”På spåret”-segraren Cecilia Duringer pekar ut sina favoriter – inför nya säsongen

Vart är vi på väg?
Nu rullar ”På spåret” i gång igen med en ny säsong.
Nöjeslivet har frågat tidigare vinnaren Cecilia Düringer vilka lag hon tror kan utmana om titeln den här gången.

En av tv-Sveriges mest emotsedda premiärer är äntligen här.

På fredagkvällen är det dags för Kristian Luuk att återigen fråga svenska folket: ”Vart är vi på väg?”. Då är det återigen säsongsstart för SVT:s långkörare ”På spåret”.

Frågesporten är inne på sin 34:e säsong i ordningen, och precis som vanligt har programledare Luuk kollegan Fredrik Lindström vid sin sida i studion.

I den första matchen tävlar tidigare vinnaren, komikern Peter Apelgren som den här gången har sällskap av sin son Hector. De ställs mot förra årets kvartsfinalister: skådespelaren Emma Peters och programledaren Christopher Garplind.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder "På spåret" 2023-24. Foto: Bo Håkansson/SVT
Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder ”På spåret” 2023-24. Foto: Bo Håkansson/SVT

I programmet tävlar totalt nio lag med två deltagare vardera. De är uppdelade i tre stycken trelagsgrupper.

Gruppvinnarna går vidare till semifinal och de två bästa grupptvåorna möts i Andra chansen. Vinnarna i Andra chansen tar den sista semifinalplatsen. Finalen av ”På spåret” sänds sedan den 26 januari 2024.

Förra året var det manusförfattaren Marie Agerhäll och komikern Fritte Fritzson som tog hem segern i finalen. Detta efter vinst mot P3 Historia-profilen Cecilia Düringer och komikern Jonatan Unge.

Artikeln fortsätter under bilden.

Tack för en fantastisk final av ”På spåret” 2023! 😍❤👍

Posted by Nöjeslivet on Friday, February 17, 2023

Düringer och Unge vann ”På spåret” året dessförinnan, 2022.

För Nöjeslivet plockar nu Düringer exklusivt ut sina två favoriter på förhand.

Tidigare ”På spåret”-vinnaren pekar ut sina favoriter

Läraren och programledaren som tog hela Sverige med storm med sina kunskaper i ”På spåret” kommer själv inte till start i SVT-frågesporten i år – och vet därmed inte på förhand vilka som faktiskt vinner den förinspelade programserien.

Hon kan helt enkelt bara gissa – en kvalificerad gissning från en tidigare vinnare och tvåa i ”På spåret” alltså.

– Mina personliga favoriter är… Alltså jag är väldigt förtjust i förra årets vinnare, Fritte och Marie. De är underbara. Det roligaste med ”På spåret” är att man får nya, gulliga vänner. De önskar jag all lycka till och det skulle vara kul att se dem vinna, så klart. Men det är också kul att se nya vinna, säger Cecilia Düringer till Nöjeslivet.

I sin spåkula ser Düringer också ett annat lag som kan nå långt i ”På spåret” 2023-24.

– Jag tror att Sofia Dalén och Kalle Möller är årets darkhorses. Där tror jag man kommer bli förvånad över vilka djup av kunskap det faktiskt finns i den duon. De ligger bra till hos mig, säger Düringer.

Som själv är högaktuell i en annan stor SVT-satsning i vinter.

Cecilia Düringers roll i ”Historien om Sverige”

Hon ska nämligen leda eftersnacket till jättesatsningen ”Historien om Sverige” som sänds på söndagarna med start 5 november. ”Historien om Sverige” sänds klockan 21 och vid 22-tiden tar Düringer vid med ”Historiskt eftersnack”.

Programledaren följer upp veckans avsnitt av ”Historien om Sverige”, djupdyker i sidospår och gör oväntade spaningar tillsammans med experter och kulturpersonligheter.

Artikeln fortsätter under bilden.

Programledaren Cecilia Düringer följer upp veckans avsnitt av Historien om Sverige och djupdyker i nördiga sidospår och gör oväntade spaningar tillsammans med experter och kulturpersonligheter. Foto: Janne Danielsson/SVT
Programledaren Cecilia Düringer följer upp veckans avsnitt av Historien om Sverige och djupdyker i nördiga sidospår och gör oväntade spaningar tillsammans med experter och kulturpersonligheter. Foto: Janne Danielsson/SVT

– I vårt program handlar det om att bjuda in de som är kunnigast i Sverige på de här områdena, och som vi också ser delvis i serien. Som kan svara på de frågorna som väcks när man tittat på programmet, säger hon om eftersnacket.

Och fortsätter:

– Sen vill vi också att det ska kännas lite kul. I varje avsnitt kommer vi ha någon som är ställföreträdande tittare kan man säga. Till exempel kommer Emma Molin (komiker och skådespelare, reds anm.) att dyka upp och ha en liten spaning om stenåldern än den som man kanske tänker sig. Det ska kännas som ett rappt, lättsamt program samtidigt som det fördjupar och förklarar.

”På spåret” har premiär fredag 3 november klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Vem tror du vinner ”På spåret” 2023? Skriv gärna en kommentar!

Fakta: Tävlande deltagare och lag i På spåret 2023

Grupp 1:
Emma Peters
Christopher Garplind

Peter Apelgren
Hector Apelgren

Jennifer Kücükaslan
Johan Kücükaslan

Grupp 2:
Niklas Källner
Lena Nordlund

Sofia Dalén
Kalle Möller

Marcus Berggren
Cecilia Berggren

Grupp 3:
Marie Agerhäll
Fritte Fritzson

Gry Forssell
Jonas Rhodiner

Kristin Lundell
Johan Hilton