Christer Sjögrens oro för familjens skull – berättar efter alla år: ”Tänkte hur ska det här gå?”

Orosmolnen hopade sig Christer Sjögren.

De tuffa slagen kom allt tätare – och nu berättar den folkkäre dansbandskungen om oron för familjens skull.

– Jag började tänka: ”Hur ska det här gå?”, säger han om den tuffa perioden i SVT:s ”Den svenska dansbandshistorien”.

Han är hela Sveriges dansbandskung.

Christer Sjögren, som tidigare i år fyllde 70, växte upp i värmländska Hagfors och skulle komma att ta landet med storm.

Foto: SVT

Som frontfigur i dansbandet Vikingarna blev han en av våra mest kända artister från 1970-talet och framåt. Låtar som ”Leende guldbruna ögon”, ”Kan man älska nån på avstånd” och ”Till mitt eget Blue Hawaii” har för evigt etsats sig fast i den svenska folksjälen.

Men sagan om Vikingarna har inte bara varit idel framgångar.

Det var under den senare delen av 1970-talet som branschen skulle komma att förändras dramatiskt. Christer Sjögren minns den så kallade ”dansbandsdöden” i onsdagens avsnitt av ”Den svenska dansbandshistorien” som sänds i SVT1 klockan 21.

– Så småningom blev det överexploaterat med band helt enkelt. Kanske var det därför kvaliteten på banden var så varierande. Det var lite töntstämpel på dansband ett tag, säger Sjögren i SVT.

Foto: SVT

Detta var i mitten på 70-talet och Sjögren var nybliven medlem i orkestern.

– Även de bästa fick en släng av sleven. Då kom vi fram till år -76. Det vet jag, för jag satt och bokade själv. Plötsligt blev det större motstånd hos arrangörerna. ”Ring om 14 dagar. Ring om en månad”, säger Sjögren.

I slutet av 70-talet fick diskoteksmusiken ett ordentligt genombrott i landet – och detta slog undan benen på många dansband.

Sjögrens oro för familjen – mitt i ”dansbandsdöden” på 70-talet

Oron gnagde på Sjögren – som främst tänkte på sina nära och kära.

– 1977 blev det ännu värre. Då började jag tänka på… Jag var 27 år och hade familj och hus, och ingen utbildning att falla tillbaka på. ”Hur ska det här gå?”, säger Sjögren i SVT.

Foto: SVT

Han funderade länge på att ta ett yrke vid sidan om scenen, för att få det att gå ihop.

– 1977 kommer jag ihåg att på en lördag hade vi 2 500 kronor att dela på. Det var ett hyfsat gage. Men sen, när det blev sämre tider, bjöd arrangörerna 2 700 kronor för tre spelningar.”Nej, ska vi ta det här?” Men vi hade inga jobb så, jo ”vi tar det”. Det fick man göra.

Men snart skulle som bekant allting vända för Sjögren och Vikingarna, och resten är som det brukar heta historia.

”Hon är den första jag pratar med”

Sjögren under årens lopp hyllat sin hustru Birgitta i många intervjuer. Tillsammans har de dottern Charlotta.

– Man blir ett team, livskamrater. Man delar så otroligt mycket och hjälps åt med allting. Vi håller ihop och även jobb diskuterar vi. Den första jag pratar med om det är ett jobb som jag tvekar på är hon. Jag lyssnar väldigt mycket vad hon säger. Vi tar besluten tillsammans och har vuxit ihop. Det är skönt. Med åren lär man sig varandra, har Sjögren sagt i en intervju med GT.

STOCKHOLM 20090202 Birgitta Sjögren och Christer Sjögren vid QX Gaygala 2009 på Circus i Stockholm på måndagen. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / TT

Värmlandssönerna har sålt inte mindre än elva miljoner skivor världen över.

”Den svenska dansbandshistorien” sänds i SVT1 på onsdagar klockan 21.00.

Dela gärna vidare om du uppskattar Christer Sjögren och Vikingarna!