Lasse Berghagen sjunger vännen Cornelis Vreeswijks klassiker
Lasse Berghgen sjunger Cornelis

Ingen gör låten som Cornelis Vreeswijk – men det Lasse Berghagen gör med klassikern får gåshuden att sprudla 

Lasse Berghagen kliver upp på scen och säger att han ska sjunga en av vännen Cornelis Vreeswijks låtar, det han gör med låten ger mig gåshud direkt.

Lasse Berghagenär en av våra mest folkkära underhållare med över 50 år på scen. Han upptäcktes som tonåring och har varit en av Sveriges mest omtyckta artister i flera decennier.

Cornelis Vreeswijk: Vad var det egentligen som hände när han misshandlade två personer i sin lägenhet? Vad var det för bråk han hamnade i med SR, och hur var Cornelis som pappa? Lyssna på Nöjeslivets podcast här, och glöm inte att prenumerera via Spotify elller Podcaster så du inte missar nästa fredagsavsnitt:

Redan som 19-åring skapade han rubriker när han gifte sig med Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Parets relation varade i tre år och de fick dottern Malin Berghagen tillsammans.

Men det var inte förrän efter uppbrottet som Lasses egen karriär tog fart på riktigt.

Lasse Berghagen bodde hos Cornelis

I SVT-dokumentären  ”Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt” berättar Lasse om hur han träffade Cornelis Vreeswijk på Gyldene Freden i Stockholm och att han flyttade in på vissångarens husbåt.

Den sommaren var full av fart, fläkt och fest men det var också då han skrev ”Teddybjörnen Fredriksson”.

Låten ”Teddybjörnen Fredriksson” har nog de flesta vuxit upp till och likaså vad gäller ”Stockholm i mitt hjärta”.

I en SVT-dokumentär som sändes 2021 berättade Berghagen hur det var när ”Teddybjörnen Fredriksson” kom till – och det var när han bodde hemma hos Cornelis Vreeswijks, närmare bestämt på Cornelis husbåt i Årstaviken.

– Plötsligt la Cornelis sin stora holländska labb över strängarna och så sa han: ”du låter inge glad när du sjunger grabben”, berättar Lasse Berghagen i SVT-dokumentären.

Lasse Berghagen
Foto: Erik Simander/TT

Lasse Berghagen sjunger vännens Cornelis Vreeswijks klassiker

2010 var Lasse Berghagen en av deltagarna i ”Så mycket bättre”. Andra deltagare på plats det året var bland andra Petter, Lill-Babs, September och även Plura.

Plura, som är sångar i Eldkvarn, har genom åren tolkat Cornelis. Bland annat har bandet spelat in ”Somliga går med trasiga skor”.

I programmet väljer Lasse berghagen att sjunga den låten inför sitt sällskap.

– Genom dig, från mitt hjärta till dig, genom dig har jag fått en ny Cornelis i mitt liv, säger Lasse Berghagen till en rörd Plura.

Bandet börjar spela på Cornelis klassiker och när Lasse Berghagen tar ton är gåshuden ett faktum.