Tre år efter dödsfallet – nu berättar Josefin Nilssons syster om den sista svåra tiden

.

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson avled den 29 februari 2016. På fredag skulle hon ha fyllt 50 år, och nu kommer en ny dokumentär på SVT för att hedra minnet av artisten och skådespelaren. 

Då berättar bland annat hennes syster, Marie Nilsson Lind, om den sista tiden med Josefin. 

Foto: SVT

Josefin Nilsson var framför allt känd som medlem i den gotländska popgruppen Ainbusk. År 2005 tävlade hon i Melodifestivalen med bidraget ”Med hjärtats egna ord”. Inom kulturen har Josefin bland annat prisats med Ulla Billquist-stipendiet (1992) och Gotlands kommuns kulturpris (2003) tillsammans med resten av medlemmarna i Ainbusk.

För många svenskar är Josefin känd som Eva i filmen Eva & Adam där hon spelar en av huvudrollerna tillsammans med bland andra Björn Kjellman.

Det har nu gått tre år sedan Josefin Nilsson lämnade oss, vid en ålder av 46 år.

På fredag skulle artisten ha fyllt 50 år. Och nu meddelar SVT att det kommer en ny dokumentärfilm om hennes liv och arv. I den medverkar, förutom Josefins syster Marie Nilsson-Lind, även bland andra Ainbuskmedlemmarna Annelie Roswall och Bittis Jakobsson, Babben Larsson, Benny Andersson, Hannes Holm, Björn Kjellman, Felicia Feldt och Tommy Körberg. Så här beskriver SVT själva dokumentärfilmen i en programförklaring:

”Älska mig för den jag är, filmer, Melodifestivaler, skivor, shower och 25 år med gruppen Ainbusk. Hon hann med mycket, sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson från Gotland. Men hon hann inte berätta sin historia innan hon oväntat dog i februari 2016. Josefin skrev på en bok, på låttexter och egen musik, för att hjälpa andra och för att själv bli fri.”

Foto: SVT

Familjen valde att gå ut och berätta om dödsorsaken några veckor senare.

”Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid. Hon hade reagerat mycket dåligt på tidigare operationer med olika besvär som följd, hennes nyligen genomförda höftoperation följde samma mönster. Hon hade fruktansvärt ont”, skrev Marie Nilsson Lind i ett uttalande, via vännen Thomas Sundström på Länsteatern på Gotland, som bland annat Aftonbladet rapporterade om.

Nu har det gått tre år sedan Josefin lämnade oss, och i den nya dokumentärfilmen Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är berättar nu systern Marie om den sista svåra tiden med Josefin.

– Josefin hade haft jättemycket ångest och var rädd och hade ont, hon var nyopererad. Äter man mycket morfin så blir det också mycket biverkningar av det, hon fick mycket ångest, tankar och mardrömmar. Hon visste inte riktigt vad som var sant och inte, och var paranoid, berättar Marie Nilsson Lind i SVT-dokumentären, uppger Expressen.

Josefin i mitten i gruppen Ainbusk. Foto: SVT

LÄS MER: Tack för allt, Josefin Nilsson!

På morgonen den 29 februari, samma dag som Josefin avled, gick syskonen ut med hunden på morgonen.

– Då sa hon ”Jag älskar dig Kicka”, och jag sa ”Jag älskar dig Josa. Det kommer ordna sig allting”, säger Marie Nilsson Lind i dokumentären, uppger Expressen.

Efter 45 minuter vaknade Marie av att hunden skällde. Hon rusade upp och hittade sin syster död i sängen. Marie berättar att det var kaotiskt, och att hon försökte få liv i sin syster medan ambulans var på väg.

Men det gick inte.

– Vi kämpade jättemycket tillsammans Josefin och jag, men jag missade den här sista halvtimmen. Jag somnade. Och jag trodde hon sov också, men hon dog.

Dokumentärfilmen Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är, visas på SVT2 29 mars, men släpps på SVT Play redan på fredagen.

Josefin Nilsson år 2005. Foto: Jack Mikrut/TT

Vi minns Josefin Nilsson med den fantastiska låten ”Älska mig” som hon framförde här i Nyhetsmorgon. 

Tack för allt, Josefin.

Tack för allt, Josefin Nilsson!