Tommy Nilssons

Tommy Nilssons första ord om uppdraget som julvärd – folkkäre artisten ger besked: ”Skitkul”

Tommy Nilsson åker ut på stor kyrkoturné när ”I juletid” firar 20-årsjubileum.
Samtidigt ger han nu svar på frågan om han vill vara julvärd i tv.

Tommy Nilsson är högaktuell med turnén ”I juletid” som i år firar 20-årsjubileum. Premiär blir det den 11 november i Förslöv och totalt besöks hela 34 orter runt om i landet, med final i Norrtälje den 22 december.

Den folkkäre artisten ska sprida julglädje tillsammans med musikerna Marcos Ubeda och Magnus Johansson. Trion utlovar stämningsfulla konserter med de mest klassiska jullåtarna. Samtidigt kommer Tommy Nilsson även att sjunga några av sina egna, största hits.

– De största jullåtarna är störst eftersom de är fina. ”Stilla natt” är alltid en favorit. Sen försökte jag, när jag gjorde en egen platta, försöka hitta en egen ingång till julmusiken. Ibland kan det vara lite tungt. Sen funderade jag lite hur vi firar jul nuförtiden. Till exempel en grej är att det är så himla många som har det här med varannan jul. Så jag skrev lite grann om det. ”I år är julen min” finns en låt som vi ska spela och som är just det, att man delar på julen, säger Tommy Nilsson till Nöjeslivet.

Är den självbiografisk? 

– Ja, det är den. Men det passar ju in på de flesta nuförtiden. Det behövs lite ny julmusik också.

Tommy Nilsson åker på turné med jubilerande julshow

Det blir för det mesta stopp i kyrkor – någonting som Nilsson uppskattar. Faktum är att han redan genomfört en kyrkoturné i år.

– Grejen är att jag gjorde 40 kyrkor i våras. Jag kommer ha gjort 90 kyrkor eller något sånt, i år. Och jag vet inte hur det blivit så, men det är rätt mysigt att vara i kyrkans rum. Religiös eller inte, så är det ju en fin konsertlokal, säger Tommy Nilsson.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231107 Jubileumsturné för "I Juletid" med Tommy Nilsson, Marcos Ubeda (t.v.) och Magnus Johansson (t.h.). Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20231107 Jubileumsturné för ”I Juletid” med Tommy Nilsson, Marcos Ubeda (t.v.) och Magnus Johansson (t.h.). Foto: Claudio Bresciani / TT

Han menar att kyrkorummet har en viktig roll att spela, för alla människor.

– Så som det ser ut nu ute i världen med all oro och knasigt som händer, så tror jag att människor vill komma till något som man känner igen. Det känns lite tryggt ändå, att komma tillsammans och framför allt runt jul. Lyssna på lite musik, då kanske man sitter och funderar lite. Hur det ska bli nästa år… Med elräkningen och krig och elände. Det är mycket nu alltså. Jag tror att julen som tradition, oavsett om man är troende eller inte, fyller en funktion där man kan känna att det är som det alltid har varit. Jag tror folk behöver såna saker att hålla sig i, ibland.

Först har han konserterna med proffsmusikerna Ubeda och Johansson att se fram emot.

Sen blir det ett lugnt julfirande på hemmaplan efter den långa turnén som går i mål 22 december. Tommy Nilsson berättar att han kommer vara hemma och titta på tv med nära och kära.

Tommy Nilsson öppnar för att vara julvärd

Artisten har själv gett ut ett helt album med jullåtar – och har setts i tv-rutan sedan slutet på 1980-talet, då han vann Melodifestivalen med klassikern ”En dag”.

På frågan om han själv skulle vara intresserad av att sitta där i tv-rutan, och hålla svenska folket sällskap som julvärd i tv någon gång, blir svaret givet:

– Ja, om jag får ligga på soffan och köra det så absolut (skratt). Jo men, absolut. Det finns några såna där uppdrag som man kan tänka sig, absolut. Men det får man väl se, om det är någon som tycker att det vore roligt, säger han.

Skulle du känna dig bekväm i en sån roll?

– Absolut, om man får göra till sin egen grej av det, så tror jag det. Så att man inte bara får ett manus i handen, ”säg det här och det här”. Fick man göra en egen grej så absolut, det vore skitkul.

Annars är han också just nu i rampljuset på vita duken. Den 24 november är det biopremiär för ”Syndabocken” – en film som spelats in på Malta och redan fått goda recensioner. Tommy Nilsson gör i dramat sin allra första filmroll, och den gav mersmak.

– Jättekul att få vara med i en ganska stor produktion ändå. Jag har spelat teater och musikal men aldrig filmat förut. Så det var en ny erfarenhet, säger han.

Tommy Nilsson ser också fram emot att gå in i studion. Han vill spela in ny musik tillsammans med bandmedlemmar.

– Jag håller just på och skriver ny musik, vi har en platta att spela in nästa år i mars. Det blir på svenska.

Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturnén "I juletid" tillsammans med premiär 11 november. Foto: Press/Werecki PR
Magnus Johansson, Tommy Nilsson och Marcos Ubeda ger sig ut på julturnén ”I juletid” tillsammans med premiär 11 november. Foto: Press/Werecki PR

Turnéplan: ”I Juletid” 20-årsjubileum 2023

11 november Förslövs kyrka

12 november Verums kyrka

13 november Trelleborg, S:t Nicolai kyrka

14 november Borrby kyrka

15 november S:a Rörums kyrka

16 november Fleninge kyrka

17 november Hjärnarps kyrka

18 november Rönneslövs kyrka

19 november Åstorp, Kulturhuset Björnen

20 november Asmundstorp, Asmundstorps Kyrka – EXTRAINSATT!

21 november Eslövs kyrka

22 november Hässleholm Kulturhus

23 november Höganäs församling

24 november Kinna kyrka

25 november Mörrums kyrka

26 november Göteborg, Annedalskyrkan

29 november Västra Karaby kyrka

30 november Gnosjö Missionskyrka

1 december Falkenberg, Vinbergs kyrka

2 december Malmbäcks kyrka

3 december Ulricehamn, Stenbocksskolans Aula

6 december Kungsäter kyrka

7 december Kville kyrka

8 december Marstrands Havshotell

9 december Kisa kyrka

10 december Vrigstads kyrka

11 december Höreda kyrka

12 december Linköping, Equimeniakyrkan

13 december Skänninge, Vårfrukyrkan

14 december Vimmerby kyrka

15 december Grängesberg, Cassels Konserthus

16 december Ovansjö kyrka

17 december Vara, Konserthus

18 december Mariestad, Ullervads kyrka –EXTRAINSATT!

19 december Nora, Nora Kyrka – EXTRAINSATT

20 december Hällefors, Hällefors kyrka – EXTRAINSATT!

21 december Sorunda kyrka

22 december Norrtälje kyrka

Fotnot: Biljetter via mtlive.se.