Därför fick Eva Rydberg och Siw Malmkvist aldrig frågan om att synas i nya ”Trolltider” – SVT:s beslut för legendarerna

Trolltider – legenden om Bergatrollet är årets julkalender i SVT.

För många år sedan så gick den första versionen av Trolltider som julkalender. Två av originalskådespelarna, Eva Rydberg och Siw Malmkvist, ger nu sina tankar om den nya kalendern.

I årets julkalender har vi fått följa de små trollen i Trolltider – legenden om Bergatrollet. I rollerna får vi se Kjell Bergqvist, Matilda GrossOssian Skarsgård och Malte Gårdinger, bland andra.

Men kalendern är förstås i själva verket en ny version av den äldre Trolltider, som sändes första gången 1979. I den gamla versionen fick vi bland andra se Eva Rydberg i rollen som trollet Kleva.

För Hänt avslöjar Eva Rydberg vad hon tycker om den nya versionen av Trolltider.

– Jag har kollat lite. Det är svårt att säga, man minns ju vad vi gjorde och tyckte var bra på den tiden. Den här är lite modernare, så är det ju. Sen har de ju barn som skådespelar, det hade ju inte vi. Vi hade bara ett barn som skådespelade, det var bara den lilla flickan i huset, säger Eva Rydberg och fortsätter:

– Men här är ju många av barnen troll har jag märkt. Det är ju en skillnad där. Jag tycker nog det är bra, det är ju barnen som ska se det och inte vi vuxna. Så det är nog väldigt kul för dem.

Eva Rydberg som trollet Kleva i Trolltider
Eva Rydberg som trollet Kleva i Trolltider. Foto: Jan Collsiöö/TT

Fick inte frågan om att vara med i nya versionen

Inför inspelningen av årets julkalender så har vi fått se vissa ansikten från den gamla julkalendern. Både Ted Åström och Lena-Pia Bernhardsson är med i både den gamla och den nya Trolltider.

Men Eva Rydberg fick aldrig frågan om att vara med.

– Nej jag fick faktiskt inte det. Jag kan dock inte se mig där. Men Ted Åström och hon som spelar häxan, Lena-Pia är med också. Men jag tror varken, jag, Siw eller Birgitta har fått frågan, säger hon till Hänt.

Hon berättar även att hon skulle tyckt det var kul att spela troll igen. Men hon kan inte riktigt se sig själv i den nya produktionen.

Fr. v. Lena-Pia Bernhardsson i rollen som häxan Mara, Ted Åstrom i rollen som trollet Kotte, Siw Malmkvist i rollen som fen Dorabella, Stig Järrel i rollen som maktmästare Gorm och Birgitta Andersson i rollen som trollet Tova alias Daisy vid TV-ispelningen av 1979 års julkalender "Trolltider" i Stockholm 2:a oktober 1979. Foto: Jan Collsiöö
Fr. v. Lena-Pia Bernhardsson i rollen som häxan Mara, Ted Åstrom i rollen som trollet Kotte, Siw Malmkvist i rollen som fen Dorabella, Stig Järrel i rollen som maktmästare Gorm och Birgitta Andersson i rollen som trollet Tova alias Daisy vid TV-ispelningen av 1979 års julkalender ”Trolltider” i Stockholm 2:a oktober 1979. Foto: Jan Collsiöö

Siw Malmkvists ord om nya julkalendern

Hänt har även pratat med Siw Malmkvist, 86, som spelade fen Dorabella i gamla Trolltider. Inte heller hon fick frågan om att vara med i den nya versionen.

– Nej faktiskt inte. Men det vet jag inte om jag hade velat. Det tror jag inte, jag gjorde min Dorabella jättebra och sen kan jag nog inte göra om det.

Till Hänt så ger Siw sina åsikter om den nya julkalendern.

– Jag har bara sett väldigt lite men den är inte dum den heller av det lilla jag såg, säger Siw.

Vad tråkigt att ni inte fick någon roll i den nya julkalendern! Hade varit kul att se er i era gamla roller!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev