TV4:s stora miss – när tittaren ska skrapa Triss i Nyhetsmorgons direktsändning

På fredagsmorgonen var det tittaren Ulf från Göteborg som skulle skrapa Triss i Nyhetsmorgon. I TV4:s sändning berättade han via länk att han såg fram emot ett tillskott i kassan.

– Jag är arbetslös sen nio månader tillbaka, så det är ett väl tillskott, sade han i sändningen.

När programledarna Steffo Törnquist och Sofia Geite vidare frågade vilken lott han ville ha föll valet på dagens datum: 29 maj.

– Ja, jag hade tänkt, eftersom det är dagens datum och det är Veterandagen dessutom, så 29 vill jag ha. Tvåa nia, sade Ulf.

Den sympatiska programledaren Sofia Geite tar upp tråden för att småprata lite mer med programmets gäst. Men allting blir fel – när hon kopplar ihop Veterandagen med någonting helt annat.

”Den här dagen är speciell”

– Veterandagen, du har arbetat mycket med bilar va? frågar Sofia glatt i sändningen.

Men veterandagen handlar inte primärt om veteranbilar, utan är en officiell flaggdag i Sverige där en ceremoni hålls varje år till minne av våra krigsveteraner.

– Ja, men jag har varit i utlandstjänst också, så den här dagen är speciell, svarar Ulf i sändningen.

Foto: TV4

Syftet med Veterandagen är, enligt Försvarsmakten, att ”hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna”.

I över 60 år har Sverige bidragit med personal, civil och militär, i FN-insatser över världen. Och i dag, 29 maj, firas alla Sveriges veteraner och anhöriga. Från år 2012 har dagen en så kallad ”statsceremoniell status”.

I dag närvarade Kungen och Prins Carl Philip vid den nationella veteranceremonin på Kungl. Djurgården i…

Posted by Kungahuset on Wednesday, May 29, 2019

I år kommer dock den högtidliga ceremonin, där kungen brukar närvara, ersättas av en digital direktsändning till följd av coronapandemin.

När TV4 senare lade upp klippet på Facebook reagerade tittare på missen.

”Dubbelt grattis Ulf!! Till vinsten och på Veterandagen. Hoppas att du fick en ursäkt för programledarnas plumpa kommentar. Jag är också veteran”, skrev en tittare i kommentarerna.

Det blev till slut 100 000 kronor i vinst som en glad Ulf tackade för i sändningen.

Här kan man se när Ulf skrapar fram vinsten:

Skriv gärna en grattishälsning till Ulf och passa också på att hylla våra veteraner!