Foto: Wikimedia commons/TV4

Siw Malmkvist anklagades för att ”spela apa” efter missen – budskapet till hatarna idag: ”Inte klokt”

Siw Malmkvist är en av de stjärnor som ställt upp flera gånger om i Melodifestivalen och briljerat med sin härliga utstrålning på scenen.

Men när hon som ung sångerska framförde ”April, April” i tävlingen 1961 blev hon vilt kritiserad efter att ha tappat texten i direktsändning.

Idag har hon ett tydligt budskap till de som skrev eller sa elaka saker om henne efter händelsen.

– De skulle ha berömt mig istället, säger hon till Nöjeslivet.

Det är få artister i Sverige som haft lika långa och strålande karriärer som Siw Malmkvist.

Hon har blivit en sann ikon och gjort ett stort avtryck med sina fantastiska låtar och fina musikprestationer.

Vad gäller Melodifestivalen så är hon en av de artister som fått följa tävlingen ända sedan starten i slutet av 50-talet.

Hon var med för allra första gången 1959. Då sändes det bara i radio, och mycket såg annorlunda ut jämfört med hur det är idag.

Siw Malmkvist, 1961, Melodifestivalen
©SCANPIX SWEDEN, 1961-02-06. Sångerskan Siw Malmkvist. Här ser vi henne på scen i den svenska Schlagerfestivalen 1961, där hon segrade. Stor orkester i bakgrunden. Foto: Scanpix Code: 20360

”Det var inte klokt”

Bland annat var det inte ovanligt att den artist som kammade hem vinsten trots det inte fick åka till Eurovision.

– Det var några år där som den ena fick åka när den andre vann, och den som vann fick oftast inte åka utan de hade valt någon innan. Det var inte klokt, minns Siw.

– När jag vann med ”Augustin”, då skickade de Brita Borg att sjunga den låten till Cannes. Jag blev skitbesviken för jag hade aldrig varit i Frankrike. Jag tänkte inte så mycket på tävlingen utan mest på att komma till Cannes, säger hon och skrattar. 

Året därpå blev det dock ombytta roller när Östen Warnerbring vann med ””Alla andra får varann”, och det blev Siw som fick åka.

– Det var roligt att komma till London, men det var ett orkesterstycke i den här låten som var så jädra långt. Jag visste inte vad jag skulle göra, och jag var så ung så jag stod och knäppte med fingrarna medan orkestern spelade. Kameran var på mig, och det var så pinsamt!

Tappade texten i direktsändning

Många av Siws minnen från Melodifestivalen beskriver hon som roliga och varma. Men det finns också saker i samband med tävlingen som varit jobbiga.

När hon som 25-åring ställde upp med bidraget ”April, April” hände det som varje artist fasar när de står på scenen. Hon tappade plötsligt texten.

– Det var fruktansvärt, förklarar hon för Nöjeslivet:

– Tankarna gick inte alls. Jag bara letade i skallen, letade och letade. Jag fick panik! Men plötsligt kommer texten tillbaka och jag kommer in på exakt rätt ställe.

Anklagades för att ”spela apa”

Efter händelsen kritiserades hon vilt i tidningarna och anklagades för att vara slarvig.

”En god artist som känner ansvar för sin publik repeterar och lär sig sitt nummer ordentligt innan han framträder ordentligt. Siw Malmkvist hade tre framträdanden och klarade inte ett enda felfritt. Detta var svagt, mycket svagt. I längden klarar man sig inte bara genom att ’spela apa.’ Ett gott artisteri behöver inte på något sätt utesluta ett glatt framträdande,” uttryckte bland annat en tittare till Expressen 11 februari 1961.

”Dåligt, dåligt, dåligt var TV:s program och inte blev det bättre av att Siw Malmkvist inte kunde vare sig texten eller vissla,” tyckte en annan.

Siw Malmkvist
Siw Malmkvist i Melodifestivalen med bidraget ”April, april” 1961. Foto: Wikkicommons

Dagen därpå skrev Expressen om uppståndelsen kring den unga stjärnan.

”Hon är veckans omstridda person nummer ett efter TV:s schlagerfinal. Skälls för nonchalant och slarvig, för att spela apa,” förklarade de.

Då berättade hon för tidningen att det kändes jobbigt med alla hårda ord.

– Jag blir så ledsen av kritik. Jag vill bara lägga av alltihop, sade hon.

Tankarna om hårda kritiken idag

När hon tänker tillbaka på incidenten idag, 63 år senare, tycker hon att det var väldigt elakt att kritisera henne så.

– Alltså, det är taskigt, säger hon till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag var verkligen koncentrerad, det kan jag lova. Men fråga folk som någonsin hållit tal eller sjungit som tappar texten eller kommer av sig, det är inte roligt. Så jag är lite stolt över mig själv som hittade tillbaka och kom in där jag skulle. Åh, vad hemskt det var. 

Du var väldigt ung också-

– Javisst! Oerfaren, egentligen. Det var något så jävligt. Numera om man tappar texten är det skitsamma. Det spelar ingen roll, jag bryr mig inte och kan hitta på några andra ord. Men när man är så ung är man inte rutinerad på att hitta någonting annat så man bara letar. Det syntes inte att jag var så desperat på video, för jag bara smajlar.

”Som att de inte var mänskliga”

Anklagelserna om att hon skulle ha varit ”flamsig” eller ”spelat apa” var orimligt hårda, förklarar hon.

–  Det är inte klokt, alltså! Att de kunde skriva att jag var flamsig. Vad skulle jag göra när jag kommer av mig? Skulle jag bara stå och inte göra någonting och se panikslagen ut? Det var bättre att jag gjorde som jag gjorde. Jag log medan hjärnan var som en motor för att hitta texten, och jag hittade den på rätt ställe, säger hon och fortsätter:

– Det tycker jag var oförskämt av dem att skriva så om mig, att jag var flamsig och ofokuserad. Det var jag verkligen inte. Men jag var så ung och tappade texten som jag kunde som rinnande vatten innan jag sjöng, naturligtvis. Det är precis som om de inte var mänskliga. Jag tycker det var taskigt, faktiskt.

STOCKHOLM 20110609 Siw Malmkvist – en av Melodifestivalens stora stjärnor genom tiderna. Foto: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 20110609 Siw Malmkvist – en av Melodifestivalens stora stjärnor genom tiderna. Foto: Anders Wiklund/TT

Men trots hennes textmiss så lyckades Siw kamma hem vinsten med ”April, April.”

– Jag gjorde det bra helt enkelt. Trots att jag tappade texten. Det är en mänsklig sak, hellre att de skulle tryckt på det. Men jag var först att tappa texten, sen kom Björn Skifs och tappade texten och då var det gulligt. Det tycker jag var orättvist. 

– De skulle ha berömt mig istället för att jag kom tillbaka på rätt ställe, att jag hittade den. Istället för att skriva ner mig, det tycker jag var dålig stil.

Det har Mello betytt för henne

Trots detta har Melodifestivalen betytt mycket för Siw, och när hon pratar om det är det främst positiva minnen som kommer upp.

– Det har betytt en väldig massa. Det börjar med att jag vinner med “Augustin,” och där börjar min karriär faktiskt. Då hade jag bara vunnit en sångtävling innan och fick vara med i ett program med Lennart Hyland som hette “Stora famnen” och gick varje lördag i 9 veckor på den enda kanalen vi hade. Då blev jag känd. Sen vinner jag med ”Augustin” så min karriär började med den kan jag säga.

Än idag brukar hon följa tävlingen och titta på framträdandena i TV.

– Ja, det gör jag faktiskt. Jag tycker det är lite roligt och har alltid hängt med i det, så det vill jag inte missa, säger hon.

Vi tycker du är fantastisk, Siw! Så kloka ord!

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev