Foto: SVT/Instagram

SVT-profilens tunga besked – familjen drabbades av naturkatastrofen: ”Helt galet”

Matkällaren var full av vatten.
Nu berättar ”Det sitter i väggarna”-profilen Erika Åberg om kampen efter översvämningen.
– Det var helt galet, säger SVT-programledaren till Nöjeslivet.

Erika Åberg, 44, är en av landets mest sedda tv-profiler just nu.

Tillsammans med kollegan Rickard Thunér, 42, leder hon tittarfavoriten ”Det sitter i väggarna” i SVT. Ett program som varje vecka samlar hundratusentals tittare och varje vecka finns med på topplistan över de mest sedda tv-programmen. ”Det sitter i väggarna”-profilerna hjälper nyfikna ägare att lära känna sitt hus och dess förflutna.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

På torsdagen sänds det fjärde avsnittet av sex i den nyinspelade sjunde säsongen.

Då besöker Erika och Rickard Österåker utanför Stockholm, där det finns en gård med flera hus på tomten, bland annat ett märkligt tornhus.

Foto: Erika Åberg/SVT

Bland annat finns en spännande inskription inne i den öppna spisen som behöver tydas – och så tar Erika en närmare titt på tornhusets gamla plåttak som behöver renoveras.

Foto: Erika Åberg/SVT

Själv har Erika Åberg på sistone fått ägna en del kraft åt att ta hand om hemmet, efter en mycket ovälkommen överraskning.

Erika Åberg drabbad av översvämningarna i Gävle

Det hela grundar sig i de hemska översvämningarna som drabbade Gävles befolkning för några veckor sedan. Polisen benämner händelserna som en naturkatastrof – och allmänheten i Gävleborg varnades medan skyfallet vräkte in över vägar och hus.

Erika Åberg berättar för Nöjeslivet att även hon drabbades av översvämningarna i slutet av sommaren.

Foto: Erika Åberg/SVT

– Ja, det var ju oundvikligt. Dels har jag och min man ett kontor i ett sekelskifteshus, och där rann det in vatten i källaren. Men om man jämför med andra kom vi väldigt lindrigt undan. I samma område fanns ett studentboende som var tvunget att evakueras. Det var grundläggningen som bara rann ut. Det bara hängde i luften, säger Åberg till Nöjeslivet.

Gick det bra för er del?

– Ja, vi hade en pump. Det blev bristvara. Men vi kunde få tag på en, och fläktar. Tack och lov hade våra kära grannar städat ur, det fanns inga flyttkartonger eller möbler där, utan det var relativt tomt med prylar.

Erika Åberg berättar att de tvingades vada omkring i källaren.

– På Instagram la jag upp en bild på hur det låg ut hemma. Jag bor med min familj tre mil söder om Gävle och även där drabbades vi. Matkällaren var översvämmad. Där vadade jag omkring i två decimeter djupt vatten. Det var helt galet. Där har vi också pumpat ur vatten i två dagar, i två omgångar. Sen verkar det stillat sig.

”Lappa och laga känns mer relevant än någonsin”

Naturkatastrofen i Gävle har bara ytterligare satt fingret på ämnet som Erika själv brinner för – hållbarhet och byggnadsvård i kombination.

– Det är som i mitt yrke som byggantikvarie med att ta hand om det som finns. Att lappa och laga känns mer relevant nu än någonsin för vi ska vara rädda om miljön och klimatet, säger hon.

”Det sitter i väggarna” sänds som vanligt på torsdagskvällen klockan 20.00 i SVT1.

Så skönt att höra att det gick bra för er trots allt, Erika!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida, och berätta vad du tycker om programmet ”Det sitter i väggarna”!