Agnes Carlsson tog paus i fyra år trots världssuccéen – därför lämnade artisten egentligen rampljuset

Bara 16 år gammal tog hon hem hela vinsten i ”Idol” 2005.

Den unga artisten Agnes Carlsson tog Sverige med storm och har sedan dess blivit en av landets mest populära artister.

Men efter många framgångar valde hon att lämna rampljuset.

Nu berättar hon om beslutet.

– Att vinna Idol var ett före- och efter-ögonblick i livet, allt förändrades totalt. Från att vara tonåring hemma hos mamma och pappa, till genombrott, album och världsturné. Det var överväldigande, säger hon till Damernas värld.

Många kanske har någon drömt om att stå inför en arena med fullsatt publik, eller bara gillar att bjuda på en riktig sångshow i duschen.

Men några få av oss kanske inte nöjer sig med hemmaarenan, utan vill ut i världen med sin musik och röst.

Genom alla år som ”Idol” har sänts, har knappt någon vinnare kommit i närheten av den succé som Agnes Carlsson haft sedan vinsten 2005.

Agnes Carlsson
STOCKHOLM 20051202 Agnes Carlsson under finalen av programmet Idol i TV4 som direktsändes på fredagskvällen den 2 december, 2005. Foto Anders Wiklund / SCANPIX Code 50030

Efter att hon tog hem segern och fick en superhit med ”Right here, right now”, öppnades en helt ny värld upp för den då 16-åriga nyblivna artisten.

– Att vinna Idol var ett före- och efter-ögonblick i livet, allt förändrades totalt. Från att vara tonåring hemma hos mamma och pappa, till genombrott, album och världsturné. Det var överväldigande, säger hon till Damernas värld.

Men den arenan som ”Idol” gav Agnes Carlsson, var inte riktigt den plats som hon hade sökt efter.

Trots turnéer och uppträdande för självaste kronprinsessparet tillsammans med Björn Skifs på deras bröllop tog Agnes paus.

LÄS MER: Daniel Lindström försvann efter Idol-vinsten 2004 – det här gör han i dag, 16 år senare

Därför tog Agnes Carlsson paus

En paus som skulle vara i fyra år.

– Min paus handlade just om att förstå vem jag var i allt detta. Jag hade levt med höga prestationskrav i tio år och ville se vem jag var om jag kapade det ut mitt liv. När jag närmade mig 30 började jag också fundera på hur jag vill leva. I den åldern, 26–27, händer väldigt mycket i människan, lyckas man inte få rätsida på allt så tar folk i de allra värsta fallen livet av sig. Jag ville landa i mig själv, testa nya saker, växa som människa, få ny inspiration, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Marie Picasso försvann helt efter vinsten i ”Idol” – detta gör hon idag

Agnes Carlsson
Foto: SVT

Tvekade om att göra comeback

Och att det just skulle bli en comeback till musiken var långt ifrån klart i början av pausen.

– Inte i början, men efter ett tag blev det mer och mer tydligt att det var det här jag ville göra, samtidigt som jag insåg att man inte måste göra bara en sak. 

Vi är så glada över att du inte slutade med musiken Agnes. Du är fantastisk!