Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Kikki Danielsson utsattes för sexuella trakasserier – nu berättar hon: ”Det var oerhört kränkande”

Männen utsatte Kikki Danielsson för sexuella trakasserier.

Nu berättar den folkkära artisten om de fruktansvärda upplevelserna från förr.

– Jag står där för att sjunga, jag gör mitt jobb. Jag står inte där som nåt sexobjekt som de ska få kladda på. Det var oerhört kränkande, säger hon i SVT:s ”Den svenska dansbandshistorien”.

Kikki Danielsson är en av våra mest omtyckta artister ända sedan 1970-talet. Den folkkära sångerskan, som vunnit Melodifestivalen två gånger på 80-talet, inledde sin karriär tidigt på dansbanorna runtom i landet.

Redan när Danielsson var 17 år debuterade hon som sångerska i dansorkestern Nickies. Detta var år 1969 och fyra år senare slog hon igenom för den breda massan när hon blev frontfigur för Wizex.

I en öppenhjärtig intervju med SVT-programmet ”Den svenska dansbandshistorien” berättar Kikki Danielsson om många historier från förr. På onsdagen visas det fjärde avsnittet i SVT1 klockan 21.00 – för den som vill ha en halvtimmes musiknostalgi.

Avsnittet kretsar kring kvinnorna på dansbandsscenen. ”Dansbandsvärlden har alltid varit mansdominerad”, konstaterar SVT i sin programbeskrivning.

Nu låter programmet stjärnor som Kikki Danielsson och Charlotte Perrelli berätta sina historier.

Kikki Danielsson förklarar att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier under åren på dansbanorna – men inte från några medmusikanter eller kollegor.

– De manliga musikerna… Det är aldrig någon som gjort något sexuellt närmande eller nåt dumt, eller nedvärderat mig för att jag är kvinna. Snarare tvärtom. Men det är ju publiken…, säger Kikki Danielsson i SVT-programmet.

Efter trakasserierna: ”Jag lappade till en kille”

Hon förklarar att det en gång gick så långt att hon ”lappade till” en man som trakasserade henne.

– Ett gäng kan slå vad om vem som vågar gå längst upp på mitt knä. ”Imse vimse spindel”… Jag lappade till en kille en gång med hela… Jag laddade och han fick hela handflatan. Jag tappade nästan känseln. Han kom inte fram mer, ingen i det gänget, säger Kikki Danielsson i SVT.

En annan tråkig minnesbild som etsat sig fast hos den folkkära artisten hämtar hon från en spelning i Sundsvall.

– Det var väldigt trångt. Då kom ett gäng tuffa killar och på en given signal la de sig ner och tittade under min kjol. Jag blev så förbannad. De asgarvade och så lommade de iväg. Och jag ut och bytte om till byxor, säger Kikki och fortsätter:

Foto: SVT

– Jag står där för att sjunga, jag gör mitt jobb. Jag står inte där som nåt sexobjekt som de ska få kladda på. Det var oerhört kränkande.

”Den svenska dansbandshistorien” visas på onsdagen den 4 november klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Så starkt av dig Kikki att berätta om detta! Förhoppningsvis kan det stärka andra kvinnor som har drabbats eller drabbas av liknande situationer. Dela gärna vidare för att hylla Sveriges dansbands- och countrydrottning Kikki Danielsson! Och skriv gärna en kommentar om vad du tycker om SVT-programmet.

KARLSTAD 20180201 Kikki Danielsson anländer till ett välkomstmingel på Stadshotellet inför lördagens deltävling 1 i Melodifestivalen 2018. Foto: Fredrik Sandberg / TT