Foto: Anders Wiklund & Pontus Lundahl / Scanpix, TT

Thorleif Torstensson har förts till den sista vilan – bandets fina gest på begravningen: ”Högtidligt”

Thorleif Torstensson har förts till sin sista vila.

Den folkkäre artisten begravdes under fredagen i sin uppväxt hemtrakter, skriver Expressen.

MALMÖ 2009-02-27 Gruppen Thorleifs framför låten Sweet kissin in the moonlight vid genrepet i deltävling 4 i Melodifestivalen 2009 i Malmö arena på fredagen. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / TT
MALMÖ 2009-02-27 Gruppen Thorleifs framför låten Sweet kissin in the moonlight vid genrepet i deltävling 4 i Melodifestivalen 2009 i Malmö arena. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / TT

Det var 10 januari i år som Thorleif Torstenssons familj meddelade att den folkkäre dansbandssångaren somnat in i sviterna av covid-19.

Torstensson, som under många år var en av landets mest älskade dansbandsprofiler, blev 71 år. Efter hans bortgång gick familjen ut med följande meddelande via skivbolaget:

”Det är med stor sorg som Thorleif Torstenssons familj härmed meddelar att han i dag den 10 januari 2021, i sviterna av covid, stilla somnat in omgiven av sina nära och kära. Han var en enormt varm och kärleksfull person och har genom musiken skänkt glädje och tröst till många många människor. Vi ber er respektera familjens behov av att i ro få sörja vår djupt älskade make, pappa, morfar, farfar och svärfar. Vårt innerliga tack till personalen som vårdade honom på IVA på Halmstad sjukhus.”

Thorleif Torstensson berättade om fina minnena efter alla år med bandet

Sedan bandet bildades 1962 har Thorleifs släppt ett tjugotal LP- och CD-skivor, och ännu fler singlar. Thorleifs är kända för sina många hits på Svensktoppen, bland annat “Gråt inga tårar”, och “Tre Gringos”, men också för sina underhållande livekonserter som fått svenska folket att bjuda upp till dans under hela 70-, 80- och 90-talet.

Thorleif Torstensson. Arkivfoto: Anders Wiklund/TT

Så sent som 2009 tävlade dansbandet i Melodifestivalen med låten ”Sweet kissin’ in the moonlight”.

I samband med Thorleifs avskedsturné år 2012 berättade frontmannen att han var tacksam för alla år på vägarna med sina bandvänner.

– Jag var 13 år när jag startade bandet 1962. Det har gått 50 år sedan dess och det är rätt mäktigt. Jag har levt ett så underbart liv att det är osannolikt, sade Thorleif Torstensson i en intervju med TT då.

Thorleif Torstensson begravdes i sin uppväxt hemtrakter

På fredagen begravdes Thorleif Torstensson i Nottebäcks kyrka utanför Växjö.

– Det kändes högtidligt och overkligt, säger vännen Niels Kvistborg till Expressen.

Enligt tidningen var det Thorleifs vänner i bandet som bar in kistan i kyrkan. Under begravningen spelade bandmedlemmen Magnus Franzén låten ”Amazing grace” på saxofon, berättar Niels för Expressen.

När allihop sedan lämnade kyrkan ska låten ”Tillsammans” ha spelats – Thorleifs sång från albumet med samma namn från 1991.

Tack för allt, Thorleif Torstensson. Vila i frid.