Efter Ving-köpet: Här är Petter Stordalens dolda hyllning – till ”Sällskapsresan”-filmerna

Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”, med antihjälten Stig-Helmer och hans ständige följeslagare Ole Bramserud, hör till våra mest älskade klassiker.

Det verkar även hotellmagnaten Petter Stordalen tycka.

Efter den norske miljardärens uppköp av charterjätten Ving har uppmärksamma resenärer nu hittat en hyllning från Stordalen – till just ”Sällskapsresan”.

Det var i förra veckan som det stod klart att Petter Stordalen gått in och räddat det konkursade resebolaget Ving.

Tillsammans med Altor och TDR Capitol köpte den norske hotellkungen upp charterjätten i en miljardaffär– och räddade hundratals jobb.

– Jag får gåshud. Den här delen förenar hjärta och hjärna. Det är ett världsklassbolag, nummer ett i Norge och Sverige, sa Stordalen under en pressträff till de anställdas jubel.

petter stordalen, ving
Foto: Janerik Henriksson / TT

Blinkningen till Sällskapsresan

Och i samband med Stordalens intåg i charterbranschen, passar han nu på att hylla en svensk klassiker – Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”.

I en intervju med Expressen berättar resenären Mikael Vigvinter att han fick syn på Stordalens dolda anspelning på filmklassikern när han skulle betala en kommande semesterresa.

– När vi slog in bankgironumret och hämtade mottagaren kom företagsnamnet ”Bramserud Driftbolag AB” upp, säger Mikael Vigvinter till Expressen.

lasse åberg, jon skolmen, sällskapsresan
Foto: Gunnar Lantz/SvD/SCANPIX

”En skojfrisk norrman”

”Bramserud”-meddelandet är förstås kopplat till rollfiguren Ole Bramserud, som i Sällskapsresan-filmerna spelades av norrmannen Jon Skolmen som avled tidigare i år.

– I och med att Stordalen har tagit över ser man kopplingen. Han är en skojfrisk norrman. Då blev det en rätt härlig grej. Hade det varit en vanlig svensk affärsman som gick in som ägare och det varit svårare att se komiken i det, säger Mikael Vigvinter till Expressen.

Något som också bekräftas av Ving:

”Bramserud är ett tillfälligt namn som används men som kommer att bytas ut. Och det är våra nya norska ägare som tyckte det var kul med den norska kopplingen till Ole Bramserud”, skriver Vings pressinformatör Charlotte Hallencreutz i ett mejl till Expressen.

Video: 10 tv-program vi minns