STORT GRATTIS: Ted Åström fyller 78 år – viktiga insikten med 18 år yngre frun Charlotte efter alla år: ”Besvärligt”

Ted Åström är en av Sveriges mest folkkära skådespelare och med sina roller i ”Trolltider” ”Madicken” ”Repmånad” och ”Sällskapresan” har han gjort stora avtryck.

Men på sidan av den långa karriären lever han också ett lyckligt liv tillsammans med 18 år yngre hustrun Charlotte.

Ted Åström föddes i Stockholm den 28 maj 1945 i Essinge församling.

När han kom upp i skolåldern började han i Adolf Fredriks musikklasser och blev skolkamrat med Brasse Brännström, Lasse Hallström och Jojje Wadenius.

60-talet kom och musiken blev en stor del av Teds liv. Han startade band med Janne Schaffer och tillsammans spelade de pop.

Skivbolagen såg direkt att bandet hade något speciellt, döpte om dem till Ted and the ”Top Teens” och gav dem ett skivkontrakt.

Men trots att Ted älskade livet som musiker hade han alltid burit på en dröm om att en dag bli skådespelare så i slutet av 60-talet bestämde han sig för att satsa på den drömmen.

– Det fanns inget annat jag ville bli. Det var självklart, har han berättar för Hallands Nyheter.

Te dkom in på Göteborgs scenskola och jobbade extra på Cabaret Skrotten med imitationer av bland andra Johnny Cash.

Efter examen jobbade Ted Åström med Fattighuskabarén i Stockholm, gjorde revy med Hagge Geigert och tv-underhållning som Nöjesmazarinen.

1976 fick han en roll i Janne Halldoffs film Polare och efter det tog karriären fart på riktigt.

Han började jobba med Lasse Åberg, fick rollen som Kotte i Trolltider och blev även den stilige sotaren i filmatiseringen av Astrid Lindgrens berättelse om Madicken.

Artikeln fortsätter under videon:

Ted Åström blev ”Olyckan” med hela svenska folket

Men den rollen som vi många förknippar honom med är den som Olyckan i Trazan och Banarne.

Olyckan skulle lära barn att vara försiktiga i trafiken och för flera generationer sitter Olyckans låt i ryggmärgen.

”Jag är olyckan
Ole-dolyckan
Obi-dobi-dobi-dobi-dolyckan
Krasch och banglyckan
Gnissel och panglyckan
Så akta er för mig annars händer en grej”
.

Men Ted Åström menar att det inte är förrän idag som han har blivit känd.

– Alla de här grejerna, Madicken och Olyckan, Sällskapsresan, Repmånad, det är ju hittar i dag. Så alla tror att jag var jävligt känd på den tiden, men det var jag inte. Sedan har ju det växt till sig och blivit större, säger han till tidningen.

– Det jag är mest glad över är att jag har fått en allsidig förmåga att både sjunga och vara rolig och dessutom vara en bra skådespelare. Att jag har fått göra alla de där sakerna omväxlande. Och som någon sa, kommer de ihåg vad du gjorde för 25 år sedan kan du vara stolt. Det kanske ligger något i det.

Stolt över karriären

Under karriären har Åström ävenmedverkat i musikaler som West Side Story och Jesus Christ Superstar. Han har också spelat revy hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern i Göteborg, gjort en hyllningsföreställning till Johnny Cash och kört stand-up.

Han är glad över att han har hunnit med att göra mycket av det han tycker om.

– Det jag är mest glad över är att jag har fått en allsidig förmåga att både sjunga och vara rolig och dessutom vara en bra skådespelare. Att jag har fått göra alla de där sakerna omväxlande. Och som någon sa, kommer de ihåg vad du gjorde för 25 år sedan kan du vara stolt. Det kanske ligger något i det, har han sagt till Hallands Nyheter.

Ted Åström 18 år yngre hustru Charlotte

Men på sidan av karriären har han också ett långt och lyckligt äktenskap.

Ted och 18 år yngre hustrun hustrun Charlotte träffades ute i svängen och i en intervju med Hänt berättar Ted hur han raggade upp henne på krogen.

Nu har paret levt ihop i över 20 år och på frågan om Charlotte, som jobbar inom krogbranschen, skämmer bort honom svarar han:

– Nej, det är jag som skämmer bort henne. Hon gör inte speciellt mycket här hemma, faktiskt. Hon sitter mest och ”hänger”. Och så pratar hon mycket. Du vet, kvinnor i 58-årsåldern pratar som fan. Förr om åren pratade hon nästan ingenting. Nu pratar hon hela tiden. Det har med biologiska förtecken att göra.

Vad hon säger, har han ingen aning om.

– Det vet jag inte för jag lyssnar faktiskt inte så mycket. Jag säger väl ”ja” ibland. I början var det ganska besvärligt, men nu bryr jag mig inte särskilt mycket. Jag accepterar min situation.

Ted Åström och hustrun Charlotte
Foto: Roger Vikström, TT/ Nora Lorek, TT

Ted Åström om att åldras

Nu fyller stjärnan 78 år. De senaste åren har åldern börjat ta ut sin rätt på kroppen. Han har opererats för spinal stenos och gjort två knäoperationer.

Men att bli äldre är inget som skrämmer honom.

– Konstigt nog är det ju så att hjärnan ställer in sig på att bli gammal och jag har accepterat det där för längesen. Man får leva med det, inte mot det. Man har liksom inget val, har han sagt i en intervju med Aftonbladet.