Leif Mannerströms ord om barnbarnets oväntade önskan – får alla att brista ut i gapskratt

Leif Mannerström, 81, tog med barnbarnen ut på restaurang.
Då fick tv-kocken en oväntad önskan vid bordet.
– Jag är väldigt stolt för det, säger han i SVT:s ”Skavlan”.

Leif Mannerström är utan tvekan en av landets mest populära tv-kockar. Krögaren som bland annat drivit restaurang Sjömagasinet i Göteborg, gästar veckans avsnitt av ”Skavlan” som sänds på fredagskvällen i SVT.

I en stor intervju med programledaren Fredrik Skavlan berättar Mannerström om sin långa karriär.

Han har bland annat fått ta emot utmärkelsen ”Kockarnas kock” vid inte mindre än tre tillfällen, blev frimärke 2002, fått en egen spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig, och gett ut en rad kokböcker genom åren. Den senaste gav han ut ifjol tillsammans med TV4-kollegorna Markus Aujalay och Mischa Billing.

Han har också en Youtube-kanal där han då och då lägger upp olika recept.

Foto: SVT

I fredagens ”Skavlan” bjuder jurymedlemmen från ”Sveriges mästerkock” bland annat på en historia från när han var ute på restaurang och åt med barnbarnen. Det tycks nämligen som att finsmakargenerna får i arv genom generationerna.

Mannerström om barnbarnets lyxbeställning

Detta fick Mannerström direkt erfara när han frågade ”Lille-Leffe”, som han kallar barnbarnet, vad han ville äta.

– När mina barnbarn var lite yngre. Man går på krogen med dem, så beställer de från menyn. Och ”Lille-Leffe” som var med då, jag är större än vad han är, vi var på Liseberg på en fiskerestaurang där, säger Leif Mannerström i Skavlan.

Tv-profilen förklarar att barnbarnet studerade menyn noga innan han gjorde sitt högst oväntade val.

Foto: SVT

– Då sitter han och läser på menyn och jag säger: ”Vad vill du ha?”. ”Farfar”, säger han, ”jag vill ha sex ostron och en halv hummer”, säger Leif Mannerström och får tv-studiopubliken att brista ut i skratt.

Foto: SVT

Mannerström: ”Väldigt bra om föräldrarna lär barnen”

Mannerström förklarar stolt att barnbarnet åt upp sin mat sedan. Han menar att detta är något som är viktigt, och poängterar hur viktigt det är att lära barnen uppskatta maten.

– Jag är väldigt stolt för det, i stället för att sitta och gnälla och tycka ”jag ska ha makaroner, jag kan inte äta det och det, jag ska ha ketchup till det”… Jag tror det är väldigt bra om föräldrarna lär barnen.

”Skavlan” sänds fredag 22 oktober klockan 21.00 i SVT1. Bland gästerna märks även författaren Malin Persson Giolito.

Foto: SVT

Du är för härlig, Leif!

Vad tycker du om det som Mannerström berättar, vikten att lära barn uppskatta maten? Skriv gärna en uppskattande kommentar på vår Facebook-sida!