Östen Warnerbring hittades död på sitt hotellrum – sista kusliga samtalet med vännen

Östen Warnerbring blev en av våra mest populära artister genom tiderna och än idag är stjärnan ihågkommen för sina fantastiska musikprestationer.

Efter hans död 2006 berättade vännen Bengt Björnekär för Expressen om märkliga samtalsämnet under deras sista pratstund tillsammans.

Han fick ett helt land att nynna med i klassiker såsom ”Du borde köpa dig en tyrolerhatt, bara därför att…locka fram ett skratt”.

Ja, Östen Warnerbring var utan tvekan en av de största stjärnorna på sin tid och hans avtryck på den svenska musikscenen var enormt.

Artisten hade runt 40 placeringar på Svensktoppen och 1996 utsågs han till landets populäraste sångare av Aftonbladets läsare.

Östen Warnerbring i Melodifestivalen

Under Östens långa karriär hann vi se honom i många olika sammanhang, och inte minst gjorde han succé i Melodifestivalen.

Faktum är att han är en av de artister som medverkat i tävlingen flest gånger.

Vid hela sju tillfällen tävlade ”Östen med rösten”, som han kallades, i Melodifestivalen. Vinsten kammade han hem två gånger.

År 1960 stod han som vinnare för första gången med låten ”Alla andra får varann”.

Östen Warnerbring
1967-03-01. Östen Warnerbring sjunger ”Som en dröm” i Melodifestivalen. Foto: Pressens Bild / TT / Kod: 190

Siw Malmkvist fick åka istället

På den tiden var det dock inte en självklarhet att artisten som framförde bidraget i Melodifestivalen faktiskt också skulle bli den som fick åka och representera Sverige i Eurovison.

Så trots att Östen tog hem schlagervinsten blev det Siw Malmkvist som fick åka till London och framföra låten.

– Det var några år där som den ena fick åka när den andre vann, och den som vann fick oftast inte åka utan de hade valt någon innan. Det var inte klokt, säger Siw Malmkvist till Nöjeslivet.

– Det var roligt att komma till London, men det var ett orkesterstycke i den här låten som var så jädra långt. Jag visste inte vad jag skulle göra, och jag var så ung så jag stod och knäppte med fingrarna medan orkestern spelade. Kameran var på mig, och det var så pinsamt!

”En av de stora”

Men 6 år senare fick Östen Warnerbring fira en ny vinst i Melodifestivalen, och den gången var det också han som fick sjunga den i Eurovision.

Med låten ”Som en dröm” åkte han till Wien och tog Sverige till en åttondeplats.

Här kan du se framträdandet i Eurovision:

I efterhand ska Warnerbring ha erkänt att han mest av allt var nervös över sin polotröja som han bar under sin smoking. Detta då han oroade sig för att tv-tittarna skulle missta polon för bandage.

Utöver sin vackra sångröst så besatt Östen även en stor musikalisk talang när det kom till flertalet instrument. Bland annat klarinett, saxofon och flöjt.

– Jag ser honom som en av de stora profilerna. Han hade en fantastisk räcka låtar, framför allt på 60-talet, som kröntes av segern 1967. Östen var en stor entertainer och en mycket värdig representant i Melodifestivalen, har Melodifestivalgeneralen Christer Björkman sagt till TT enligt Svenska dagbladet.

Dog på sitt hotellrum 2006

När beskedet om hans död kom i slutet av januari 2006 var sorgen stor, inte minst för hans nära och kära. Han blev 71 år gammal.

Artisten hade åkt till Gran Canaria för att uppträda för svenska turister. På lyxhotellet Beach Clubs gjorde han sitt sista scenframträdande.

Östen Warnerbring
STOCKHOLM 20050321 Östen Warnerbring på scen under inspelningen av programmet Alla tiders Melodifestival, på Cirkus i Stockholm. Photo: Leif R Jansson / TT

Expressen skrev då att flera svenska profiler såsom Lars Lind, Meg Westergren och Olof Thunberg satt i publiken.

– Det är oerhört tragiskt det som hänt, sade de då enligt tidningen.

Sista samtalet med vännen

Den 18 januari hittades Östen död på sitt hotellrum i San Agustin av städarna. Orsaken till stjärnans död ska ha varit en hjärtattack.

– Han var deras bästa gäst och mycket omtyckt för att han alltid var så trevlig. Halv ett skulle de städa och knackade på dörren. När han inte svarade gick de in. Då låg han död på sängen, påklädd, sade hotellägaren Tommy Dynér till Expressen.

En av de som ofta pratade med Östen var vännen Bengt Björnekär.

Två dagar innan hans död hade de ett samtal som kusligt nog handlade om just döden. Men då visste de inte att det skulle bli den sista gången de talades vid.

– Det märkliga är att vi satt och snackade om det. Han pratade om sin hjärtinfarkt, att man aldrig vet när sådant inträffar. Vi pratade också mycket om hur kul det skulle bli när hans dotter skulle komma ner och hälsa på på lördag. Så blev det ju inte nu, sade Bengt Björnekär till Expressen 2006.

Vila i frid, Östen. Du är alltid saknad, aldrig glömd.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev