Mark Levengoods stenhårda krav på SVT – detta kunde han inte gå med på i ”Stjärnorna på slottet”

Hit men inte längre.
Mark Levengood hade ett enda krav på SVT – för att ställa upp i ”Stjärnorna på slottet”.
– Någonstans måste man ha en fristad, säger han till Nöjeslivet.

Mark Levengood är huvudperson i lördagens avsnitt av ”Stjärnorna på slottet”.

Då tar han med både de övriga deltagarna i programmet – Sanna Nielsen, Marcus Samuelsson, Caroline af Ugglas, och Pernilla Wiberg – och tittarna på en fascinerande livsresa. Det blir bland annat fokus på hur han blev en av Sveriges främsta profiler inom HBTQ-rörelsen och sedermera även folkkär programledare i tv.

– Han berättar om djup kärlek, erotiska upplevelser och rädslan och djupa sorgen när hiv kom och flera av vännerna dog. Mark bjuder också in till skratt där tårarna rinner på stjärnorna och en ytterst genant upplevelse då aktiviteten för dagen blir hypnos, skriver SVT om avsnittet.

För Levengood var det inte alls en självklarhet att säga ja till medverkan i SVT:s nöjesprogram som i år är inne på sin 18:e säsong.

Vad var det som fick dig att tacka ja?

– Ja, det är en bra fråga. Alltså egentligen upplägget med att sitta vid ett bord, det är ju kring bordet samtalet sker, och att sitta på tretimmarsfrukostar, tretimmarsluncher och sen gå över på tretimmarsmiddagar. Det är egentligen för mig en mardröm. Jag är så otroligt rastlös. Jag vill äta och att det sen ska hända saker, säger Mark Levengood till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Mark Levengood i "Stjärnorna på slottet". Foto: SVT
Mark Levengood i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: SVT

Vändningen kom då han fick höra vilka övriga medverkande som SVT tänkt till produktionen.

– När jag fick höra vilka andra som skulle vara med, jag kände alla utom Marcus, så tänkte jag att om man ska göra det någon gång så är det väl i år man ska göra det, säger Mark Levengood.

Mark Levengoods lättnad – intensiva dagarna på slottet

Lättnaden var total när de anlände till Bäckaskog slott i Fjälkinge.

– Så kom vi dit till slottet och så var det inte alls sådär jobbigt. Det var otroligt roligt. Ingen höll käften! Alla bara pratade hela tiden. Vi hade så roligt dagarna i ända! Det blev ett slags sommarkollo med lyxkant på något vis. Jag var väldigt lättad och väggarna bara liksom flög. Men om frågan är vad det var som fick mig att tacka ja, så var det nog de andra deltagarna, faktiskt, säger han.

Fanns det något krav från din sida när du bestämde dig för att ställa upp?

– Det enda var att jag inte ville att de skulle filma på mitt rum. Du vet, det är så mycket kameror överallt, så någonstans måste man ha en fristad. Eller jag måste ha det, säger Mark Levengood och fortsätter:

– Jag måste ha ett rum där jag vet att, här får jag vara i fred. Nu hann jag knappt alls vara på rummet. Det var sjukt korta nätter eftersom vi filmade sent på kvällarna och sen skulle upp.

Han vittnar om långa och intensiva inspelningsdagar på slottet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Mark Levengood i "Stjärnorna på slottet". Foto: SVT
Mark Levengood i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: SVT

– Man ska liksom vara påklädd och sminkad vid 7:15 på morgonen. Det var liksom inte min grej. Men det var enda kravet. Jag är annars mer praktisk, om det är någonting jag inte gillar så säger jag ifrån. ”Kan vi inte göra så här i stället?”.

Ex-maken Jonas Gardell har förstås haft en avgörande roll i Levengoods liv, och deras livsresa tas förstås upp i ”Stjärnorna på slottet”. I somras kom beskedet att paret hade skilt sig.

Kommer du i programmet prata någonting om skilsmässan från Jonas?

– Det kommer jag inte riktigt ihåg. Det får du nog vänta och se, för det vet jag uppriktigt sagt inte, säger han.

Därför tas inte Lasse Berghagen upp i Stjärnorna på slottet

Någonting som han i alla fall inte alls tar upp i ”Stjärnorna på slottet” är det program kallat ”Sista ordet” (Viaplay/TV3) som han spelade in tillsammans med Lasse Berghagen innan allsångsledarens bortgång tidigare i höstas.

Förklaringen till detta är enkel: ”Stjärnorna på slottet” spelades in i somras, och ”Sista ordet” med Berghagen sändes efter dennes frånfälle i oktober.

– Nej, det sa jag inte ett ord om för det fick jag inte prata om. Det var ju hemligt. Så där teg jag som muren, säger Levengood.

Hur ser du i dag på reaktionerna som följde, efter programmet med Berghagen?

– Jag är väl lättad framför allt. Det var ett väldigt vågat projekt. Jag trodde det skulle kunna bli bra, men hade ingen aning. Det har ju inte gjorts. Jag tänkte bara själv om jag skulle få frågan, för jag har blivit så himla mycket intervjuad i mitt liv, och man håller ju tillbaka med saker som man kan och vet för man inte orkar valsa runt med konstiga hittepå-rubriker och saker. Att få tala alldeles fritt och berätta på riktigt hur det har varit, tycker jag skulle var attraktivt, säger Levengood.

Artikeln fortsätter under bilden.

Lasse Berghagen, Mark Levengood
Foto: Viaplay

Framför allt är det familjens respons som han tagit fasta på.

– Men sen tänker jag att, hur är det för en änka till exempel att få se sin man en vecka efter han gått bort, berätta om sitt liv? Det var väl det som jag framför allt är så sjukt glad över att familjen tog det så bra, och de har varit så lyckliga över programmet. För de tyckte att de också fick hjälp i arrangemangen kring begravningen och sånt. Att de fick se lite nya sidor hos Lasse. Lättad och glad, har jag varit.

”Stjärnorna på slottet” med Mark Levengood sänds lördag 13 januari 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev