Jill Johnsons nya besked – om framtiden för tittarsuccén ”Jills Veranda” efter alla år

Jill Johnson har i många år lett SVT-succén ”Jills Veranda”.
Så här ser artisten på programmets framtid.
– Det kanske är ett av de mest stolta projekten jag fått vara med om i mitt liv, säger stjärnan till Nöjeslivet.

SVT:s musikprogram ”Jills Veranda” har hyllats stort och prisats flera gånger sedan premiären för snart tio år sedan.

Det var i januari 2014 som Jill Johnson första gången bjöd in tittarna till sin veranda i Nashville, där hon möter artistkollegor och samtidigt utforskar countrystaden tillsammans.

Programmet har prisats i tunga kategorier som ”årets program” och ”årets kvinnliga programledare” på Kristallengalan, och genom åren har många av våra största artister besökt verandan.

Den föregående säsongen skapade också rubriker av det tråkigare slaget, då David Ritschard kraschade mitt framför kamerorna.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

David Ritschard kraschade – mitt framför kamerorna

David Ritschard skulle uppfylla sin dröm i Nashville. Exakt då kom kollapsen.Jills veranda 👉🏼 SVT Play: https://bit.ly/3lwsZPF

Posted by SVT on Monday, March 20, 2023

Den senaste säsongen, som var den femte i ordningen, kom efter ett tre år långt uppehåll. Under coronapandemin spelades inga nya avsnitt in över Atlanten – men i mars 2023 gjorde programmet comeback.

– Jag har inte sett det som en comeback, men på grund av pandemin så fick vi ju flytta på den flera gånger. Så jag kan förstå att man upplever det så, säger Jill Johnson till Nöjeslivet.

Den folkkära artisten, som i år varit högaktuell med konsertshowen ”Simply the Best” i både Stockholm och Göteborg, berättar att hon är lycklig över att ha fått spela in så många säsonger av ”Jills Veranda”. Totalt har det blivit 30 avsnitt – hittills.

– Det är ett jättefint förtroende från SVT som jag har, att få göra tv i Nashville. Vi är ju 19 personer som åker över från Sverige till USA. Det är jättemånga. Jag är väldigt smickrad över det och ser det som ett stort ansvar att leverera det som de behöver, säger Jill Johnson.

Hon berättar att kanalen har flera önskemål om programmens innehåll.

– Det finns mycket som SVT önskar liksom, det är inte bara att åka över, utan de har rätt mycket önskemål om vad som ska finnas med. Men kontentan är väl ändå att jag från dag ett har önskat över att reflektera över musik och riktiga människors liv. Och det är ju det jag får göra också med olika inramningar. 

Nu återstår att se om det blir fler säsonger av tittarsuccén.

Frågar man Jill Johnson blir svaret givet – hon vill fortsätta.

– Det kanske är ett av de mest stolta projekten jag fått vara med om i mitt liv. Jag hoppas att det fortsätter så länge SVT känner att det finns ett värde för svenska folket i och med att det skattepengar.

Du känner själv att du vill fortsätta i alla fall?

– Ja, absolut. Jag har hela tiden önskat att få göra det ungefär varannat år, därför att jag vill inte att man ska tröttna på formatet och att det ska vara det enda jag gör. Det kommer då och då, och det känns väldigt efterlängtat varje gång det kommer och det tycker jag känns underbart. 

Känner du att du har några idéer för att ta konceptet vidare?

– Tv funkar ju så att man har ett format, och det formatet är ju det som är beställt. Så fort du lämnar formatet, så är det ju ett annat tv-program. Så att jag kan väl uttrycka mig som så, att jag kommer nog vilja jobba med tv i framtiden om SVT skulle välja att inte göra fler säsonger av ”Verandan”. Men så länge ”Verandan” finns, så känner jag nog att det utvecklar sig själv hela tiden i och med att det kommer nya gäster. Så det är liksom ett oformaterat format.

Jill Johnson menar att det är programmets olika gäster som gör att respektive avsnitt lever sitt eget liv.

– Vi ändrar programmet efter den som kommer, och det ”brinnet” som den gästen har. Det som är gemensamt för alla program är att man har med sig en låt. Ibland trycker vi på ”Bucket listen” som Kristian Gidlund satte till verket av riktigt allvarliga skäl, när han var med för precis tio år sedan. Men annars är det musiken och ramen vi sätter för det programmet och den gästen som påverkar innehållet. Jag tycker väl att programmet är under utveckling, men formatet har ändå sina gränser.

Visst vill vi se mer av ”Jills Veranda” i framtiden? Skriv gärna en kommentar!