Därför är det dags för TV4 att lägga ner Sveriges mästerkock – snälla skrota det en gång för alla

Nu har vi tittare fått följa med under ännu en säsong av Sveriges mästerkock, vars resa tog slut med säsongsfinalen under onsdagskvällen.

Frågan är om det inte vore bäst att TV4 lät programkonceptet vila lite framöver?

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Under onsdagen så sändes finalen av årets säsong av Sveriges mästerkock – programmet där ett gäng amatörkockar får göra upp om vem som är den bästa matlagaren.

Genom seriens gång har vi fått följa med när några av landets duktigaste amatörer i köket får visa vad de går för. Och man kan konstatera att det absolut finns många talanger där ute i vårt avlånga land.

Finalen av Sveriges mästerkock

I kvällens final fick vi se när finalisterna Josefine Freij och Tess Medina gjorde upp om den prestigefyllda titeln. Det blev en rafflande slutspurt där de båda gjorde sitt yttersta för att imponera på juryn som består av Micha Billing, Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki.

Finalen bjöd på ett klassiskt tävlingsmoment där de skulle komponera varsin trerättersmiddag som juryn fick bedöma. De enda råvarorna de fick använda fanns i varsin korg som Josefine och Tess blev tilldelade.

– Det gör ju att vi verkligen måste utmana vår kreativitet och det tycker jag är väldigt viktigt i en sådan här tävling, konstaterar Tess i programmet.

Efter att båda deltagarna levererat imponerande rätter så var det till sist upp till juryn att utse en slutlig vinnare. Och efter den obligatoriska spänningshöjande väntan så stod det klart att Tess Medina blev årets mästerkock.

Tess Medina i Sveriges Mästerkock
Deltagaren Tess vinner statyetten i Sveriges mästerkock. Foto: TV4

Lägg mästerkocken på hyllan nu

Även om det visserligen är ett ganska trevligt program, så bör nog de flesta hålla med mig om att det också är ganska uttjatat. Hur många fler mästerkockar kan TV4 producera egentligen?

Genom de 14 säsongerna så har 14 vinnare korats, men hur många av dessa minns vi i dag?

Det känns spontant som att det bästa vore att låta hela programidén ligga på is i några år, jag har svårt att tänka mig att särskilt många följer programmet. Åtminstone känner inte jag någon som följer Sveriges mästerkock.

Men TV4 fortsätter att gasa på med kocktävlingar och på tur så kommer snart ”Sveriges mästerkock VIP”, där det istället är kändisar som ska stå vid kastrullerna.

Jag tror att TV4 måste inse att mat-tv-vågen behöver få en paus. De senaste åren har tablåerna drunknat i matprogram. Så jag föreslår att TV4 gör som man gjorde med Let’s dance – låt det bli sista valsen för Sveriges mästerkock nu – åtminstone på ett tag.

Vad tänker ni andra om Sveriges mästerkock? Vore intressant att höra era åsikter i kommentarerna på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev