hon berättade då också om önskan att hans minne ska få leva vidare.

– Det är många av dem som stått mig nära som har gått bort. Svante är värd att hedras, han är värd att minnas och han är värd att saknas. Han lämnar en stor lucka, sade hon.

Svante Thuresson, Lill Lindfors
Lill Lindfors ser varmt tillbaka på vinsten 1966. Foto:Olle Lindeborg / TT /

Så fina och gripande ord av dig, Lill.

Vila i frid, Svante. Du är alltid saknad, aldrig glömd.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev