Nanne Grönvalls mäktiga avstamp i Mello genom åren – nu hyllar vi legendaren som gjort tävlingen till sin

Det är inte många som slår Nanne Grönvall på fingrarna när det gäller antal bidrag i Melodifestivalen genom åren.

Genom åren har hon gett oss mängder av oförglömliga minnen från scenen. Och nedan blickar vi tillbaka till några av dem.

Nanne Görnvall (tidigare Nordqvist), har under sin karriär ställt upp hela åtta gånger som artist i Melodifestivalen och ytterligare ett par gånger som låtskrivare.

Debuten i Melodifestivalen, eller Schlager-SM som det ofta kallades på den tiden, gjorde Nanne 1986 som medlem i popgruppen Sound of Music tillsammans med framtida maken Peter Grönvall och Angelique Widengren.

Låten som de framförde hette Eldorado och slutade på en fjärdeplats.

Revanschen året därpå

Året därpå, 1987, gjorde gruppen revansch när de ställde sig på scenen i Lisebergshallen och framförde Alexandra, som kom att bli mycket populär.

Tyvärr gick den inte hela vägen utan slutade också den på en fjärdeplacering. Vinnaren det året blev istället Lotta Engberg med låten ”Fyra bugg & en Coca Cola”.

Succén kom till slut

I början av 90-talet startade Nanne, Peter och Maria Rådsten gruppen ”One More Time”. Och i Mello 1996 kammade de hem vinsten med låten Den vilda. Därmed fick Nanne och gänget representera Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo.

Låten blev juryns favorit i kvalificeringsomgången men i finalen så slutade låten på en bronsplats – vilket inte är illa!

Debuten som soloartist

1998 uppträdde Nanne Grönvall för första gången som soloartist i Melodifestivalen. Det var med bidraget Avundsjuk, som hon skrev tillsammans med Peter Grönvall.

Det blev dock ingen vinst det året då hon slutade på en fjärdeplats – ännu en gång. Låten blev dock en storfavorit som spelas flitigt än i dag och under 1998 låg den på Svensktoppen i 13 veckor.

”Evig kärlek” och ”Håll om mig”

2003 ställde Nanne upp med låten ”Evig kärlek” som hon skrivit med Peter.

Det gick dock inge vidare för låten som slutade på en sjundeplats under deltävlingen i Luleå.

Två år senare så gick det dock bättre för Nanne. ”Håll om mig”, skriven av henne själv och Ingela ”Pling” Forsman blev en riktig favorit.

I deltävlingen i Växjö kammade Nanne hem vinsten och fick återigen framföra den i finalen i Globen. Där blev den tv-tittarnas favorit i omröstningen men juryn tyckte annorlunda. Det slutade med att Martin Stenmarck knep vinsten med endast tre poäng före Nanne.

”Jag måste kyssa dig”

2007 deltog Nanne återigen med låten Jag måste kyssa dig.

Den tog sig vidare till andra chansen där den tyvärr åkte ut. Det året blev det därmed ingen final.

Hyllades av amerikanska talkshow-stjärnan

Med låten Carpool Karaoke blev det ingen hit i Mello då Nanne kom på sista plats i Malmö.

Däremot så nådde låten USA. Programledaren för ”The late late show”, James Corden, ligger bakom programkonceptet som Nanne syftar på med låten Carpool Karaoke. När han fick höra låten så älskade han den direkt. Han bjöd till och med över Nanne till USA.

– Nanne, jag kan inte få dig tillbaka in i tävlingen. Men jag lovar dig att nästa gång jag är i Sverige, eller du är i Los Angeles så hittar vi varandra. Vi hoppar in i en Volvo, tar med oss lite svenskt godis och så ger vi oss ut på vägarna med vår egen ”Carpool Karaoke”, jag lovar dig det, sa James Corden i sitt program.

Tyvärr så kom pandemin i mellan, det är oklart om Nanne nappat på hans erbjudande än.

Heja dig Nanne! Så mycket fantastiska bidrag du gett oss genom åren!

Nu hyllar vi stjärnan i kommentarerna på Facebook!