Därför får inte svenska folket veta hela sanningen om Lasse Berghagen förrän om 19 år – Mark Levengood bekräftar

Lasse Berghagens hela avskedsintervju bevaras för framtida forskning.
Långt fram i tiden.
– Det är hemligstämplat i 19 år, säger Mark Levengood i Nyhetsmorgon.

I programmet ”Sista ordet” på TV3 och Viaplay ger Lasse Berghagen sin avskedsintervju med Mark Levengood.

Intervjun spelades in för ett år sedan och sändes i rutan på söndagen – och inför detta har programmet omgärdats av stort hemlighetsmakeri.

Den forne allsångsledaren fick också skriva under ett kontrakt med tv-produktionen, med löftet om att intervjun inte skulle visas för någon innan hans bortgång.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lasse Berghagen skriver under kontraktet under överseende av Mark Levengood i "Sista ordet". Foto: Viaplay/TV3
Lasse Berghagen skriver under kontraktet under överseende av Mark Levengood i ”Sista ordet”. Foto: Viaplay/TV3

– Det här kontraktet, här står det då att programmet går efter din bortgång. Det står också att allt det vi pratar om, allt material från i dag kommer bevaras på Kungliga biblioteket för framtida forskning. Eftersom jag tror du är en av dem som jag tror framtiden kommer vara nyfikna på, säger Mark Levengood till Lasse Berghagen i ”Sista ordet”.

Levengood berättar också att det bara är Berghagen och han själv som vet vad som sägs i intervjun, och producenten. Så småningom också klipparen som klipper materialet. 

– Det är för att garantera att allt som sägs i programmet beläggs med tystnadsplikt fram tills programmet går. 

Berghagen ler.

– Spännande, säger Lasse. 

Avskedsintervjun sändes på söndagen – men den som hade väntat sig kunna kila ned till Kungliga biblioteket i Stockholm för att ta del av det närmare åtta timmar långa råmaterialet kommer få vänta.

Länge.

Nu berättar nämligen Mark Levengood att den fullständiga avskedsintervjun, oklippt, kommer vara hemligstämplad tills år 2042.

– Det här är en väldigt lång intervju. Jag tror att jag intervjuade honom i nästan åtta timmar. Det är ett samarbete med Kungliga biblioteket, så att allt material hamnar på KB. Där är det hemligstämplat i 19 år efter att programmet går. Sen blir det tillgängligt för forskare, säger Mark Levengood i Nyhetsmorgon.

Lasse Berghagen gick ur tiden den 19 oktober 2023. Han blev 78 år.

Tack för en fin intervju, Mark.

Vila i frid, Lasse.