Stora vreden mot Måns Zelmerlöw – efter oväntade bilden

Måns Zelmerlöw är en av våra mest populära popartister. Han är vår senaste vinnare av Eurovision Song Contest när han 2015 sopade banan med Europa och vann med låten ”Heroes” i den stora finalen i Wien.

Men stjärnan har fler strängar på sin lyra än artistkarriären – han är också programledare för egna showen ”Chevaleresk” i TV6. Snart ska den andra säsongen av tv-programmet börja visas i rutan, men redan nu väcker programmet känslor.

Anledningen är en bild på Zelmerlöw från inspelningarna som nu sprids som en löpeld på nätet.

Måns Zelmerlöw som vi brukar se honom: På scenen. Foto: Youtube

Tv-teamet var på plats i Norrbotten och spelade in delar av programmet.

–  För mig som skåning är det här superexotiskt. Att få åka hundspann, pimpla på sjön, testa renskötsel och jojka ute på vidderna. Det är kul att testa på, säger Måns Zelmerlöw till NSD.

På en bild ses Zelmerlöw i samedräkt och det är detta som fått lokalpolitikern Henrik Blind att reagera. Han skriver så här på Twitter:

Twitter

Blind sitter i kommunfullmäktige och är uppenbart upprörd över detta. Han tycker det är respektlös mot samerna.

– Jag kände ”inte en gång till”. Om de hade åkt till något annat ställe, till ett afrikanskt land, exempelvis hade de satt på sig en bastkjol? Jag tycker ändå att för oss i i Sverige, som enligt min mening är ett så medvetet land, så borde det här vara det första att tänka till kring. Hur lämpligt är det att göra på det här sättet? säger Henrik Blind till Aftonbladet.

Tv-bolaget MTG har svarat så här på kritiken:

Foto: Wikimedia commons

– Vi har tagit del av en del av de reaktioner som har kommit in av det som har släppts hittills kring ”Chevaleresk” och inspelningen i de norra delarna av Sverige. Det är inte en helhetsbild av vad som förklaras i programmet som har kommit ut hittills. Vi har inte för avsikt att på något sätt klampa på någons tår eller kränka någon, utan det här har gjorts med största möjliga respekt och kommer förklaras grundligare i programmet, säger Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige till Aftonbladet.

Hon menar att det är ”beklagligt” men ber kritikerna att titta på programmet i sin helhet för att sedan komma med synpunkter. Programmet kommer inte att klippas om efter kritiken.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.