Myndighet hotade Antikrundan – försökte stoppa SVT visa värdefullt föremål

Antikrundan är en av de riktiga långkörarna i SVT. Nu sänds den 29:e säsongen av programmet där experter får värdera svenska folkets antikviteter och gamla saker under överseende av folkkära och prisade programledaren Anne Lundberg.

På torsdagen visades det första avsnittet för i år i SVT och det blev dramatiskt direkt för tv-produktionen och tittarna.

En präst hade tagit med sig kyrksilvret som visade sig ha ett osannolikt högt värde. Men det fanns ett problem: Prästen saknade tillstånd och anklagades för att ha brutit mot lagen, skriver Expressen.

Anne Lundberg tar emot Kristallen. Foto: TT

Det var Huseby bruk, utanför Alvesta, som fick besök av årets första Antikrundan. SVT:s experter och programledaren Anne Lundberg kom till den lilla småländska orten för att värdera och titta närmare på lokalbefolkningens gamla föremål och antikviteter.

Men det var när prästen Karl-Henrik steg fram till Anne Lundberg i tv-rutan som länsstyrelsen i Kronobergs län och Riksantikvarieämbetet gick i taget. De insåg nämligen att Karl-Henrik tagit med kyrksilvret till tv-inspelningen utan att fråga om lov.

– Jag blev chockad när jag läste om hur de gjort. De bryter nämligen mot kulturmiljölagens 4:e kapitel, 9:e paragraf, sa Veronica Trygg, kyrkoantikvarie på länsstyrelsen i Kronobergs län, till Smålandsposten.

Silverskålen visade sig vara värd minst en miljon kronor, enligt värderaren Lars-Yngve Johansson.

Foto: SVT

Anne Lundberg berättar för Expressen att myndigheten hörde av sig till SVT.

– De tyckte att vi inte skulle sända det här inslaget. De hade synpunkter, men de har ju ingen rätt att stoppa vad vi sänder, det här är en del av folkbildningen, säger hon till tidningen.

Prästen Karl-Henrik var nöjd efter programmet.

– Det är en stolthet för landsbygden att kyrkan har sådana fina ägodelar, säger han till SVT.

– Jag syndade inte och ångrar ingenting. Jag tror inte att gud är arg på mig.

Foto: SVT

Tittar du också på Antikrundan? Dela gärna vidare om du tyckte detta var intressant.