Melinda Jacobs tokhyllas av tittarna – efter nya draget i SVT: ”Helt mållös”

Melinda Jacobs blev ett välkänd ansikte i och med det uppmärksammade fallet med Lilla hjärtat.

I veckan kom hennes dokumentärfilm på SVT, som fått namnet ”Mammahjärtat,” och nu hyllas hon stort av tittarna.

Melinda Jacobs sorg och engagemang efter hennes fosterdotter Esmeraldas tragiska öde skakade om hela landet.

Den lilla flickan, Esmeralda Esther Rebecka Gustafsson, blev placerad hos Melinda och hennes dåvarande partner, Lasse, redan när hon var 7 veckor gammal.

Strax innan hon fyllde tre fick hon dock flytta hem till sin biologiska familj. Det var under våren 2019, och den 30 januari 2020 påträffades hon död.

Idag avtjänar hennes biologiska mor ett åtta år lång fängelsestraff för dråp, hennes biologiska pappa avled i häktet.

”Det absolut vidrigaste och värsta”

Hela svenska folket lärde känna Esmeralda som ”Lilla hjärtat” och fallet uppmärksammades stort.

Efter händelsen har Melinda bland annat varit med och kämpat för att få igenom den nya lagstiftningen, lex Lilla Hjärtat, som ska ”säkerställa barns bästa när vård enligt LVU upphör,” och som trädde i kraft i somras.

– Jag har varit med om det absolut vidrigaste och värsta som kan hända. Många har frågat mig vad som gör att jag fortsätter, hur jag vågar fortsätta efter det som har hänt med Esmeralda. Men för mig har det blivit så starkt att jag måste göra det jag kan för de här barnen. Jag kan inte se vad jag skulle kunna göra som är viktigare än det här, säger Melinda till Expressen.

”Mammahjärtat” i SVT

För ungefär två veckor sedan delade Melinda med sig av den stora nyheten att hon under 1,5 år sysslat med ett nytt projekt.

”Nu får jag äntligen berätta att dokumentären som fått namnet ‘mammahjärtat’ sänds på SVT den 14 november. Dokumentären ger en inblick i hur det är att leva som familjehem men är också en skildring av mig och mitt liv. Hoppas ni vill titta och kommer tycka om den,” skrev hon då på sin Instagram.

I veckan var det alltså premiär och dokumentären ”Mammahjärtat” finns nu att se på SVTplay.

”Mammahjärtat är en inblick i ett familjehem, men också en skildring av Melinda Jacobs kamp för att det som hände Esmeralda aldrig ska kunna hända igen,” skriver SVT om filmen.

Melinda Jacobs
Foto: My Sandström/ SVT

Hyllas stort efter premiären

I kommentarsfältet på Melindas Instagram hyllas hon och dokumentären stort av de som sett den, och det är tydligt att den berört många.

”En av dom viktigaste och finaste dokumemtärer jag sett. Du och dina döttrar, vilken underbar familj ni är som välkomnar och tar hand om barnen. Inte ett öga torrt”

”Otroligt berörande att se. Så mycket kärlek mitt i denna tragiska händelse.

”Tårarna har runnit nedför mina kinder. Vilken fantastisk och underbar människa du är som har öppnat ditt hjärta och din dörr för så många barn. Så mycket kärlek i allt du gör. Och lilla älskade Esmeralda, lilla hjärtat, som aldrig någonsin borde ha fått lämna er. Det gör ont i hela min kropp…”

”Det finns inte ord som beskriver vad jag känner. Ni är fantastiska hela familjen! Tack tack tack ögonen bara sprutar och det ska dem! Hoppas den skriks ut i hela landet nu! Din otroliga styrka och hur du fört den vidare till dina fantastiska barn, jag är helt mållös. Tack!”

Har ni sett dokumentären? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!