Foto: Youtube/TT

Monica Zetterlund diskades 5 minuter innan sändningen i Melodifestivalen – tvingades bort efter fräcka regelbrottet

1962 vann Inger Berggren Melodifestivalen och skickades till Eurovision för att representera Sverige.

Men egentligen var det Monica Zetterlund som var favorit på förhand. Och en av låtar som hon skulle framfört diskades i sista sekund.

Äntligen är det dags för Melodifestivalen att dra i gång igen.

En tävling som blivit en självklar del av underhållningen i Sverige och funnits med i många år.

I och med hur länge Mello funnits så har det såklart också hunnit hända en hel del i tävlingens historia, och vissa skandaler eller incidenter har uppmärksammats mer än andra.

Monica Zetterlund var favorittippad

År 1962 var Sverige med i Eurovision för femte gången i ordningen och vinnaren blev ”Sol och vår”, framförd av Inger Berggren.

Hon tog Sverige till en 7:e plats i tävlingen.

Men innan Melodifestivalen var det en helt annan stjärna som hade utsetts som favorittippad, nämligen Monica Zetterlund.

”Ska Monica Zetterlund representera Sverige i schlagerfinalen i Luxemburg? Ja, förhandstipsen nämner enbart hennes namn,” skrev Aftonbladet den 14 februari 1962.

Monica Zetterlund
STOCKHOLM 19630213 ARKIV Monica Zetterlund under ett uppträdande. Foto Johan Wärnlöf /SCANPIX Code 20360

Hade spelats i radio

Men när tävligen väl skulle äga rum blev det minst sagt dramatiskt. En av låtarna som Monica skulle framfört blev nämligen diskvalificerad och togs bort bara 5 minuter innan sändningen.

”Ingen schlagertävling utan sin egen lilla skandal, alltså. Olle Adolphsson heter boven i dramat. Han hade skrivit ’Kärlek och pepparrot,’ melodin som blev utesluten. Den 1 februari lämnade han tillsammans med övriga inbjudna schlagerfabrikanter sitt bidrag till Sveriges Radio. ’Kärlek och pepparrot’ provspelades och arrangerades för stor och liten orkester under närmare två veckor utan att någon upptäckte att det var en gammal låt. Först under slutrepetitionerna vid 17-tiden på tisdagen tyckte musikerna i radioorkestern att melodin verkade bekant. Man forskade i hävderna och fann att den mycket riktigt spelats i ett radioprogram för cirka ett år sedan,” skrev Arbetet den 14 februari 1962.

Surt för Monica, såklart, och ännu jobbigare för Mona Grain som skulle framfört låten som sin huvudmelodi.

Efter att det upptäckts att låten spelats i radio och därmed inte följde tävlingens regler uppmanades Olle Adolphsson att ta bort den självmant.

Diskades 5 minuter innan sändning

Men det hela ledde till konflikt och beslutet om att den inte skulle vara med togs precis innan Melodifestivalen skulle dra i gång.

Han anklagades för att ha brutit mot bestämmelserna medvetet, men hävdade själv att det var ett illa formulerat avtal.

– Kontraktet med TV var olyckligt formulerat. Publicering och offentligt framförande kan inte anses vara samma sak. Och det står ingenting i kontraktet om offentligt framförande, sade Olle till Expressen den 14 februari 1962.

Monica själv tyckte också att det var tråkigt att den inte fick vara med.

– En verkligt kul låt med bra text, sade hon till Expressen och beklagade även att Mona Grain inte fick sjunga den.

Monica Zetterlund
Arkivbild 1960 Monica Zetterlund och Steve Allen Under en repetition i Hollywood. Foto SCANPIX SWEDEN Kod: 190 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Vad är dina starkaste minnen från Melodifestivalen genom åren? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Läs mer: