Foto: SVT

Carolas kritik mot Stjärnorna på slottet – efter intima orden i SVT: ”Starkt överrumplad”

Per Anderssons ”Kuk i hatt”-sketch hamnade i fokus i Stjärnorna på slottet.
Nu reagerar Carola Häggkvist på klippningen i programmet efter att ha sett finalavsnittet.
– Jag blev såklart starkt överrumplad här hemma, skriver stjärnan på Instagram.

På lördagskvällen sändes säsongsfinalen av årets ”Stjärnorna på slottet” – SVT:s framgångsrika långkörare som visats i hela 16 säsonger.

Till denna säsong hade SVT spetsat till laguppställningen ordentligt. Stjärnor som artisten Carola Häggkvist, författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson, skådespelaren Grynet Molvig och komikern Per Andersson utgjorde årets medverkande på Bäckaskog slott, nordost om Kristianstad.

Tv-kocken Tareq Taylor var den store veteranen i gänget – årets julvärd deltog som köksmästare för fjärde omgången och hyllades stort av de medverkande i programmet.

Per Andersson om ”Kuk i hatt”

I finalavsnittet var det Per Andersson som var i fokus. Den humoristiske skådespelaren från Mölndal bjöd på ett fartfyllt avsnitt där deltagarna bland annat fick rida häst och skjuta pilbåge.

Vid middagsbordet bjöds det så klart på massor av olika samtalsämnen från Anderssons långa karriär, bland annat från olika Grotesco-produktioner han varit med om genom åren med Henrik Dorsin och kompani.

Foto: SVT

Andersson berättade bland annat om den komiska sången ”Kuk i hatt” som han framträtt med på Diggiloo-turnén. Låten väckte också starka känslor hos vissa tv-tittare på den tiden då sketchen såg dagens ljus.

– Det var demonstrationer utanför SVT med flera hundra människor som gick med plakat. Det var så extremt hotfulla grejer som trillade in, det ska dödas och det skall hängas och ser vi dig på gatan så ska vi… Det var för grovt, det var hot på hög nivå, säger Per Andersson i programmet.

I samband med att låten togs upp får Stjärnorna på slottet-tittarna höra Carola Häggkvist reagera på låttiteln.

– Jag är inte så van att höra de där orden, sa Carola med ett leende.

Per Andersson visar omgående förståelse.

– Nej förlåt. Hatt är ju ett sjukt ord, säger Andersson och möts av skratt.

Efter att avsnittet sänds reagerar Carola nu på hur en del i programmet framställer henne. På Instagram berättar hon om hur SVT klippt.

– Sista avsnittet är avklarat och jag sitter kvar med massa olika tankar och känslor just nu. (Som tex redigering o klippning av programmen som framställer oss antingen som det var IRL eller så blir det lätt lite osammanhängande med ologiska reaktioner & reflektioner som rycks loss lite snett ur sitt sammanhang. Kortas såklart ned. Inte helt lätt, skriver hon.

Så använder Carola könsorden

Stjärnan förklarar att hon blev ställd när hon fick se programmet på lördagen.

– Men jag blev såklart starkt överrumplad här hemma när jag hörde sista repliken som jag sa till Marika i hennes öra kom med på högsta volym i programmet. (Vi får bara se våra egna program innan sändning.) Jag ville inte verka för pryd och gammalmodig så jag slängde ur mig ordet med en skål över fruktbarheten, typ!

Enligt Carola föregick detta av en lång diskussion kring middagsbordet – som aldrig kom med i programmet – om just användandet av könsordet.

Foto: SVT

– Jag uppfattades nog som den mest pryda tanten med knut i nacken från 1800-talet men tänkte att jag måste ju kunna stå upp för det, att jag inte använder det könsordet i mitt vokabulär. Är det tolerans emellan oss så borde ju detta också tolereras! Utan att man behöver känna utanförskap eller urfånig, skriver hon.

Den trefaldiga vinnaren av Melodifestivalen öppnar också upp om hur hon brukar benämna könsorganen.

– Vad är strävan mot frigörelse egentligen? Hur långt ska vi gå osv? Snippa & snopp räcker för mig, skriver Carola i sitt Instagram-inlägg där hon möts av mycket förståelse från tittarna.

SVT:s projektledare för ”Stjärnorna på slottet” Ulrika Midunger har i tidigare intervjuer berättat hur tv-produktionen för en dialog med deltagarna om vad som tas upp i programmet. Då stjärnorna också får tycka till om innehållet.

– Det har hänt att vi har tagit bort grejer då också. Det ska kännas bra i magen för alla. Jag skulle absolut inte kalla det för en förhandling, men det är klart att det blir ett samtal. Vad är det som inte känns bra, är det bilden som illustrerar händelsen som är fel, eller musiken? Eller är det just när du sa den biten som vi ska ta bort? har Midunger tidigare sagt till Aftonbladet.

Vad tycker du om årets ”Stjärnorna på slottet”? Skriv gärna en kommentar!