Foto: TV4

Alexander Karim avslöjar okända reaktionen – efter omtalade metoo-uppropet: ”Glad att jag förlorade jobb”

Alexander Karim satte ner foten rejält – för att hedra Josefin Nilsson och sätta stopp för sexuella trakasserier i branschen.
Nu berättar skådespelaren att han förlorat jobb efter detta.
– Jag är skitglad över att det tog så pass, säger han i TV4:s ”Tillsammans med Strömstedts”.

Det var under våren 2019 som skådespelaren Alexander Karim skrev ett öppet brev till skådespelarbranschen – med krav på en upprättelse i kollegan Josefin Nilssons minne.

Han ville verkligen sätta ner foten – och förklara att sexuella trakasserier aldrig är okej.

”Nej, nu får det vara nog. Jag känner att det är dags att ta ställning ordentligt. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen. Ja, jag kommer att förlora pengar på det här. Det vet jag. Min karriär kanske går åt helvete men nu får fanimej vara nog”, skrev Alexander Karim i brevet som publicerades på Nyheter24.

Alexander Karim om reaktionerna efter uppmärksammade brevet

Han skrev brevet efter att ha sett den omtalade SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är”.

”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är”, skrev Alexander Karim.

Nu – tre år senare – berättar skådespelaren att han faktiskt har förlorat jobbtillfällen på grund av debattartikeln där han tog tydligt avstånd från ”gubbslem och skitstövlar”.

Alexander Karim medverkar i "Tillsammans med Strömstedts". Foto: TV4
Alexander Karim medverkar i ”Tillsammans med Strömstedts”. Foto: TV4

– Jag är skitglad över att det tog så pass att jag faktiskt förlorade jobb på det. Så att det inte blev tandlöst, säger Alexander Karim i programmet ”Tillsammans med Strömstedts” som sänds på måndagen i TV4.

Han menar att utvecklingen sedan dess har gått åt rätt håll i branschen – men tycker att somliga skämtade bort allvaret i frågan om sexuella trakasserier till en början.

– När man skulle gå in de där nya skorna då var det några som sa ”Jaha, vad får man göra då? Får man high fivea?”. Men nu tycker jag att det har slipats av och blivit mer vardag, säger Alexander Karim i TV4-programmet.

”Tillsammans med Strömstedts” sänds måndag 21 mars klockan 20.00 i TV4.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar.