Foto: TV4/Youtube

Nyhetsmorgon-profilen Per Skoglund om dramat i ”Fångarna på fortet” – som tittarna inte får se

Från Nyhetsmorgon – till Fort Boyard.

Travprofilen Per Skoglund ger sig in i ”Fångarna på fortet”.

Nu berättar han om skräckupplevelsen strax innan tävlingarna.

– Jag är sjukligt rädd för höjder och för trånga utrymmen, säger den populäre programledaren till Nöjeslivet.

Vanligtvis möter tittarna honom när det är dags att prata trav i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Nu gör den matglade tv-profilen Per Skoglund debut i ”Fångarna på fortet”. Och han utlovar ett spännande – och tävlingsinriktat – avsnitt.

Foto: TV4

– Det var inte alls som jag trodde. Jag trodde att man skulle klara av att ha bättre distans till det hela, att det var en ”skojtävling”. Men det är otroligt vad tävlingsmänniskan kommer fram när det väl gäller! Och det var samma i alla som var där. Jag förvånades över det. Men annars var det magnifikt, en rolig upplevelse, säger Skoglund till Nöjeslivet.

Han förklarar att han växt upp med programmet och såg det som en kul upplevelse att själv få delta.

– För mig var det speciellt eftersom jag är ju är i den åldern att ”Fångarna på fortet” tittade man själv på när var liten.

En liten barndomsdröm som gick i uppfyllelse?

– Ja, men lite så får man väl erkänna. Det blir lite surrealistiskt och kul att få ha varit med, säger Skoglund om inspelningarna som skedde för lite drygt ett år sedan.

Per Skoglund bildar lag med Hallberg och Myhrer

På lördagen visas avsnittet med honom i TV4 på bästa sändningstid, 20.00. Trav- och Nyhetsmorgonprofilen bildar lag med förre slalomkungen André Myhrer och stylistprofilen Jonas Hallberg. En trio med helt olika bakgrunder.

Pressfoto: TV4

– Ja, det får man säga. Vi kompletterade varandra otroligt väl. Våra personligheter och bakgrunder inte kunde vara mer skilda från varandra egentligen, haha. För mig var det en viktig påminnelse att tävlingsmänniskan finns kvar. Jag har idrottat förr, och nu kan man inte göra det lika mycket med jobb och barn och sådär.

Trion ställs mot Frida Hansdotter (alpint), Mikaela Laurén (boxning) och Arantxa Álvarez (programledare) i en kamp på Fort Boyard.

Pressfoto: TV4

Skräcken för Per Skoglund – före tävlingarna

Men för Per Skoglund inträffade det kanske största dramat redan innan lagen gått i land.

– Så fort jag satte min fot där så tänkte jag: Jag skiter i det här. Vi skulle hissas 40 meter rakt upp i luften kändes det som bara för komma i land på fortet, säger Skoglund.

Travprofilen berättar att han är ordentligt höjdrädd.

– Jag har två saker som jag avskyr: Jag är sjukligt rädd för höjder och för trånga utrymmen. Jag tyckte det var jättetrevligt först, man åkte ut med gummibåt till fortet. Man tänkte att det är tryggt på fortet, det är inga problem. Sen kommer man i land, får lite tv-smink uppstyrt och allt sånt där.

Fort Boyard uppfördes på den västfranska kusten på 1800-talet och har fungerat som tv-inspelningsplats för bland annat ”Fångarna på fortet”. Den jättelika byggnaden mäter 20 meter.

Fort Boyard i Frankrike. Foto: Patrick Despoix/Wikimedia commons

Fram tills dess kändes allt bra för Skoglund – tills han insåg det stora problemet. Hur tar man sig in på Fort Boyard?

Jo, genom att hissas upp i luften – framför det jättelika fortet.

– Det är verkligen Fort Boyard, och när man satt där utanför i båten så tänkte man: ”Hur kommer vi på då?”. Då säger de, nej det går bara att klättra. Så med hjälp av ett lastnät hissas man av en lyftkran rakt upp i luften. Säkerheten är förstås rigorös och så, men det skiter ju hjärnan i. Benen började bli svaga där och då kan jag säga, säger Skoglund.

Foto: TV4

Vad minns du annars från inspelningarna?

– Det är en cell med olika stressmoment i form av levande saker, så mycket kan jag säga. Man ska lösa en gåta som Madame Fouras (spelas av skådespelaren Suzanne Reuter, reds anm) ställer. Jag hatar trånga utrymmen. Det är det värsta jag vet. Samtidigt älskar jag ju djur men föredrar hästar och kanske inte de som jag stötte på inne på fortet…

En annan speciell händelse på fortet som han tycker tittarna ska hålla utkik över är när Jonas Hallberg får träffa på ormar.

– Jonas med ormarna är en upplevelse! Han var… Gunde Svan vill ju att människor ska övervinna rädslor, att bara kasta sig ut och sen ta med känslan hem, efter äventyret. Jag är impad över hur Jonas tog sig an det.

Hyllar Gunde Svan och Agneta Sjödin: Sinnessjukt proffsiga

Vanligtvis syns han som programledare för travsändningarna i TV4:s kanaler. Att medverka som deltagare i ett underhållningsprogram var en stor omställning, medger Skoglund. Samtidigt vill han ge en stor eloge till programledarduon Gunde Svan och Agneta Sjödin.

– Gunde och Agneta och hela teamet som är där… Folk förstår inte hur sinnessjukt proffsiga de är. De gör det väldigt bekvämt för alla oss som tävlar. Jag var väldigt imponerad av hur vassa de är, för de spelar in väldigt många program på kort tid.

Under inspelningstiden träffade Skoglund även på flera deltagare, som syns i andra ”Fångarna på fortet”-avsnitt.

– Det är spännande att se alla lagen, från olika ställen i livet med bakgrunder intressen och arbeten, finna gemenskap så snabbt. Alla som deltog blev sammansvetsade så otroligt snabbt. Det är en otroligt härlig gemenskap.

Foto: TV4

Tittar du på ”Fångarna på fortet”? Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!