Tomas Ledins ödesbesked om karriären – efter alla år: ”Rent åldersmässigt…”

I över 50 år har han stått på scen och bjudit på hitlåt efter hitlåt.

Tomas Ledin har haft all anledning att fira på senare tid.

I fjol fyllde han 70 jordsnurr, varav han i 50 av dessa varit artist.

Det senare jubileet uppmärksammade han genom att ge en konsert i Avicii arena, tidigare Globen, i Stockholm. Spelningen som också gästades av flera av Ledins artistkollegor, sändes dessutom i tv.

I maj firade Ledin 40-årig bröllopsdag med sin älskade hustru Marie Ledin, dotter till skivbolagshöjdaren och låtskrivaren Stikkan Anderson.

Och bara några veckor dessförinnan fick den folkkäre artisten, som gett oss hits som ”Sommaren är kort”, ”En del av mitt hjärta” och ”Just nu”, hederspriset på musikbranschens Grammisgala.

Artikeln fortsätter under bilden.

BORGHOLM 20220714 Tomas Ledin uppträder vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag i Borgholms slottsruin på Öland.. Foto: Mikael Fritzon / TT
BORGHOLM 20220714 Tomas Ledin uppträder vid firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag i Borgholms slottsruin på Öland.. Foto: Mikael Fritzon / TT

En rörd Ledin tog då emot priset.

– Tack juryn för det här väldigt fina priset. Att uppmärksammas på det här viset av den bransch och industri som jag varit en del av sen 70-talet, alltså det är synnerligen hedersamt, sade Tomas Ledin i sitt tacktal.

Den folkkäre artisten resonerade också kring vad som hållit honom kvar på scen under alla dessa decennier.

– Man kan undra varför jag står här, ja vad beror det på? Jag tror det har mycket att göra med sångskrivandet, det har varit det centrala för mig under alla de här åren. Med tiden kände jag att jag blev lojal med mina sånger, jag förstod att jag skulle vara lojal med mina sånger. Till den grad att jag tror att sångerna styrt hur mitt scenartisteri utvecklats, säger han.

Han ville också lyfta fram publiken, och mötet med densamma.

– En annan sak är samtalet med publiken, det där mötet vid konserter. Även när jag promenerat nerför gatan och träffat någon som stannar upp och vill prata och få mig att förstå vilken enorm kraft det finns inneboende i musik. Hur den kan påverka oss. När någon berättar, och tackar, ”tack för att du skrev den låten, den handlar om mig”. Det gör stort intryck. Det kan vara en sång om glädje naturligtvis, men någon sorglig låt också som betytt mycket. Och det där inspirerar naturligtvis över tid när man skriver och jobbar vidare, sade Ledin i tacktalet.

LÄS MER: Tomas Ledin fick årets hederspris på Grammis – hyllades med stående ovationer

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20170613 Tomas Ledin ska uppträda i Allsång på Skansen i sommar. Artisterna presenterades på en pressträff på Skansen 2017. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20170613 Tomas Ledin ska uppträda i Allsång på Skansen i sommar. Artisterna presenterades på en pressträff på Skansen 2017. Foto: Christine Olsson / TT

– Jag är ju pensionär rent åldersmässigt. Att ta de orden i sin mun är svårare än att sjunga Sensuella Isabella. Men jag är lyckligt lottad i det att mitt artisteri har skapat ett gott liv, jag skulle ju ha kunnat pensionera mig för länge sedan, sade Tomas Ledin då, i intervjun med magasinet King.

Han fortsatte:

– Det gör det också intressant varför man fortsätter. Jag är glad att det enbart är lustdrivet, jag kan inte tänka mig att göra något mer meningsfullt med mitt liv. Tidigare i karriären har det varit lustdrivet också, så klart, men jag skulle då även se till att försörja min familj.

I en intervju med Expressen i samband med sin 70-årsdag förklarade Ledin att han ännu inte har några planer på att gå i pension. Fansen kan därmed räkna med att få höra hans stämma även framöver.

– Jag borde ta det lite lugnare, tycker jag, och det ska jag göra, sade Ledin till tidningen.

Tomas Ledin på turné hösten 2023 – hit kommer han

I höst är Tomas Ledin aktuell med konserten ”Symphonia” som han tar på turné genom hela landet.

– Dirigenten Peter Nordahl och jag ger oss ut för att framföra symfoniska tolkningar av mina låtar tillsammans med totalt 500 musiker från olika delar av Sverige och Finland. Allt från althorn, fagotter till många stråkar kommer att ta ”Sommaren är kort”, ”En del av mitt hjärta” och annat till helt nya musikaliska landskap, skriver Ledin på sin Facebook-sida.

Turnén inleds 19 augusti i Scandinavium i Göteborg och avslutas på Cirkus i Stockholm den 2 december.

Hela turnéplanen: 19/8 Göteborg, 2/9 Karlstad, 29/9 Åbo, 2/10 Helsingfors, 13–14/10 Norrköping, 27–28/10 Västerås, 9–10/11 Malmö, 16/11 Gävle, 17/11 Uppsala, 2/12 Stockholm.

Vilka är dina favoritlåtar med Tomas Ledin? Skriv gärna en kommentar!