Marcus Birros viktiga stöd till Lasse Berghagen – varma orden om vännen: ”Det han genomgår just nu…”

Det var i slutet av augusti som svenska folket nåddes av beskedet att folkkära artisten Lasse Berghagen har blivit inlagd på sjukhus.

Efter komplikationer vid en hjärtoperation, sövdes Lasse ner och sedan dess har stjärnan befunnit sig på sjukhuset.

Nu berättar vännen och författaren Marcus Birro om vänskapen med Lasse och stödet till familjen.

– Jag är lyckligt lottad som får vara hans vän, säger han till Nöjeslivet.

Under sommaren hade Lasse Berghagen flera tillställningar inplanerade.

Men när stjärnan plötsligt insjuknade fick han bland annat ställa in sin medverkan vid Visfestivalen i Västervik.

I hans ställe skickades istället dottern Malin Berghagen som meddelade att pappa Lasse blivit inlagd på sjukhus.

– Pappa har hållit på i flera vändor med hjärtat och han gjorde ju en operation för några år sedan. Han åkte in i lördags då han märkte att något inte var okej. De röntgade honom igår morse och såg att de behövde göra en ballongsprängning där de går in i armen. Så då gjorde de det och sa sedan att han inte behöver komma tillbaka mer, så det får vi hoppas, förklarade dottern Maria Berghagen då för Aftonbladet. 

Efter en tid återvände Lasse hem och läget tycktes stabilt.

Lasse Berghagen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Men bara en kort tid senare tvingades stjärnan återigen uppsöka sjukhus, och blev i slutet av augusti återigen inlagd.

Lasse Berghagen nedsövd efter operation

Läget förvärrades och dottern Malin meddelade i september att Berghagen blivit nedsövd efter komplikationer vid en hjärtoperation.

– Det är stabilt, men kritiskt. Herr Berghagen tickar på åt rätt håll, men vi har ingen aning om hur det går när han väl väcks. När man vaknar blir det återigen en belastning på hjärtat. Vi tar allt dag för dag, minut för minut. Även om det går åt rätt håll är vi fullt medvetna om att det fortfarande är en kritisk situation för pappa. Vad som helst kan hända. Det får inte uppstå komplikationer, det ska istället ticka på som det gör nu, berättade dottern Malin för Aftonbladet.

Sedan dess har familjen gjort få uttalanden om Lasses hälsa, och det är främst genom dottern Malins blogg som svenska folket fått nya uppdateringar om hela Sveriges allsångsledare.

STOCKHOLM 20211021 Lasse Berghagen aktuell med biografin Hej Livet! Foto: Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20211021 Lasse Berghagen aktuell med biografin Hej Livet! Foto: Henrik Montgomery / TT

Lasse Berghagen har vaknat efter operation

I mitten av september hintade Malin om att det gick åt rätt håll för Lasse, och för bara ett par dagar sedan kom beskedet många längtat efter – Berghagen har vaknat igen.

”Varje dag har jag precis som hemma i Sverige ringt till pappas rum och pratat med sköterskor och läkare. De har blivit människor som vi i familjen nu både skrattar och gråter av lycka för de små små framsteg pappa hela tiden gör. Och varje dag tar de telefonen till hans öra och jag har stått ute i havet och pratat alla minnen han och jag haft här tillsammans med Eva (Lasses fru) och Maria”, skrev Malin på bloggen, och fortsatte:

”Han har hört vågorna, jag har beskrivit dofterna och han har reagerat med närvaro och tacksamhet. Varje dag har de omkring honom glädjande berättar hur vårt samtal och mina beskrivande ord fått honom att lysa upp för att sedan somna igen. Orden ”ring imorgon igen Malin för det är verkligen bra för honom” får mig alltid berörd”.

LÄS MER: Jill Johnsons varma ord om Lasse Berghagen – starka stödet till familjen

Marcus Birro om stödet till Lasse Berghagen och familjen

Och en av många som nu tänker lite extra mycket på Lasse och familjen i denna svåra tid är nära vännen Marcus Birro.

Författaren som skrev Lasses självbiografi ”Hej livet!: En biografi med en blandning av sött och salt”, berättar för Nöjeslivet att han haft kontakt med Lasses familj under sjukhusvistelsen.

– Givetvis har jag haft kontakt med Lasses familj men vad som sägs mellan oss, stannar mellan oss, säger han till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag planerar att besöka honom så snart det bara går.

Och det råder ingen tvekan om att Lasse Berghagens vänskap har betytt mycket för Marcus.

Marcus Birros vänskap med Lasse Berghagen

Under arbetet med stjärnans självbiografi kom de varandra nära, och odlade en vacker vänskap.

När Marcus får frågan om det var något särskilt han lärde sig om Lasse under arbetet med boken, dröjer inte svaret länge.

– Som hans sätt att handskas med ett halvt sekels offentlighet. Karln är en av Sveriges mest omskrivna personer men han är framförallt en av Sveriges mest älskade konstnärer. Jag kan inte för min värld förstå hur det känns att ha ett sommarhus som främlingar kliver in i en tidig morgon för att få sina skivor signerade. För att nämnda en enda sak. Hans oerhörda tålamod med männskor, alltså hans kärlek till dem, är slående. Det är också en anledning till varför han är älskad, säger han.

Och Marcus Birro blev särskilt slående av Lasses oerhörda värme och omtänksamhet.

MARIEHAMN 2022-07-25 Lasse Berghagen under “25:e juli-konserten”. Ålandsmiljardären Anders Wiklöf fyller 76 och firar med en konsert. Programledarprofilerna Claes Elfsberg och Marianne Rundström är konfrencierer. Foto: Pontus Höök/TT

Under sin karriär som journalist blev Marcus kontaktad flera gånger av Lasse där han fick beröm för sina texter.

– Redan 2012 när jag arbetade på Expressen tog han reda på min mejladress och skickade långa, fantastiska mejl om mitt skrivande och mitt språk. De kom titt som tätt de där mejlen. Han behövde inte göra det. Det fanns inga poänger att hämta, men han ville kommunicera till mig att han läst och uppskattat och där har vi kärnan i hela hans konstnärskap; hans oerhörda förmåga att kommunicera med sin publik, genom alla medier, alla tider, genom sånger, revy, programledare, författare, diktare, Allsång. Han är en Dan Andersson för vår tid. 

LÄS MER: Kristin Kaspersens känslosamma ord om Lasse Berghagen – efter folkkäre stjärnans kamp på sjukhus

Marcus Birros känslosamma hyllning till Lasse Berghagen

Att Lasse dessutom vågade öppna upp sig om det mest privata för Marcus, är någonting som författaren tar med sig från deras samarbete.

Särskilt ett tillfälle bär Birro med sig lite extra mycket.

– Vi skriver i boken om den lilla telefonboken han brukade bläddra i och en efter en dör människorna i den boken. Det är klart att det är en sorg, men han lät aldrig den sorgen förlama honom, han stod på det golvet ibland men han höjde sig alltid över den där sorgen, som kan vara rätt medelmåttig och gjorde något som är väldigt svårt, att hittade glädjen trots mörkret. Jag tror han har nytta av all den där glädjen och den där kärleken till livet i det han är i nu också.

Marcus Birro, Lasse Berghagen
Foto: Privat

Och även om arbetet med självbiografin är sedan länge över, fortsatte vänskapen bara gro mellan Marcus och Lasse.

– När vi skrev boken var han fantastisk rakt igenom. Det var ett år helt utan motstånd. Ett år i uppmuntran och totalt samförstånd. Han brukade ringa när han hade läst ett stycke och sade: ”Du beskriver det precis som det var”, säger Marcus och fortsätter:

– Han är oändligt uppmuntrande i allt, varje gång, varje dag. Jag är stolt att ha fått skriva boken om hans liv med honom. Och jag är lyckligt lottad som får vara hans vän. Men egentligen är vi alla Lasses vänner. Se bara på den rättmätiga och fantastiska kärlek han visas av i stort sett alla. Det är vackert, rättvist och outsägligt starkt i det han genomgår just nu.

Marcus Birro, Lasse Berghagen
Foto: Privat

Marcus Birro passar även på att skicka en varm hälsning till vännen Lasse och önskar honom snabbt tillfrisknande.

– Du fixar detta. Du har några miljoner hjärtan som ber om styrka hela vägen in i ditt, till dig.

Vi är många som tänker på dig kära Lasse! All vår kärlek till dig underbara du!

Se Lasse Berghagen berätta om sin självbiografi här: