”Sandra” från Skilda världar sadlade om helt – så lever såpastjärnan idag

Skilda världar var serien som tog Sverige med storm vid millenieskiftet. Miljontals tittare bänkade sig framför såpan varje vecka.

Lina Pleijel vann folkets hjärta i rollen som ”Sandra”.

Men idag har hon sadlat om helt.

Lina Pleijel föddes 1970 och växte upp på Söder i Stockholm. Redan som elvaåring gjorde hon skådespelardebut i filmen ”Berget på månens baksida”.

I en intervju med DN har hon tidigare berättat att det var hennes mamma, författaren Agnets Pleijel, som introducerade henne till teatervärlden. När hon var 20 år började hon skådespela mer på allvar.

Lina Pleijel, Foto: TV4

På 90-talet studerade hon skådespeleri vid Kulturama och teaterstudion Lederman och av en ren slump provspelade hon för vad som snart skulle bli en av våra mest älskade svenska serier.

Hon fick rollen som ”Sandra” i tv-serien Skilda världar när hon var 26 år och den blev som bekant en supersuccé.

Supersuccén Skilda världar

Skilda världar sändes mellan 1996-2002, fem dagar i veckan. Den var i första hand en skildring av klassamhället men handlade även om förbjuden kärlek och familjedrama.

Huvudrollerna Sandra och Daniel blir kära i varandra helt ovetandes om faktumet att de är tvillingar. Ett riktigt Romeo- och Juliadrama som innefattade både spänning och intriger.

Läs mer: ”Skilda världar”-profilen försvann helt från rampljuset efter seriens nedläggning – det här gör han idag

Foto: Mikael Silkeberg, TV4

Skilda världar- tiden har hon tidigare beskrivit för DN som:

– Intensiv, rolig men även frustrerande. Grundhistorien var hämtad från en serie i Australien. Flera av oss tjejer var lite upprörda över att rollerna var ganska könsstereotypa. Vi försökte jobba på att utveckla kvinnorollerna, svårt att säga hur vi lyckades.

Men efter två säsonger lämnade hon skådespeleriet bakom sig.

Så lever hon idag

En av anledningarna till att hon valde att sadla om var att hon blev förälder till hennes första son Elias. Strax därpå kom även dottern Sonja.

– Min främsta strävan var inte att stå på scen, mer att studera mänskligt beteende och att vara med i ett spännande sammanhang, har hon tidigare sagt till DN.

Att studera människor blev också det hon valde att ägna livet åt till fullo. Precis som hennes far Lars Sjögren valde hon att utbilda sig till psykolog.

Lina Pleijel, Foto: Facebook/ Frida Boisen

Efter några tunga år då hon själv genomlidit utmattning som ung blev valet naturligt. Det är just stress och utmattningssyndrom hon valt att till stor del arbeta med idag.

– När jag var ung hade jag en period då jag var utmattad, men det fanns ingen diagnos eller behandling för det då. Den erfarenheten har jag stor nytta av i mitt jobb i dag, har hon berättat för DN.

Tusen tack för din fantastiska tid i Skilda världar Lina, vi önskar dig all lycka i framtiden!