Aviciis familj skänker 30 miljoner till självmordslinje – ikväll hyllas artisten på fullsatt arena: ”Fantastiskt fint”

Idag hyllas den svenske världsartisten och DJ:en Tim ”Avicii” Bergling med en storslagen minneskonsert på Friends Arena. 

Alla intäkter går till artistens stiftelse för att öka medvetenheten kring och förebygga mental ohälsa.

Stiftelsen startades kort efter Tims bortgång och ska stödja Självmordslinjen med tio miljoner kronor per år i tre år, skriver Aftonbladet.

Ett och ett halvt år har gått sedan Tim ”Avicii” Bergling tog sitt liv i april 2018. Efter sig lämnade den svenska stjärnan ett stort musikarv som spelas och älskas över hela världen. 

Kort efter Tims död bestämde sig hans föräldrar Klas Bergling och Anki Lidén för att grunda en stiftelse som ska motverka psykisk ohälsa.

– Att vi vill göra någonting bra ur den här fruktansvärda händelsen, och med det arv som Tim lämnat på så många olika sätt, är fullständigt naturligt. Sedan är det ju naturligtvis också en hjälp i en sorgeprocess som kommer att fortsätta pågå, säger Klas Bergling till Aftonbladet.

Foto: Amy Sussman/Invision/AP

Stiftelsen heter ”Tim Bergling Foundation” och ska verka för att öka medvetenheten om och arbeta förebyggande mot mental ohälsa och självmord och alla intäkter från konserten kommer att gå till initiativ inom just detta.

— I och med att han tog sitt liv så känns det som en naturlig sak att ett av stiftelsens viktigaste mål är att försöka verka inom just det området av psykisk ohälsa. Och sen är det ju med respekt för Tim som vi kallar stiftelsen för Tim Bergling Foundation, så att hans namn får leva vidare och förhoppningsvis göra bra saker. Så det är en hyllning till honom också, säger pappa Klas.

Tio miljoner i tre år

I januari går stiftelsen in i sitt första samarbete.

Tio miljoner kronor kommer varje år, i tre år, att gå till Självmordslinjen – en stödlinje startad av den ideella organisationen Mind. I samarbete med Mind är målsättningen att Självmordslinjen ska kunna hålla öppet dygnet runt, i stället för dagens 18 timmar per dag.

På minneskonserten som arrangeras ikväll kommer DJ:s som David Guetta, Kygo och Dimitri Vegas att synas men även artister som medverkat på Aviciis största låtar.

– Det känns fantastiskt fint att de gör det här, det är en hyllning till Tim och han skulle ha älskat att sitta där och höra sina låtar spelas i ett band. Och sedan hade han haft en jävla massa synpunkter på allting. Så är det, säger Klas Bergling till Aftonbladet.

Vi glömmer aldrig dig och din musik som skakat om hela världen, Tim. Vi tänker på dig och din familj idag!