Därför stoppas ‘Sommarkrysset’ – Gry Forssells ord om kanalens beslut: ”Astrist”

Visst kan det bli lite allsång i sommar – men inte i ”Sommarkrysset”.

Programmet ställs in i år igen.

– Vad ska man göra? Jag vet inte riktigt, säger Gry Forssell till Expressen.

Sedan 2006 har Sommarkrysset bjudit på minnesvärda framträdanden och somrig allsång från Gröna Lund – men förra året ställdes programmet in.

Nu är det klart att det populära programmet möter samma öde i år.

Restriktionerna under pandemin har gjort att många planerade händelser och event har fått läggas på is eller ställas in helt. Tv-branschen är inget undantag. 

Trots att liknande evenemang som ”Lotta på Liseberg” och ”Allsång på Skansen” har fortsatt sina sändningar under pandemin, fast utan publik, så har TV4 alltså valt att ställa in årets ”Sommarkryss”. 

– Det blir tyvärr inget ”Sommarkrysset” den här sommaren heller, säger Fredrik Arefalk, kanaldirektör på TV4 till Expressen.

Sabina Ddumba På Sommarkrysset, Gröna Lund i Stockholm
Sabina Ddumba på Sommarkrysset. Foto: Daniel Åhs Karlsson/ Wikimedia Commons

Restriktionerna har lättats upp

Tidigare har Gröna Lund, som de flesta andra nöjesparker, varit stängt för besökare men sedan de nya restriktionerna infördes 1 juni har nöjesparken sakta börjat släppa in folk och påbörjat resan tillbaka mot det ”normala”.

Men trots att besökare nu alltså kommer att ha möjlighet att vistas i parken och inom begränsade former även kunna bevittna vissa utomhuskonserter, så får tittarna vänta på nästa Sommarkryss.

Programmets kanske främsta ansikte utåt är den rutinerade programledaren Gry Forssell som har lett ”Sommarkrysset” under alla år förutom ett. 

Hon berättar för Expressen att det inte går att genomföra evenemanget i år, trots de lättade restriktionerna som bland annat innebär att fler åskådare tillåts närvara.

Gry Forsell, sommarkrysset
Gry Forssell under ”Sommarkrysset”. Foto: Daniel Åhs Karlsson/Wikimedia Commons

Inte gått att planera

En av anledningarna har varit ovissheten över framtiden. Den har gjort att förberedelserna inför programmet inte kunnat gå till som vanligt.

– Grejen är att ett program som ”Sommarkrysset” måste man börja planera i februari, mars, det går inte att börja planera nu.

Hon förstår beslutet men tycker samtidigt hade kanske önskat ett annat utfall.

– Ja det är klart att det är astrist. Men jag fattar att det är som det är. Vad ska man göra? Jag vet inte riktigt.

Saknar du Sommarkrysset? Om du får önska, vem hade du velat se stiga upp på scenen när programmet drar igång igen? Kommentera på Facebook!