Hurra! Suzanne Reuter vinner stort hederspris – i Gösta Ekmans minne

En lång och framgångsrik gärning inom humorn.

Under måndagskvällen tilldelades Suzanne Reuter årets hederspris till minne av Gösta Ekman under ”Det svenska humorpriset 2020”.

– Det här är så stort, säger Suzanne Reuter.

Under måndagskvällen delades Det svenska humorpriset 2020 ut i flera kategorier under Barncancergalan.

Bland annat korades årets manliga och kvinnliga komiker, årets humorprogram – och så årets hederspris, som varje år delas ut till minne av den legendariske underhållaren Gösta Ekman.

Priset går till en person som under sitt yrkesliv haft stort inflytande inom svensk humor. I år gick årets hederspris till skådespelerskan Suzanne Reuter, 68.

– Det är en extra stor ära att få dela ut det här priset eftersom mottagaren är en av mina absolut största idoler. Hen har nämligen det som alla komiker och skådespelare drömmer om. Den perfekta tajmingen, sa prisutdelaren David Hellenius i Kanal 5 och fortsatte:

– Hon har roat oss i korta sketcher, i långa filmer och på stora scener. I en av sina tv-succéer så visade hon i 50 avsnitt att man skapar stor underhållning av en vanlig Svensson-familj. Det är stort!

suzanne reuter
Foto: Skärmdump/Kanal 5

Suzanne Reuter vann årets hederspris

Suzanne Reuter har under sin långa karriär hunnit med mycket. Hon slog igenom i sketchprogrammet ”Häpnadsväktarna” på tidigt 80-tal och har därefter gjort succé i tv-serier som ”Lorry”, ”Rederiet”, ”Svensson, Svensson” och ”Cleo”.

Reuter har också haft stor framgång i filmer som ”Yrrol”, då hon vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll, liksom ”Drömkåken” och ”Tomten är far till alla barnen”.

Själv var Reuter både stolt och tacksam över att få ta emot priset, som ifjol gick till Lasse Åberg.

– Det här är så stort. Och det är så hedrande att få den här fantastiskt fina utmärkelsen. Jag ska säga er att jag är så mallig, så om ni ser mig på stan nu så kommer jag gå runt med näsan i vädret tills det regnar in, sade Suzanne Reuter och fortsatte:

– Jag säger som jag har hört att Gösta Ekman själv brukade säga, att det här blir en kväll att minnas och jag minns den redan!

Foto: Skärmdump/Kanal 5

Alla vinnare – Det svenska humorpriset 2020

Hederspriset till Gösta Ekmans minne:

Suzanne Reuter

Årets humorprogram:

Släng dig i brunnen, säsong 3

Årets komedi:

Filip och Mona, säsong 1

Årets kvinnliga komiker:

Josephine Bornebusch

Årets manliga komiker:

Anders ”Ankan” Johansson

Årets scenshow:

Pernilla Wahlgren har hybris

Barnens pris (framröstad av barn på Barncancerfonden.se):

Bäst i test, säsong 4

Aftonbladets pris Årets humorklipp (framröstad av Aftonbladets läsare):

Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup – Svärjevännernas mardröm

Källa: Barncancergalan