Foto: TV4

Starka känslor efter bilderna på Birgitta Rasmusson i TV4: ”Finns bara en kakdrottning”

Evigt saknad och aldrig glömd.
Bortgångna kakdrottningen Birgitta Rasmusson hyllades av TV4 i ”Hela Sverige bakar”.
Efter de känslosamma bilderna i säsongspremiären reagerar tv-tittarna nu starkt.

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson blev en omåttligt populär tittarfavorit genom sina finurliga, ärliga men också hjärtliga omdömen i TV4:s ”Hela Sverige bakar”.

Birgitta, som gav ut många bakböcker genom åren, var från 2012 domare i tv-programmet som leds av Tina Nordström och Johan Sörberg.

Men till säsongen 2020 tvingades Rasmusson stå över inspelningarna. Hon befann sig i riskgrupp under den då nyligen utbrutna pandemin.

Samma år blev Birgitta uppmärksammad som en av de största kvinnliga förebilderna i Sverige i Expressens omröstning. Hon kom bland annat före namn som artisterna Linnea Henriksson och Zara Larsson och skådespelaren Stina Wollter.

Vad ingen visste då var att Birgitta inte mer skulle återkomma till ”Hela Sverige bakar”. Den 5 mars i år somnade tv-profilen in på Stockholms sjukhem. En av många som sörjde var artisten Rickard Söderberg, som skrev ett väldigt känslosamt uttalande via Instagram:

”Älskade, älskade Birgitta. Vi har haft så mycket roligt genom åren, både när vi bakat såklart men också rest, som när vi sjöng oss igenom Österrike i Sound of Musics fotspår. Kära Birgitta, du brukade alltid sitta lite vid sidan på mina konserter, så när jag sjunger nästa gång är det bara för dig, och du har den bästa platsen av alla: på ett moln lika fluffigt som den finaste vetedeg. Fyll nu himlen med småkakor min vän”, skrev Söderberg på Instagram.

På onsdagen hade den nya säsongen av ”Hela Sverige bakar” premiär i TV4 – och kanalen valde då självklart att hylla hela landets bortgångna kakdrottning.

I ett känslosamt förinspelat inslag fick tittarna en tillbakablick på Birgittas resa i programmet – från det att hon först kom till showen och tog över fullständigt med sina härliga ”rasande elegant!”-kommentarer. Hon blev en stor profil och är oerhört saknad – det märks inte minst när tv-tittarna efteråt kommenterar TV4:s inslag om Birgitta på sociala medier.

Arkivbilder från ”Hela Sverige bakar” visades i onsdagens premiär – för att hylla bortgångna kakdrottningen Birgitta Rasmusson. Foto: TV4

I den härliga tillbakablicken togs tittarna bland annat tillbaka till tillfället då Birgittas 80-årsdag firades i programmet – och fick höra att det var gastronomen Carl-Jan Granqvist som först myntade begreppet ”kakdrottning”.

– Det finns bara en kakdrottning, sade Carl-Jan då.

Birgitta – Sveriges Kakdrottning. Foto: TV4

Inslaget avslutades med en bild på Birgitta Rasmusson och födelseåret 1939 till året då hon lämnade jordelivet, 2021.

Tilltaget har gjort tittarna känslosamma.

”Så fin hyllning genomgående i avsnittet till allas vår bästa Birgitta Rasmusson! Så fint gjort av er på TV4! Jag blev riktigt rörd. Jo det var ”Rasande Elegant”, skriver en tittare i en kommentar till TV4:s Facebook-sida.

”Jättefin hyllning och jag saknar henne i programmet. Rasande elegant”, skriver en annan tittare.

Flera andra stämmer in – Rasmusson saknas.

”Fin hyllning! Det är tomt utan Birgitta!”, skriver en tittare.

”Hon gav verkligen klass och tradition till programmet”, menar en annan tv-tittare.

”Jag saknar henne, så! En underbar människa som gick ur tiden, alldeles för fort”, skriver en annan tittare.

Foto: TV4

Vilken fin hyllning! Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida om du också vill hedra minnet av den rasande eleganta Birgitta! Evigt saknad, aldrig glömd.