Därför är Leif GW Perssons inspel i ”Mästerkocken” en besvikelse – nu borde TV4 böna fram en ursäkt till stjärnan

Äntligen! Ja, det var vi många som tänkte när det var dags för Leif GW Persson att kliva in och gästa amatörkockarna i Mästerkocksköket.

Men efter kvällens avsnitt av långköraren ”Sveriges Mästerkock” sitter jag åter igen besviken framför rutan.

Hur tänkte ni nu TV4?

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Efter förra veckans avsnitt av Sveriges Mästerkock blev det ramaskri.

Då var det nämligen dags för 25-årige Lucas Eriksson från Småland att kasta in förklädet. Detta då hans pizza med mozzarella inte riktigt imponerade på juryn.

– Jadu Lucas, din deg var inte riktigt färdigbakad och du hade också behövt krydda upp mozzarellan på något sätt, sade Mischa Billing när hon motiverade varför Lucas inte går vidare i tävlingen.

Även om Lucas i efterhand sagt, att han redan hade planer på att ta sitt pick och pack och bege sig hemåt, var det många tittare som blev besvikna på juryns bedömning.

Det syntes inte minst på TV4:s Instagram, där kommentarerna haglade in.

”Hur fan kan Lucas åka ut? Jag har redan blankat TV4”, skriver en person.

”Lukas är mästerkocken. Han ska stå där i varje avsnitt och lägga legendariska kommenterar”, skriver en annan.

”Inte Lucas!!!! Han är fan större än TV4”, skriver en tredje.

”Så sjukt tråkigt att Lucas åkte ut. Han är liksom den deltagare som gör programmet. Övriga känns väldigt bleka tyvärr”, skriver en fjärde.

”Ahhh inte Lukas!!! #blankatv4”, skriver en femte.

Här gästar Leif GW Persson Sveriges Mästerkock

Men till tittarnas stora glädje får kvällens avsnitt besök av en annan folkkär person – nämligen Leif GW Persson.

Vid det här laget behöver Leif inte någon vidare presentation, att han är svenska folkets ögonsten råder det ingen tvekan om.

Genom åren har han blivit utsedd till den kändis svenskarna helst tar en öl med. I flera år har han också utsetts till den profil som svenska folket helst skulle vilja ha som granne.

Nu i veckan blev han dessutom utsedd till den mediaprofil som svenskarna har mest förtroende för.

Huruvida landets befolkning önskat att se honom i Sveriges Mästerkock framgår inte, men Leif är sällan en besvikelse i rutan.

78-åringen syntes redan i klassiska ”Måndagsbörsen” som sändes i Sveriges Television i början av 1980-talet under ledning av Jonas Hallberg.

Sedan dess har vi kunnat se honom som expert i ”Efterlyst”, i succén ”Veckans Brott” och Jenny Strömstedts ”Brottsjournalen”.

De senaste åren har vi också kunnat följa honom i Nyhetsmorgon där han är ett återkommande inslag.

Och det var också där som profilen avslöjade att han i år kommer gästa matlagningsprogrammet.

– I går var jag en sån där extrainkallad domare i Sveriges mästerkock. Vi åt vilt och det var väldigt bra. Jag smälter fortfarande all god mat som jag proppat i mig, sade Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Och nu var det äntligen dags för profilen att äntra köket. Lagom till elimineringstävlingen dyker han upp, lagom road, med serveringsvagnen. Detta till amatörkockarnas stående ovationer.

För deltagarna berättar Leif att han har med sig styckdelar av en kronhjort, ett djur han själv skjutit på gården i Sörmland. Deltagarna får sedan i uppgift att tillaga hjorten med valfritt tillbehör.

LÄS MER: 7 anledningar till varför vi älskar Leif GW Persson

Leif GW Perssons

Under avsnittet försöker juryn gång på gång skrämma deltagarna med att Leif kommer att vara hård i sin bedömning. Något även deltagarna fasar för.

– Leif kommer säga exakt vad han tycker, och det är ju lite läskigt va. Man vill ju gärna att han ska gilla en, säger Josefine Freij.

Ja, inte helt otippat att deltagarna tänker så.

Något som har gjort Leif till den populära profil han är, förutom hans otroliga kunskap, är just för att han genom åren inte har varit rädd för att säga vad han tycker. Han är okonstlad, rätt fram och ärlig.

Leif GW Persson
Foto: Tv4

Men att såga amatörkockar har han inget intresse av, det berättade han redan i höstas när han medverkade i Nyhetsmorgon.

– Nej, jag tycker inte om att såga folk. För vadå, att de lagar aningens sämre mat? Det tycker jag verkar befängt. Alla lagade alldeles utmärkt mat. Själva sågningarna fick de ordinarie domarna sköta, säger GW.

I stället för att gå bärsärkargång och klaga på folks hjortfiléer hankade han sig fram i köket utan några större överraskningar. Ja, han var sig själv mer eller mindre. Han suckade och grymtade, valde sina ord väl … och varade i telefon när han kände för det.

Varken mer eller mindre, men det vet vi ju är ett framgångsrecept. Leif behöver allt som oftast bara visa upp sig i rutan för att tittarna ska jubla.

När det inte händer mycket annat i programmet gör TV4 helt rätt i att ta in några gästspel. Att de lyckades få just Leif GW Persson på kroken denna gång betyder allt.

Det enda man kan ha invändningar om är om denna profil inte kunde fått lite mer tv-tid.

Varken jag eller programmets tittare verkar ju kunna få nog av honom.

Eller vad säger du? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev