Foto: TV4

Jenny Strömstedts sista möte med Marie Nilsson Lind – samtalet innan dödsfallet

Marie Nilsson Lind är död.
För en kort tid sedan gästade den folkkära artisten Nyhetsmorgon.
Nu berättar programledaren Jenny Strömstedt om sina intryck efter intervjun.
– Marie Nilsson Lind berättade öppet om den skörhet som inte bara Josefin känt, utan som också hon själv bar runt på, skriver Strömstedt.

På fredagsförmiddagen nåddes svenska folket av beskedet att Marie Nilsson Lind, folkkär artist och grundare av gruppen Ainbusk, gått ur tiden.

Hon blev 62 år.

– Det är en så stor och oändlig sorg, jag saknar henne så mycket, säger systern Hanna Hermansson, till tidningen Hela Gotland.

Marie Nilsson Lind var med och startade Ainbusk redan 1983 tillsammans med bland annat systern Josefin Nilsson. Gruppen nådde stora framgångar med hitlåtar som ”Älska mig” och ”Lassie”.

År 2016 kom beskedet att Josefin Nilsson somnat in, 46 år.

Marie Nilsson Lind förlorade systern Josefin Nilsson

Det efterföljdes av en uppmärksammad dokumentärfilm med titeln ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” och som sändes i SVT 2019. Filmen om ”Josa” berörde tittarna på djupet och i densamma medverkade även Marie Nilsson Lind för att ge röst åt sin systers berättelse.

När Nöjeslivet mötte Marie Nilsson Lind i samband med hennes sommarprat i radions P1 samma år, berättade hon om den värme hon känt efter att dokumentären sändes i tv.

– Jag blev lättad också, att människor tog till sig det här så fantastiskt, så djupt och så kärleksfullt. Jag har fått så enormt med respons, och är så tacksam. Samtidigt är det så omtumlande. Ingen av oss trodde väl att det skulle bli ett sånt enormt genomslag, sade Marie Nilsson Lind i intervjun då.

Hon berättade då också om den stora sorgen efter systerns bortgång.

Under julen återförenades hon med de övriga kvarvarande medlemmarna i Ainbusk för en julturné. Det blev stor succé.

Sorgen efter maken Magnus Linds bortgång för bara dagar sedan

Samtidigt drabbades Nilsson Lind av stor sorg då hon i mellandagarna förlorade sin make, musikern Magnus Lind.

– Jag är förtvivlad. Mangen var min drömprins, mitt hjärtas kung, mitt norr, mitt söder, mitt öst och mitt väst, sade Marie då, till Hela Gotland.

Nu, bara dagar senare, kommer alltså beskedet att Marie Nilsson Lind avlidit.

För bara några veckor sedan gästade hon Nyhetsmorgon i TV4, och genomförde då vad som skulle bli hennes sista intervju med Jenny Strömstedt. Då medverkade även de andra medlemmarna i Ainbusk, Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson.

På fredagen går programledarens tankar till Nilsson Linds närmaste. I ett inlägg på Instagram beskriver Strömstedt mötet med Nilsson Lind.

Ainbusks sista intervju i Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Ainbusks sista intervju i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

– Den andra december gästade det nyligen återförenade Ainbusk Nyhetsmorgon. Vi talade om livet, om döden och Marie Nilsson Lind berättade öppet om den skörhet som inte bara Josefin känt, utan som också hon själv bar runt på, skriver Jenny Strömstedt på Instagram under fredagen.

Hon fortsätter:

– Föga anade jag att det var sista gången vi skulle ses i studion. Så oändligt sorgligt att Marie inte finns mer. Tack för musiken och artisteriet. För evigt nu.

Fotnot: Här kan man se Jenny Strömstedts sista intervju med Marie Nilsson Lind (extern länk).

Tack för allt, Marie. Vila i frid.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev