Publiken sitter på nålar när Wiehe ropar upp Afzelius dotter Rebecca – får tiden att stanna när de sjunger Björns låt

Här tar Björn Afzelius dotter Rebecca ton till pappas klassiker.
Tillsammans med Mikael Wiehe fullbordar hon mästerverket.
Detta vill ni inte missa!

Trots att det har gått snart 25 år sedan Björn Afzelius frånfälle, fortsätter hans musikskatt att beröra lyssnarna.

Hans vänner, musikerna Olle NybergMikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren, har sedan i höstas turnerat med Afzelius musik i hela landet. I vår besöker turnén ”Sånger till Friheten – En hyllning till Björn Afzelius” ytterligare åtta städer med start i Enköping 31 januari.

Nöjeslivet fick en pratstund med pianisten och producenten Olle Nyberg inför turnéstarten, och han hade då många minnen av Björn att berätta. Enligt honom uppskattade Afzelius livet på vägarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 19941017 Björn Afzelius, sångare och låtskrivare Foto: Leif R Jansson/TT
STOCKHOLM 19941017 Björn Afzelius, sångare och låtskrivare Foto: Leif R Jansson/TT

– Han älskade att turnera. Det var hans liv. Som sagt när vi var klara med en turné med bandet, då åkte vi andra hem för att slicka såren medan han åkte på soloturné redan dagen efter. Jag älskar också att turnera och känner ofta att, okej det här ar energi men samtidigt får jag så mycket energi tillbaka av publiken. När jag kommer hem kanske jag har mer energi än när jag åker hemifrån. Jag gissar att det var likadant för honom, säger Olle Nyberg till Nöjeslivet.

LÄS MER: Mikael Wiehe förlät hustrun Maya – så hittade de tillbaka till varandra: ”Upptäckt genom åren att…”

Hur märker ni på folk när ni är ute och spelar vad Afzelius musik har betytt? 

– Folk sitter och gråter. Det är på den nivån. Folk kommer fram efteråt och kanske berättar om någon gång som de träffat Björn. Om någon låt som betytt väldigt mycket för dem. Det är så otroligt många hitlåtar, så ett stort problem är att välja vilka låtar vi inte hinner spela. Det är väl nio, tio låtar som man definitivt inte kan hoppa över. Som ”Ikaros”, ”Sång till friheten”, ”Tusen bitar”, ”Isabelle”… Folk blir förbannade om man inte spelar de låtarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Mikael ”Nord” Andersson, Göran ”Guran” Blomgren, Olle Nyberg åker ut på turnén ”Sånger till friheten”, en hyllning till Björn Afzelius. Foto: Werecki promotion/Pressbild

Beskriv din egen relation med Björn Afzelius? Ni spelade ändå ihop i 15 år. 

– Björn var en väldigt privat person. Det var mest killsnack och så när vi var ute på turné. Sen jobbade jag även som producent, och där märktes att han var väldigt kategorisk kille med lite glimten i ögat. När man kom med idéer sa han oftast att ”Olle, du är ett geni”, eller bara: ”Olle, kass!”. Det var inte så mycket mitt emellan. Men man lärde sig bita i det sura äpplet. Han var väldigt speciell på det sättet, säger Nyberg och förklarar att de har familjen Afzelius välsignelse för projektet.

– Ja oja, vi känner döttrarna väl och alla fruarna. Oja, oja. De tycker det är jättekul.

Björn Afzelius fick två döttrar – Rebecca Lindberg Afzelius och Isabelle Afzelius. Den förstnämnda har faktiskt också tolkat sin far på scenen, och det tillsammans med en av hans parhästar.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Det handlar om Rebecca, dotter till Björn och hans första maka Marianne Lindberg De Geer, som i april 2022 överraskade publiken totalt.

Plötsligt berättade nämligen Mikael Wiehe, mitt i konserten, att han hade fått en förfrågan som han inte kunde tacka nej till. Det var Rebecca som hade frågat om de inte kunde sjunga en låt tillsammans.

Självklart, var Wiehes budskap. Han som i alla år var nära vän till och ofta spelandes med Björn.

Publikens jubel kunde inte ta slut innan Rebecca välkomnades upp på scenen.

Tillsammans med Mikael tog hon sedan ton till en av pappas verkliga klassiker: ”Sång till friheten”. Det hela var förstås ett unikt ögonblick.

– När jag var yngre sa pappa ”en dag ska vi sjunga ihop”. Det hann vi inte, men detta är det närmsta jag kan komma. Tack Mikael för möjligheten. Hoppas pappa såg, skrev Rebecca på sin Facebook-sida efteråt där hon också lade upp ett videoklipp från den historiska händelsen.

Så vackert! Tack för detta, Mikael och Rebecca. Vi är säkra på att Björn hade älskat detta.

Dela gärna vidare inlägget så att fler får chansen att höra detta unika samarbete!

LÄS MER: