Kungaparets varma hälsning till Lasse Berghagens familj – efter folkkäre artistens död

Sorgen är stor i hela Sverige – i både ”träkåkar och slott”. 
Efter beskedet om Lasse Berghagens bortgång skickar nu kungaparet en hälsning till familjen.

Det var vid lunchtid på torsdagen den 19 oktober som svenska folket nåddes av beskedet att artisten, låtskrivaren, programledaren, poeten och skådespelaren Lasse Berghagen gått ur tiden.

Han blev 78 år.

Lasse sörjs av ett helt land, främst den närmaste familjen i form av hustrun Eva och döttrarna Maria och Malin.

– Lars Berghagen, vår Larsan, har idag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån, skrev familjen i en hälsning som gick ut via nyhetsbyrån TT..

Under sin långa och framgångsrika karriär som spände över sex decennier berörde Berghagen på djupet. Med sina låttexter och nyskapande programlederi i Allsång på Skansen blev han älskad över hela Sverige. När Berghagen drog på sig sin blåa kavaj blev han Lasse med hela svenska folket på Sollidenscenen, och förvandlade allsångsprogrammet till en stor tittarsuccé. Två miljoner tittare kunde följa Lasses allsång mitt i sommaren – ett rejält uppsving från de tidigare runt 800 000 tittare som följt showen.

Och så låtarna. Denna otroliga låtskatt som han lämnar efter sig.

”Jennie, Jennie”. ”En kväll i juni”. ”Teddybjörnen Fredriksson”. ”Sträck ut din hand”. Och ”Stockholm i mitt hjärta”. 

Låten som blev signaturmelodi till Allsången och där Berghagen bland annat sjunger: ”Solljuset dansar på fjärden, Det glittrar för stort och för smått, För träkåken uppe på Söder, Men även för Konungens slott”.

Kungaparets hälsning till Berghagens familj

Av just kungen har Lasse Berghagen prisats. Det var år 2003 som Berghagen fick ta emot medalj av kungen – 8:e storleken i högblått band – för ”högt uppskattade insatser som sångare, viskompositör och underhållare”. Dessutom har Lasse också genom åren uppgetts ha umgåtts privat med kungaparet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20030610 Lars "Lasse" Berghagen fick H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band "för högt uppskattade insattser som sångare, viskompositör och underhållare". Eva Berghagen till höger. kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia delade på tisdagen ut medaljer till framstående medborgare inom olika områden vid en ceremoni på Stockholms slott år 2003. Foto Janerik Henriksson/TT
STOCKHOLM 20030610 Lars ”Lasse” Berghagen fick H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band ”för högt uppskattade insattser som sångare, viskompositör och underhållare”. Eva Berghagen till höger. kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia delade på tisdagen ut medaljer till framstående medborgare inom olika områden vid en ceremoni på Stockholms slott år 2003. Foto Janerik Henriksson/TT

Nöjeslivet har varit i kontakt med hovet – och kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia väljer att skicka en varm hälsning till Lasses familj.

– Ja, mycket sorgligt att Lasse Berghagen gått ur tiden. En omtyckt och välkänd kulturpersonlighet i Sverige. Kungaparet är informerade och skickar sina kondoleanser till familjen, skriver hovets informationschef Margareta Thorgren i ett meddelande till Nöjeslivet.

Han berörde på djupet – såväl i träkåkar som slott.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kungaparet. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Kungaparet. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Artistkollegor och vänner i sorg

Flera av Lasses artistkollegor har det senaste dygnet uttryckt sin sorg efter sångarens bortgång.

– Lasse var alltid en glad figur. En solstråle. Samtidigt kunde han skriva de mest fantastiska och lyriska sakerna. Han var en otrolig begåvad och godhjärtad människa. Det känns trist. I daghar världen blivit fattigare, säger artisten och vännen Hasse Andersson till Nöjeslivet.

– Fina, älskade Lasse. Det här gör så ont. Jag kommer alltid minnas dig som den varmaste, snällaste, roligaste och klokaste människa jag har mött, skriver Sanna Nielsen i en kommentar till Nöjeslivet.

Berghagen vårdades på sjukhus under hösten. 

– Jag har följt händelseförloppet in i det sista. Min sista kontakt med Lasse och hans fru, via mobilen, var för tio dagar sedan. Jag hörde hans röst och förstod att det var jävligt illa, säger artistkollegan Lasse Holm till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag är bedrövad, självklart. Det är en fantastisk person som gått ur tiden. Jag har känt Lasse i 50 år, så det känns väldigt tungt, säger Holm.

Vila i frid, älskade Lasse.