Erik Videgård hyllas för starka orden i sändning – överöses av kärlek från tittarna: ”Min hjälte”

I söndags gästade kocken Erik Videgård ”Nyhetsmorgon” för att prata om sin cancer. Samtalet med vännen och kollegan Jenny Alversjö avslutades med tårar.

Nu fullkomligt väller det in kärleksfulla kommentarer från berörda tittare.

Du är grym! Du har blivit min hjälte. Vilken kämpe!”, skriver en person på Instagram.

Erik Videgård, 63, gästar ”Nyhetsmorgon” i princip varje söndag för att laga gott käk och prata om matlagning med programledarna.

Men förra helgen var han inte där för att bjuda på krubb – utan för att prata om sitt händelserika liv.

Läs mer: Erik Videgård om olyckan utanför rampljuset – tittarfavoritens bakslag: ”Välter in i…”

För 14 år sedan drabbades han av en aggressiv typ av cancer. Det började med ett sår bak på tungan. Han bad en tandläkare att kolla på det, men blev sedan skickad till Karolinska sjukhuset.

Jenny Alversjö och Erik Videgård i TV4-studion. Foto: TV4

– De konstaterar då att det är cancer på vänster tonsil och att det är illa. Riktigt illa. Jag blev iskall, jag gick ut, satte mig i bilen, ringde Försäkringskassan. Det är knasigt och jag kommer knappt ihåg samtalet, sa han i ”Nyhetsmorgon”.

Käken dog av strålning

Sedan pratade han och Jenny Alversjö om hela sjukdomsförloppet och om hur strålningsterapin dödade hans käke.

– Men under den här tiden så märkte jag att min munöppning krympte för varje dag som gick. Till slut var den nere på 2-3 mm så jag behövde liksom bända in saker i munnen för att kunna äta över huvudtaget. Då visade det sig att min käke hade dött av strålningen, sa han.

Läkarna fick då operera bort hans vadben – och en del hud från vaden – och sätta in det som ett nytt käkben. Det har inneburit att han inte har någon känsel alls från örat ner till hakspetsen på vänstra ansiktshalvan.

Erik Videgård berättade varför han ofta hostar och sväljer så mycket.

– Det är sedan den här tracken och satt rakt in i halsen. Det sluter inte tätt så det kan rinna ner saliv och annat ner i luftstrupen liksom, berättade han.

Hyllas av tittarna efter tårarna

I slutet av besöket fick han se en videohälsning från sina barn – eftersom det var fars dag. De sa att de älskade honom och var stolta över honom. Då brast det för stjärnkocken som tvingades torka sina tårar i direktsändning.

– Vi känner varandra ganska väl, Erik, du och jag. Jag tror att det är första gången jag ser dig gråta. Det träffade rakt i hjärtat, sa Jenny Alversjö då.

Erik Videgård gråter
Erik Videgårds tårar i ”Nyhetsmorgon”. Foto: TV4

Nu hyllas han för sin starka medverkan i programmet. Folk skriver kärleksfulla kommentarer till honom på Instagram.

Du är grym! Du har blivit min hjälte. Vilken kämpe!”, skriver en person.

Du är en hjälte! Älskar när du kastade vitlökspressen. Du vågar vara icke korrekt”, skriver en annan.

Tack för den starka och känslosamma intervjun. Vilken kämpe. Du är enastående. Fortsätt vara du”, kommenterar en tredje.

Otroligt berörande på alla sätt! Tack för att du delar med dig av din historia! På mig kom tårarna”, uttrycker en fjärde.

Oj vilket spännande liv du har haft så här långt, och vågat prova så många olika yrken och länder. Sen är ju det där tråkiga med sjukdomslotteriet som vi drabbas olika av, du en mycket tuff sort. Gott att se att du tagit dig igenom det och orkar förgylla våra helger med massor med tips och god mat!”, skriver en person.

Tack Erik du är helt fantastiskt, jag blev djupt rörd av din historia”, kommenterar en annan.

Du är så himla modig som vågar och vill prata om det här i tv. Riktigt starkt gjort, Erik! Skönt också att du mår bättre i dag.